EIGER ULTRA TRAIL – extrémní závod prověří fyzické i morální síly

EIGER ULTRA TRAIL – extrémní závod prověří fyzické i morální síly

Eiger Ultra Trail, který se bude konat 16. – 17. července 2016, je závod horský a náročný na druhou stranu velmi krásný. 101 km, kde překonáte přes 6 000 metrů stoupání, vám ukáže ty nejhezčí výhledy na horu Eiger.

Grindelwald bude v příštím roce 2016 hostit již 4. Eiger Ultra Trail, a to ve dnech 16. a 17. července. Samotný závod vede po významných vrcholcích alpských hor od Grosse Scheideggu, přes Faulhorn Mountain Guest House, Schynige Platte, Wengen, Männlichen, Kleine Scheidegg až po běh po traverzu podél základny Eiger North Face. To je pro všechny účastníky nejen náročné, ale zase to přináší fantastický a nezapomenutelný alpský zážitek.

Prohlédněte si další fotky k článku…

Celý závod se skládá z několika běhů rozdílných svojí délkou a náročností

Trasa závodu s názvem E101 se 101 kilometry a převýšením 6700 metrů je vždy výzvou všem odvážným, kteří se postaví na start. Při tomto závodu je navíc i udělena Mountain cena. Tu získá ten, kdo bude první na vrcholu Faulhorn ve výšce 2680 metrů nad mořem, což tuto trasu obzvláště zatraktivní. Ale i bez této prémie je samotný závod nesmírně náročný.

Běhání ve Švýcarsku má stále větší a větší oblibu mezi běžci z celého světa. Mimo Eiger Ultra Trail se zde pořádají také velmi známé maratony Zermatt maraton a Jungfrau maraton, pokud byste raději něco kratšího, tak třeba Aletsch půlmaraton. Poměrně nově se ve švýcarsku uchytil také orientační běh – velkou akcí je Swiss Orienteering Week.

Ueli Steck, známý alpinista a místní matador, k samotnému závodu dodává: „Osobně se domnívám, že Ultra Trail Eiger bude těžší závod, než sólový pokus na Eiger North Face.“

Druhá trasa pod názvem E51 měří 51 kilometrů. I tato poloviční trať by neměla být vůbec podceňována. Nádherný výhled při běhu přes Oberläger a Bachalpsee a panoramatický pohled z vrcholu Faulhorn ve výšce 2680 metrů nad mořem, bude jakousi kompenzací či odměnou za veškeré úsilí a z vašeho běhu učiní životní zážitek.

I kratší trasy mají své kouzlo i extrémní úseky

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo stát na úpatí jednoho z nejvíce náročného a notoricky známého vrcholu v Alpách? Trasa závodu E35 (35 km) vám tohle umožní, a to na úpatí horského krasavce Eiger North Face. Všechny účastníky tohoto běhu čeká nádherný výhled na Eiger, Mönch a masiv Jungfrau. Dále se poběží na Kleine Scheidegg, po traverzu Eigergletscher, kde pak cesta odbočuje až na samé úpatí nechvalně známého Eiger North Face. Odtud trasa E35 sestupuje až do cíle v Grindelwaldu.

Konečně poslední závod s označením E16 je vhodný pro všechny začínající běžce, kteří si chtějí později zkusit běhat ty delší a náročnější závody nebo jen pro ty, kteří běhají pro potěšení z pohybu. Samozřejmě jsou připraveny i závody pro děti. Dále jako každý z takových velkých závodů je i tento doprovázen řadou kulturních a společenských akcí.

Michal Dobiáš: „Skvěle zajištěný a nádherný závod“

Čeští běžci se v zahraničí rozhodně neztratí a tak jich mnoho navštívilo právě i tento proslulý závod. Přinášíme pár postřehů a rad od Michala Dobiáše a Lady Zrzavecké, které vám pomůžou s představou a rozhovodváním, zda závod zařadit do své termínovky.

Michael Dobiáš, vynikající horský a ultra běžec a mimo jiné také pořadatel oblíbených závodů ŠUTR, běžel závod v roce 2015 a vychvaloval si nejen trať, která prochází nejhezčími místy Švýcarských Alp, ale také organizaci a připravenost organizátorů na změny počasí.

„Startuje se brzy ráno, takže východ slunce tě zastihne nahoře v horách. Trať je nádherá a „kochat se panoramaty“ můžeš v podstatě pořád :). Občerstvovací stanice jsou velice dobře zajištěné a značení tratě perfektní. Stejně jako na jiných horských závodech platí, že počasí se může rychle změnit. Ocitnout se v bouřce při stoupání na Männlichen (jeden z vrcholů, který se překonává v závodě, pozn. redakce), kde se v horní pasáži prochází masívními ocelovými konstrukcemi, asi nebylo nic příjemnýho. Já byl v ten moment naštěstí o pár km dál v bezpečí stanice lanovky. Organizátoři jsou ale na podobné scénáře připravení, takže reagujou rychle a jasně. Zastavení závodu, okamžité stažení běžců z exponovaných míst. Asi za 2 hodiny bylo po bouřce a ny jsme mohli dokončit zkrácenou část závodu.“ popisuje Michal svůj dramatický zážitek. „Registrace na 100km závod probíhá v několika vlnách a kapacita se naplní velmi rychle. Ůčast je prostě potřeba plánovat už téměř rok předem.“ dodává Michal.

Lada Zrzavecká: „Severní strana Eigeru mě něčím uchvacuje!“

Lada Zrzavecká běžela tento závod již 3x, takže s ním má bohaté zkušenosti a velmi barvitě popisuje i své zážitky: „Nejnáročnější, zato nejkrásnější trať je ovšem E101, na které se proběhnete i pod „Stěnou smrti“, severní stěnou Eigeru. Má velmi zajímavou, pohnutou horolezeckou historii a něčím mě velmi uchvacuje. Příští rok (2016, pozn. redakce) přibývá nová trať E35, která vás zavede právě přímo pod ni. Závod celkově je pro mě krásná a naprosto nesrovnatelná akce se všemi ostatními. Organizačně je skvěle zajištěn a vyšší startovné tak rozhodně dostanete zpátky.“

„Začala jsem v roce 2013 tratí E16, bylo to mé první seznámení s alpským trailem a byla jsem naprosto uchvácená, celou dobu jsem fotila. Ideální pro úplný začátek s traily, buď jako výlet, nebo sprint 🙂 a rozhodně to spojit s dovolenou, Grindelwald je nádherný. Následující rok jsem navýšila kilometry na E51 a byl to skutečně The Panorama Trail a také 7. místo v kategorii 🙂 Profil je mnohem náročnější, ale stále je to jeden kopec nahoru a dolů, tedy s větším zubem na Faulhorn, který se může zdát nekonečný. Myslím, že je to ideální závod pro seznámení s alpským terénem na ultra, pokud člověk zatím běhal jen po českých kopečcích.“ popisuje Lada své začátky a seznamování s tratí.

Kompletní informace najdete na www.eigerultratrail.ch.

Závěrem jedno zajímavé rčení nebo názor od „neznámého běžce“, který víceméně tyto běžecké závody charakterizuje: „Každý běžecký závod je emocionální událost, ke které si každý účastník přináší svoji vášeň, svoji naději, svého ducha a své schopnosti.“

Grand Tour of SwitzerlandGrand Tour of Switzerland – 1643 km autem nebo na motorce, 5 alpských průsmyků, 22 jezer, 12 míst zapsaných na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Dalších 68 nejaktraktivnějších zastávek na trase speciálně připravených pro outdoorové nadšence najdete na webu www.MojeSvycarsko.com/GrandTourOutdoor.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: