Čím se ráno nastartovat aneb tipy na běžeckou snídani

Čím se ráno nastartovat aneb tipy na běžeckou snídani

Na tom, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne se shodují snad všichni odborníci přes zdravý životní styl. Pro aktivního sportovce má první jídlo dne naprosto klíčový význam, co se týká jeho výkonosti. Pojďte se podívat, jak je na tom se snídaní nejen naše redakce, ale také běžci, o nich na našich stránkách píšeme.

Výborná kaše od Míši a Davida

Základem pro naši oblíbenou snídani je kukuřičná nebo rýžová kaše, do které se přidá mléko (klasické bio nebo kokosové či rýžové). Aby měla ten správný běžecký potenciál, přisypeme lněná a chia semínka. Hlavně však nesmí chybět rozinky, kakao, javorový sirup, ovoce (banány, švestky, nektarinky nebo cokoliv jiného – v zimě mražené ovoce jako maliny, jahody apod.), které z ní udělají tu pravou lahůdku a energetickou bombu. Kaši si můžete udělat pokaždé trochu jinou, aby vás nepřestala bavit.

Vždycky jsem byla zvyklá snídat misku cereálií se zakysaným výrobkem a hrnek kávy s kravským mlékem. Postupem času jsem se dopracovala (zejména pod vlivem nejrůznější literatury a také pozorováním vlastního těla) k této variantě, která mi zcela vyhovuje: základem jsou suché celozrnné cereálie doplněné o semínka a ořechy, do kterých si ještě navíc přidávám neloupaná konopná, drcená lněná a chia semínka. Zakysané výrobky střídám, aby nebyla snídaně stále stejná. Kávu miluji nově s kokosovým mlékem. Po snídani mám dobrý pocit, že jsem tělu dodala, co bude přes den potřebovat a ještě navíc si pochutnám.

Další zajímavé recepty na zdravé a netradiční snídaně najdete v kuchařce od Jitky Adamové: Raw pro zdraví a krásu.

Lákavé zdravé variace od Jirky

Snídani si pečlivě vybírám, připravuji a pak i vychutnávám. Mám zhruba několik způsobů tohoto ranního pokrmu a podle toho, kdy mám závod nebo trénink, se rozhodnu, kterou variantu využiji. Snažím se jíst samozřejmě zdravě, ale hlavně to, co mi chutná. Koukám i na čerstvost ovoce a zeleniny a vybírám si opravdu kvalitní ingredience. Abych nezapomněl, tak jako tekutiny si vždy dám malou skleničku džusu, zelený čas, kakao a kávu, ta je pro mne takový největší životabudič.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Dutch Baby – nadýchaná palačinka s ovocem, pečená v troubě. Je z vajec, mléka, třtinového cukru, z hladké a z části celozrnné mouky a hrsti ovoce dle chuti.Docela rychlá záležitost na přípravu, můžeme podávat s lehce oslazenou zakysanou smetanou.

Kokosové vafle – jsou z kokosového mléka, strouhaného kokosu, špaldové a ovesné mouky, vajec, třtinového cukru a  másla. Časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Můžeme podávat třeba se sladkým tvarohem a ovocem, marmeládou nebo javorovým sirupem.

Ovesná kaše – ovesné vločky krátce povařené s mlékem, oslazené datlovým sirupem, nektarinka, oříšky, kokosové plátky, hroznové víno. Ze všech sladkých snídaní asi nejrychlejší a nejsnadnější na přípravu.

Celozrnné pečivo s avokádovým salátem – salát z avokáda, vajec na tvrdo, bílého jogurtu a čerstvých bylinek. Dozdobeno zeleninou dle chuti.

Toust s avokádovou pomazánkou a zastřeným vejcem – pomazánka z tuňáka, avokáda, celeru, cibule, čerstvého koriandru nebo petrželky, citronové šťávy, zastřené vejce, zeleninka na ozdobu.

Toust se šunkou a sýrem, s marmeládou – šunka, plátkový sýr, čerstvý salátek, paprika, rajče a Rama. U sladké verze marmeláda a Rama.

A co snídají nebo si dávají před závodem naši běžci týdne?

Barbora Nekolová: před závody jím jáhlovou kaši s banánem, chia semínky a agave sirupem

Kristýna Hájková: hlavně lehce stravitelné sacharidy jako batáty, rýže, ovoce jako žluté melouny, hroznové víno

Tomáš Svoboda: jsem zvyklý snídat misku müsli, při horských bězích přidám před startem ještě banán

Jan Kreisinger: hlavně těstoviny a něco lehkého aby to netížilo žaludek

Pavel Dymák: většinou pečivo se šunkou nebo těstoviny

Michal Burda:Před závodem si dávám obvykle ráno vločky s ořechy a medem se sójovým nebo rýžovým mlékem, čaj a třeba trochu banánu. Rád piju ráno i těsně před závodem čistý vývar nebo miso, to mi dává sílu.

Eva Vrabcová Nývltová: sázím v jídle na klasiku a k snídani si dávám housku s máslem a marmeládou.

Jarda Jisl: preferuji vločky a banány

Tomáš Bystřický: snídám většinou ovesnou kaši s ořechy a něco sladkého

Michaela Mertová: nejlépe mě nastartuje pečivo s medem

Daniel Orálek: před závodem nejím nebo jím jen trochu sladké rýže

Pavla Schorná Matyášová: ráno si dám housku se sýrem nebo müsli a nesmí chybět velký hrnek kávičky

Patrícia Puklová ( roz. Gánovská): mám rada svoju rutinu biely jogurt, ovsené vločky a jablko

Roman Košťák: před závodem si rád dám jáhly a pohanku s ořechy a hlavně ovoce a zeleninu

Petr Žákovský: především sacharidy, které se do sebe snažím dostat v podobě jakékoli kaše (pohankové, rýžové,…) s ovocem a dalšími ingrediencemi

Simona Křivánková: zaměřuji se především na sacharidy např. rýže, těstoviny, pečivo, banány, Bombus tyčinky a kaše Nominal

Tomáš Maceček: ráno před delším závodem snídám ovesné vločky

Jan Janů: dávám přednost sladké stravě a k pití mám rád zelený čaj

Alena Krcháková: těstoviny a poslední den mívám rýžový nákyp se sušeným ovocem, oříšky a přidávám trochu proteinového prášku

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: