PETR MÍL

Největší úspěchy

12. místo Transgrancanaria 2015
2. místo Swiss Iron Trail 2013
Vítěz Beskydské sedmičky, vítěz 5 BV
Mnohá přední umístění v evropské i světové konkurenci v Adventure race
PETR MÍL – 12. místo na Transgrancanarii a účastník nejextrémnějších závodů

Když se řekne adrenalin, výzva či extrémní závod, v České republice není mnoho lidí, kteří by se zaradovali více než Petr Míl. Právě extrémním sportům nejrůznějšího druhu se věnuje už mnoho let, přičemž letos na jaře na sebe upozornil skvělým výsledkem i z hlediska běžecké ultratrailové světové špičky. Petr Míl si totiž na březnové Transgrancanaria 125 km doběhl pro skvělé 12. místo!



Potkáte ho na nejtěžších závodech

Petr toho má v nohách už mnohem více a běžcem týdne zdaleka není pouze kvůli povedené Transgrancanarii. Na dlouhých tratích je Petr známou firmou – běhá v barvách Adidas Outdoor Teamu a na domácí půdě se mu během posledních let povedlo vyhrát například Beskydskou sedmičku i 5 Beskydských vrcholů. Jeho kvality dokazuje i účast na loňském MS ve skyrunningu ve francouzském Chamonix.

Dosavadním nejlepším umístění na mezinárodní scéně v ultratrailech bylo pro Petra 2. místo na Swiss Iron Trailu v roce 2013. Parametry i krásným prostředím v oblasti Svatého Mořice a Davosu musí tento závod zaujmout každého nadšence horských sportů. Petr si samozřejmě vybral tu nejdelší a nejextrémnější trasu o délce 201 km s 11 200 výškovými metry! Na trati tenkrát strávil 38 hodin a 41 minut, což je opravdu pořádná porce pro tělo i hlavu.

Proto asi není překvapením, že do budoucna by se dle svých slov pro skyrunning.cz chtěl zúčastnit dalších extrémů, například Tor des Geants, což je opravdu jeden z nejtěžších horských ultra na světě – 330 kilometrů s 24 000 výškovými metry! Vzhledem k tomu, že Mílovi oproti mnoha jiným běžcům vyhovuje horko a teplé klimatické podmínky, tak by se rád zúčastnil i etapového Marathón de Sables, který se pro změnu běží etapově v Saharské poušti.

Zvládá adventure závody i další extrémní sporty

Na extrémní zátěž je Míl zvyklý z Adventure závodů, ve kterých v poslední dekádě dokázal udělat také kvalitní výsledky. Adventure závody, které jsou vyhlášené pro svoji neuvěřitelnou fyzickou i psychickou zátěž, Petra rozhodně po všech stránkách připravili i na trailové závody. Přece jen závodník, který dokáže absolvovat například 500 km v tahu pomocí trekování, kola, běhu, lyží a jiných sportů, už něco vydrží. Tyto extrémní závody Petrovi zjevně opravdu sedí – pyšnit se může například prvním místem z domácího mistrovství Evropy v Adventure race z roku 2011. Na trati tenkrát vítězný tým strávil více než 58 hodin.

Petr je dobrým příkladem toho, že sport na vysoké úrovni jde skloubit i s prací a rodinou. Míl je totiž otec dvou dětí, na které si musí během tréninku a práce také najít čas. A když si najde trochu času navíc, tak se kromě běhání vzhledem k jeho univerzálnímu založení z adventure závodů věnuje také skialpům, MTB, kajakování, in-line, lezení a dalším sportům.

Nabitý program čeká Míla i v letošní sezóně, Transgrancanaria pro něj byla jen začátkem. Opět se představí v dresu české skyrunningové reprezentace a to už na konci května na MS v ultratrailu ve francouzském Annecy. Před tím s ním mohou čeští běžci poměřit síly na Perun skymarathonu v Beskydech. Další velkou akcí bude pro Petra potom ME ve skyrunningu, kde bude Českou republiku reprezentovat na ultra distanci v rámci 65 km dlouhého Ice-Trail Tarentaise ve Val d’Isère. Po vydařeném začátku na Transgrancanarii se tak od Petra určitě dočkáme nějakých dalších kvalitních výsledků.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: