ZUZANA KRCHOVÁ

ZUZANA KRCHOVÁ – specialistka na skyrunning a towerrunning

Zuzka Krchová je temperamentní běžkyně, co se nebojí ani tak náročné disciplíny jako je sprint do schodů. V roce 2015 v něm dokonce obsadila 5. místo na MS. Vystudovala magisterské studium fyzioterapie na 2.LF UK a pracuje jako fyzioterapeutka v Rehabilitaci be balanced, kde může dokonale propojit medicínské znalosti a sportovní zkušenosti.



Chůze mi připadala jako ztráta času

Zuzka pochází z Prahy a svými výkony reprezentuje Koustyle.cz, Bebalanced.cz a současně je členkou Skyrunning Teamu. K pohybu ji to coby hyperaktivní dítě táhlo od malička a jak to u ní s během vlastně začalo?

„Poprvé jsem začala běhat se svou o 5 let starší sestrou, která se někde v dívčím časopise dočetla, že nejlépe zhubne, když se omotá igelitem a půjde běhat. Takovou záležitost jsem si rozhodně nemohla nechat ujít a k sestře jsem se přidala (samozřejmě bez igelitu a jen abych si z ní dělala legraci:-)). Běhání mě začalo docela bavit.

Dalším stimulem pro běh bylo to, že jsem pozdě vstávala do školy, pak jsem musela běhat, abych nepřišla příliš pozdě. Takže každý den běh na metro, eskalátory nahoru, do školy. Nějak jsem si na to zvykla a pak jsem běhala po Praze i normálně, přestože jsem vlastně nespěchala, chodit mi připadalo jako ztráta času.

Na atletiku jsem začala chodit se svou kamarádkou ze třídy relativně pozdě, asi někdy ve 13 letech a to na popud našeho tělocvikáře, do kterého jsme byly skoro všechny zamilované. Takže když se nás jednou zeptal, proč netrénujeme běh, když nám to tak jde, tak jsme se rovnou šly přihlásit na Slávii. Tam jsem začala běhat u Martiny Blažkové, pak jsem přešla do USK k Lukášovi Drbohlavovi a Janu Pernicovi.

Ke konci vysoké školy mě dráha přestala bavit a já se zaměřila spíše na krosy, sky running, cyklistiku atd.“

Kopce mě baví

Zuzka se našla v běhu do kopce. Obecně má ráda přírodu, terénní běhy a hory, kde také nejraději piluje formu. Trénuje čistě na základě svých pocitů a podle toho vypadá i její týdenní tréninkový objem. Trénink staví na obecné vytrvalosti a do toho zařazuje silověrychlostní prvky: kopce, schody, horské kolo, úseky na dráze.

Jako doplňkové sporty volí kolo, běžky, horskou turistiku a zimní plavání.

Zuzka se dále specializuje na závodní běh do schodů – towerunning. Jedná se o sprinty do výškových budov. A v této náročné disciplíně také nasbírala velmi pěkná umístění.

Pokud  vás tato disciplína zajímá, můžete si o ní přečíst v článku Towerrunning neboli běh do schodů- nový sport s velkou budoucností.

Závody jsou pro ni taková třešnička na dortu, vždy se na ně těší a v poslední době si oblíbila zejména SkyMarathony v Beskydech Peruna a Nezmara.

Strava a regenerace nejsou moje silná stránka

„Ve stravě a regeneraci mám asi hodně velké mezery, toto téma bych tu radši moc nerozváděla:-)“

A co výživa při závodě? „Jídlo při závodě nesnáším, ale delší tratě se bez toho bohužel neobejdou, zatím stále hledám to pravé, ale velmi mi pomáhá kola a kofeinové tablety, přímo nesnáším gely.“

Maso není to, co by Zuzce dodávalo energii, od malička ho moc nejí a spíše přirozeně inklinuje k vegetariánské stravě.

Vybavení musí dobře padnout

V běžecké obuvi Zuzka preferuje spíše minimalistické modely. A jakou důležitost klade vybavení?

„Myslím si, že pro běh není vybavení zásadní, jednoduše musíte mít boty, co vám sednou, pokud chcete na závody, kde potřebujete např. batoh nebo hole, tak je zásadní toto. Věci se vyplatí co nejlehčí a zase musí padnout.“

Osobní rekordy

Vzhledem k tomu, že běhám v terénu, tak časy asi nejsou moc vypovídající, také se musím přiznat, že sledování výsledků, časů a rekordů není mou silnou stránkou, jednoduše si to nepamatuji:-) terénní půlmaratony běhám obvykle kolem 1:40 min.

Největší úspěchy

Na schodech jsem letos získala bronz na ME a stříbro mi uteklo jen vlásek. Minulý rok jsem byla  5. na MS.

Ve sky runningu jsem byla minulý rok druhá na MČR.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: