ANKA STRAKOVÁ

Největší úspěchy

Sierre Zinal - 4x vítězka a držitelka traťového rekordu
Mount Kinabalu Climbathlon - 5x vítězka
Mount Washington Hill Climb - 6x vítězka
Osobní rekord maraton - 2:32:39
ANKA STRAKOVÁ – legenda českého trailu

Anka Straková je jednou z největších postav novodobé běžecké historie naší země. Je známá jak svými výkony na maratonských distancích, tak v bězích do vrchu či v současnosti hlavně ve skyrunningu.



Mnozí si ji spíše vybaví pod rodným jménem Pichrtová a hned si k němu přiřadí kvalitní časy zejména na maratonských distancích. Anka Straková ovšem největší úspěchy ve světové konkurenci sbírala zejména v bězích do vrchu a dnes stále populárnějším skyrunningu. Z hlediska výsledků na těch nejznámějších sky závodech světa můžeme bez obav o Ance mluvit jako o legendě českého trailu.

Úspěchy na silnici, v kopcích i ve skyrunningu

Není to tak dávno, kdy Anka dokázala porážet světovou skyrunningovou elitu. Straková vyhrála několikrát například náročný Mount Kinabalu Climbathlon, silniční Mount Washington či známý skyrace ve Švýcarsku Sierre Zinal. Vzhledem k horským podmínkám v ČR je to opravdu obdivuhodné. Na Sierre Zinal je Straková dokonce stále držitelkou rekordu o hodnotě 2:54:26, který zaběhla v roce 2008. Od té doby na tento čas nedosáhly ani nejlepší současné skyrunningové běžkyně jako je Stevie Kremer či Elisa Desco.

Ještě před skyrunningovými úspěchy ovšem Anka sbírala tituly zejména v bězích do vrchu. V této disciplíně je dvojnásobnou mistryní Evropy (2004, 2006) a držitelkou několika druhých a třetích míst.

Kvalitních časů dosáhla Straková také na silnici. Za vše hovoří její osobní rekordy – na maratonské distanci dosáhla v roce 2002 času 2:32:39, o kterém si většina dnešních elitních českých běžkyň může nechat zdát. V maratonu se zúčastnila i mistrovství světa či Olympijských her v Aténách, kde obsadila 28. příčku.

Běžkyně, která se jen tak nevzdává

Charakteristickou vlastností Anky Strakové je, že se jen tak nevzdává. Legendární je její pokus o limit na OH v Pekingu (2008). Limit se pokoušela zaběhnout v kanadské Ottawě a žádný odborník nepochyboval o tom, že s tehdejší formou limit 2:37 zaběhne. Nicméně už na šestém kilometru měla kolizi, při které v plné rychlosti spadla na asfalt. I přes to, že po celý zbytek závodu trpěla velkými bolestmi kolene, maraton dokončila v neuvěřitelném čase 2:39. Nebýt zranění při závodě, určitě by se do Pekingu podívala.

Další důkaz o její nezdolnosti je její bleskurychlý návrat k úspěšnému závodění v roce 2006, kdy byla součástí autonehody v Nigérii, při které utrpěla několik zranění včetně polámaných paží či přeražených klíčních kostí. O několik měsíců později ovšem dokázala opět vítězit.

Návrat k závodům a pokračování úspěšné kariéry ve sky závodech

Straková se v posledních letech vrací k závodění. Minulý rok na sebe upozornila třetím místem na historicky prvním českém skymarathonu Perun v Beskydech. Sledovat Anku zejména v sebězích je velký zážitek, je vidět že má „něco odběháno“. Ve svých 41 letech se ovšem nebojí ani delších distancí. Suverénně ovládla MČR v dlouhém Sky – na závodě Lysohorský Čtyřlístek na 69 km nadělila o generaci mladším soupeřkám téměř hodinu. Zároveň je stále schopná kvalitně závodit i na světové úrovni – jako příklad může sloužit její 15. místo v neuvěřitelně nabité konkurenci na loňském mistrovství světa v Chamonix také v ultrasky distanci. Aby toho nebylo málo, začala Straková v letošní zimní sezóně závodit ve skialpinismu, kde také na české úrovni sbírá pódiová umístění. Ve 41 letech opravdu obdivuhodné nadšení pro horské sporty!

Největší úspěchy

  • Sierre Zinal – 4x vítězka a držitelka traťového rekordu
  • Mount Kinabalu Climbathlon – 5x vítězka
  • Mount Washington Hill Climb  – 6x vítězka
  • Osobní rekord maraton – 2:32:39
  • Osobní rekord půlmaraton – 1:14:02
  • 2x vítězka ME v běhu do vrchu (2004, 2006)
  • účastnice OH v Aténách (28. místo)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: