PAVEL KANTOREK

PAVEL KANTOREK, povoláním doktor a jako běžec trojnásobný vítěz MMM v Košicích, slaví 85 let

V neděli 8. února se dožil 85 let MUDr. Pavel Kantorek, ve své éře jeden z nejlepších světových maratonců.



Třikrát úspěšně startoval na olympijských hrách v letech 1956, 1960 a 1964 a reprezentoval i na mistrovství  Evropy: v roce 1962 doběhl na 5. místě a o čtyři roky později skončil osmý. V silné mezinárodní konkurenci třikrát vyhrál Mezinárodní maraton míru v Košicích, a sice v letech 1958, 1962, 1964 a v roce 1961 zde našel přemožitele jen v olympijském vítězi  Abebe Bikilovi. O necelé dva měsíce později dosáhl velmi cenného vítězství  v japonské Fukuoce v čase 2:22:05 na maratonu, který byl kromě olympijského považován za nejvýznamnější na světě. Kantorek ho celkem běžel 6x: kromě svého vítězství byl jednou druhý, dvakrát třetí a nejhůře pátý.

V roce 1964 mu v dosažení vynikajícího osobního rekordu na úrovni tehdejšího špičkového světového času 2:18:44 na populární anglické trati Windsor-Chiswick nezabránily ani střevní potíže, kvůli nimž musel dokonce na několik minut opustit trať.

Pavel Kantorek se v průběhu své běžecké činnosti stal mnohonásobným mistrem republiky na dráze, v přespolním běhu i na silnici, a to jak v soutěži jednotlivců, tak i družstev. Jeho sbírka z domácích šampionátů čítá 39 medailí. Z 39 maratonů doma i v zahraničí 16x zvítězil, 5x byl druhý, 3x třetí a jen v sedmi závodech doběhl hůře než na pátém místě. Průměr jeho deseti nejlepších časů dosažených před půl stoletím má vysokou hodnotu 2:21:21,2, kterou mu mohou naši současní maratonci jen závidět.

Byl i držitelem šesti světových rekordů v dlouhých vytrvalostních bězích na dráze a experti ho v letech 1957-1962 zařadili na druhé až deváté místo světového maratonského žebříčku.

Maratonský klub Miřejovice, jehož je Pavel Kantorek čestným členem, mu v předvečer jeho 85. narozenin uspořádal vzpomínkovou oslavu za účasti významných osobností nejen běžeckého hnutí.

Hodně zdraví do dalších let, pane doktore!

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: