Základy správného oblékání nejen na závod: 7 zásad, které vám zajistí úspěch

Základy správného oblékání nejen na závod: 7 zásad, které vám zajistí úspěch

Jsou běžci, kteří oblečení vůbec neřeší a běhají stále ve stejném triku. A pak jsou tu ti, kteří přijdou každý týden s tím nejnovějším kouskem výbavy. Kam patříte vy? Jaké jsou nejdůležitější zásady oblékání, které vám pomůžou dosáhnout vysněného cíle?

Anglickou frázi „dress for success“ už určitě slyšelo mnoho z vás. Ať už jste se připravovali na zkoušku, maturitu, pohovor, rande nebo důležitou schůzku, na oblečení vám jistě hodně záleželo. V běhu se na rozdíl od těchto příležitostí nejedná o vzhled a první dojem. Oblečení z vás běžce neudělá. Nehledě na to, jak drahé nebo kvalitní budete mít oblečení, pokud nemáte natrénováno, oblečení to za vás neodběhne. To je krásně vidět i na mnoha běžeckých rekordech – některé z nich jsou i několik dekád nepřekonané navzdory tomu, že tehdy běhali jen v nepohodlných trenclích a keckách. Správně zvolená výbava ale může znamenat rozdíl pro váš výkon a zejména v delších bězích, kde detaily hrají podstatnou roli, mohou být právě tím faktorem, který rozhodne o tom, jestli závod vzdát nebo dokončit.

Přestože oblečení běžce nedělá, špatná volba může způsobit mnoho potíží. Vaší primární starostí by mělo být, aby oblečení nedělalo problémy, nedřelo a nevadilo vám v pohybu. Staré obnošené triko z tréninku může být mnohem lepší než zářivé, značkové, nové triko, které jste právě pyšně ulovili v obchodě a nemůžete dočkat, až se v něm blýsknete.

TIP: Přečtěte si také článek o tipech na knihy, které můžete vzít na pláž nebo vám rozšíří běžecké obzory.

1. První vrstva musí především odvádět pot

Poslechněte si někdy elitní běžce, když mluví o oblečení. Občas to vypadá, že jsou přímo posedlí problémy s přehříváním a mají k tomu důvod. Přehřívání vás může stát drahocenné minuty a připravit vás o vytoužený čas. Tričko by mělo být lehké, z funkčního materiálu, který bude efektivně odvádět pot. Výhodnější je zvolit světlejší barvy, které reflektují a nikoliv vstřebávají horko slunečních paprsků. Pokud je závod delší, nechte si na občerstvovací stanici dovézt náhradní triko. Převléknout se do čistého a suchého trika v deštivých nebo tropických dnech je často hotový ráj!

2. Komfort a svoboda pohybu na prvním místě

Běžecké kalhoty nebo kraťasy jsou dalším kouskem, který si zaslouží vaší speciální pozornost. Pro ženy přidejte na list ještě sportovní podprsenku. Oboje vám musí skvěle padnout. Ideální oblečení musí nabízet dost komfortu, prodyšnost, rychlý odvod potu a svobodu pohybu. Jakékoliv odírání je nežádoucí! Ujistěte se, že v kombinaci s vazelínou k němu nebude docházet.

3. Vyhněte se puchýřům

Mnohdy neprávem podceňovaný kus oblečení jsou ponožky. I ty nejlepší boty nezabrání puchýřům, pokud si na sebe vezmete nevhodné ponožky. Během tréninku vyzkoušejte kombinaci jedné a dvou vrstev, kotníkových a vyšších ponožek a vyzkoušejte, jak fungují v kombinaci s vazelínou. Kupte také boty s dostatečným prostorem pro chodidlo. Častým problémem je například odřený malíček z důvodu nedostatku prostoru.

4. Není dobrého a špatného počasí pro běh, je jen dobře a špatně oblečených běžců

V chladnějším počasí si už nevystačíte jen s trenclema a trikem a je potřeba pečlivě vybrat i hřejivější oblečení. Základní poučka zní: vrstvěte! Víc vrstev vás lépe zahřeje a pokud začne být tepleji, je snazší se svléct. Základem je vrstva termoprádla, která bude hřát a dobře odvádět pot. Dále si můžete vzít hřejivý funkční nátělník a nezapomeňte na větru a případně i vodě odolnou bundu. Hodit se vám budou také šátek na krk, rukavice a čepice na hlavu. Právě od hlavy uniká z těla nejvíc tepla.

Recenze běžeckého vybavení pro vás pravidelně přinášíme v naší rubrice „Běžecké vybavení„.

5. Oblékejte se podle příležitosti a délky

Běžíte 5 km trénink kolem svého domu nebo vyrážíte na 30 km do přírody? Máte možnost se ihned po doběhnutí převléct do suchého? Na delší běhy to chce více strategického plánování, sledovat předpověď počasí a podle toho si s sebou sbalit další vrstvy nebo nepromokavou větrovku a věci na převlečení, abyste neprochladli.

6. Zaměřte se na technické vlastnosti

Nehleďte na vzhled a na to, jak v oblečení budete vypadat na fotkách. Raději se při koupi oblečení zaměřte na jeho funkčnost a technické vlastnosti. Jaký je vodní sloupec? Je materiál větru odolný? Kolik váží? Jaká je životnost? Na jakou teplotu a intenzitu zátěže je materiál stavěný?

TIP: Přečtěte si také: Výběr top běžeckých bot pro nadcházející sezónu

7. Experimentujte během tréninků

Pokaždé když vyrážíte na delší trénink, je ideální příležitost pro experimentování. Jedině tak zjistíte, co vám skutečně nejvíc vyhovuje. Mnoho běžců se spokojí s jedním typem bot nebo mikinou, která jim sedí a když jsou pak po letech nuceni vyzkoušet něco jiného, často se diví, jaký je to rozdíl. Čtěte si recenze a bavte se s dalšími běžci, tak získáte ty nejlepší tipy, co vyzkoušet.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: