Jesenická stovka: Kdo jsou hlavní favorité?

Jesenická stovka: Kdo jsou hlavní favorité?

Zajímavý začátek května čeká všechny vyznavače horských běhů. Ve stejném termínu se totiž na našem území konají dva velmi zajímavé horské závody. Kromě Hyundai Perun Skymarathonu se běží také Jesenická stovka.

Jesenická stovka je poměrně mladý závod, který ovšem již v minulosti přilákal některá známá jména české ultratrailové scény. Závod, který se poprvé konal v roce 2013 jen jako neoficiální akce jen pro přátele se těšil velkému zájmu a tak se pořadatelé rozhodli udělat v roce 2014 oficiální závod. V současné chvíli je i přes kolizi s výše zmíněným Perunem prakticky vyprodán. Na start se v noci z 1. na 2. května postaví zhruba 220 závodníků, což je téměř stoprocentní nárůst oproti minulému roku, kdy závod dokončilo celkem 89 běžců (ze 127 na startu). Je tedy vidět, že o dlouhé běhy v horách zájem je, chybět snad kvůli kolizi se skymarathonským MČR bude jen širší pole favoritů.

100 km z Šumperku na hřeben a zase zpět

Hlavním tahákem, který láká běžce na start Jesenické stovky, je bezesporu atraktivní trať. Pořadatelé uvádějí délku 103 kilometrů, na kterých budou muset běžci překonat více než 4 vertikální kilometry. Start i cíl závodu je v Šumperku a běžci se mohou na trati těšit na nejznámější místa Hrubého Jeseníků. Přes Brannou a Ramzovou se napojí na hlavní hřebenovku, na které je již čekají vrcholy Šerák, Keprník, Praděd, Vysoká Hole a další.

Václav Král letos poběží o vítězný hattrick

Na start letošního závodu se postaví všichni medailisté z minulého ročníku. Ten dokázal ovládnout v čase 11:36 Václav Král, který tak bude obhajovat loňské vítězství. Král pochází z orienťáckého prostředí, nicméně poslední roky se na delších domácích závodech stabilně umisťuje na předních pozicích. Král závod vyhrál i v roce 2013, na Jesenické stovce tedy ještě nenašel přemožitele.

Medailisté z minulého roku opět na startu

V cestě za vítězným hattrickem mu budou opět stát především medailisté z loňska, Polák David Tkacz (11:59) a Jiří Helleší (12:04), který pro změnu obsadil v obou minulých ročnících třetí místo.

Kromě zmíněných loňských medailistů se ovšem na start letošního ročníků postaví další zajímavá jména, která do pořadí na prvních místech určitě také promluví. Na čele se budou určitě pohybovat zkušení orientační běžci Štěpán Skripnik, Tomáš Udržal nebo Ondřej Švirák, který má na svém kontě například týmová vítězství z posledních dvou ročníků Hostýnské osmy.

S ambicemi na pódiové umístění bude do závodu vstupovat určitě také účastník adventure závodů Marek Navrátil. V ženách se česká špička bude účastnit Perunu, i proto je jasnou favoritkou závodu loňská vítězka Anna Čajková.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: