Orientační závod v Zermattu je jedinečný svého druhu

Orientační závod v Zermattu je jedinečný svého druhu

Jeden z největších a nejkvalitnějších závodů v orientačním běhu na světě se koná ve švýcarských Alpách, pod názvem SWISS ORIENTEERING WEEK.

Závod, který pokaždé přiláká nejlepší světové kapacity v orientačním běhu, se ale nekoná pravidelně každý rok, jak by se zdálo logické. V roce 1996 se konal první závod ve Fountainu, poté až v roce 2003 v Rapperswilu, následoval Zermatt v roce 2006. O tři roky později v roce 2009 si všichni zazávodili v Muotatalu a o dva roky později, v roce 2011, v Flims-Laaxu, aby se v roce 2014 vrátil zpět do Zermattu. Takovou zajímavostí, hodnou k připomenutí je určitě skutečnost, že v roce 2006 se závodu zúčastnilo dosud rekordních 3800 orientačních běžců a běžkyň z 38 zemí světa.

Běhání ve Švýcarsku má stále větší a větší oblibu mezi běžci z celého světa. Pořádá se zde také spoustu velmi dobře hodnocených maratonů. Z těch nejznámějších např. Jungfrau maraton a Zermatt maraton, Aletsch půlmaraton nebo pro větší odážlivce ultra trail pod stěnou Eigeru – Eiger Ultra Trail.

Závod v Zermattu v roce 2014 se neobyčejně povedl

Jak už bylo uvedeno, tak v roce 2014, tedy po osmi letech, se vrátil závod do Zermattu. Šest etap závodu se uskutečnilo během osmi dnů v termínu od 19. do 26. července. Rozložení závodu je účelově dané a jeho smyslem je ukázat krásu běhu spojenou s nádherným zážitkem z atmosféry letních hor. A jelikož se vlastně pokaždé běží na jiném místě, tak i jednotlivé etapy jsou v různě rozličných terénech. To určitě dává závodu jistou výjimečnost, pro kterou se mnohým vyplatí obětovat svůj čas a na závod se registrovat.

V Zermattu na úvod čekal všechny účastníky prolog ve formě městského sprintu. Poté následovalo 6 horských etap (každý den jedna), při kterých se závodníci pohybují mezi 2100 –3000 metry nad mořem. Všichni jsou téměř permanentně pod kontrolou nejen rozhodčích, ale i slavného Matterhornu, kolem kterého jednotlivé etapy probíhají. Závod v Zermattu se navíc konal v polovině červenci, kdy jsou hory v této oblasti a v tomto čase nejkrásnější.

Po úvodním prologu v malebném Zermattu, se v následující dny všichni orientační běžci a běžkyně proběhli po místních „horských“ klenotech. Běželo se okolo jezera Schwarzsee po lukách, kde voněly kupky čerstvě posečené trávy. Další den mohli všichni obdivovat krásy ledovce Trokener Steg, vyznačující se cestami plné kamení. Milovníci horských tras i otevřených pasáží hor si přišli na své v další etapě okolo jezera Groensee. Pořadatelé nezapomněli ani na pověstnou horskou lanovku zvanou „zubačka“, podél které zařadili jednu z horských etap, aby cíl závodu umístili k jezeru Leisee ve výšce 2232 metrů nad mořem.

V roce 2016 se uskuteční další ročník závodu tentokráte ve St. Moritz

Další ročník SWISS ORIENTEERING WEEK se uskuteční v termínu 16 – 23. července 2016 za účasti asi 4 tisíce orientačních běžců z 30 zemí světa. Závod bude mít hlavní centrum v St. Moritz, kde se také uskuteční úvodní prolog celého závodu. Ostatní etapy budou mít svá centra v nejbližším okolí. Již nyní jsou spuštěny všechny registrace.

Švýcarský závod v orientačním běhu znamená také velké množství doprovodných kulturních akcí a řadu turistických atrakcí. Je to taková mezinárodní dovolená se sportem a špetkou dobrodružství a napětí. Účast již nyní přislíbily všechny hvězdy mezi orientačními běžci, pro než jsou tyto závody nejen povinností, ale i lákají je právě díky prostředí, kde se závod běží.

Každý závod, tedy logicky i tento, má své vítěze a poražené. Jenže právě při těchto závodech je vítězem každý, kdo se zúčastní a doběhne do cíle. Běžet totiž náročným prostředím horských luk a srázů, několik dnů a navíc za dohledu alpských velikánů je velkou odvahou a zkouškou odolnosti. Proto si každý v cíli může říci, že je vítěz a třeba jen ve svém srdci. Ostatně i přítomní příznivci a fanoušci, a jejich tu mnoho, ocení vstřícným gestem všechny účastníky závodu bez rozdílu, zda dobíhají s velkou ztrátou na vítěze. I takový je největší závod v orientačním běhu na světě SWISS ORIENTEERING WEEK.

Kompletní informace najdete na www.swiss-o-week.ch.

Grand Tour of SwitzerlandGrand Tour of Switzerland – 1643 km autem nebo na motorce, 5 alpských průsmyků, 22 jezer, 12 míst zapsaných na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Dalších 68 nejaktraktivnějších zastávek na trase speciálně připravených pro outdoorové nadšence najdete na webu www.MojeSvycarsko.com/GrandTourOutdoor.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: