ROB YOUNG – MarathonManUK, který každý den běhá maraton, aby ze světa udělal lepší místo

ROB YOUNG – MarathonManUK, který každý den běhá maraton, aby ze světa udělal lepší místo

365 dní, 367, maratonů a téměř 15 500 kilometrů. Rob Young se po dětství s násilným otcem rozhodl něco změnit. Svým během v tradičním kiltu chce podpořit tři britské charity

Dětství jak z hororového filmu

Možná se vám to může zdát jako bláznovství. Taková zátěž je přece devastující. Abyste pochopili, proč se Rob rozhodl obětovat své peníze, čas, dát v sázku i své zdraví a pomáhat nezištně dětem, stačí se dozvědět něco málo o jeho dětství.

Až do svých šesti let žil v jednom domě s otcem závislým na návykových látkách. Roba i jeho sestru každý den bil a tyranizoval. Když se jej pokusil v šesti letech oběsit, matka s oběma dětmi utekla. Podle státu však nebyla způsobilá se o děti postarat a tak Rob skončil v dětských domovech. Právě proto, se rozhodl svým během podpořit tři charity, které jsou s dětmi spjaty: Dreams Come True, the NSPCC and Great Ormond Street Hospital Children’s Charity. Organizace, které se snaží pomáhat znevýhodněným dětem a dát jim šanci na lepší život.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Začalo to nevinně

V dubnu 2014 seděl společně se svou snoubenkou Joannou a pozoroval v televizi právě probíhající londýnský maraton. Do té doby žil normálním, průměrným životem společně se svou malou rodinou, Joannou a dvouletým synem Alexandrem. Najednou se však všechno změnilo. Inspiroval jej příběh o možnostech fundraisingu a také popichování ze strany jeho snoubenky, které nevěřila, že by byl schopný uběhnout maraton. Do té doby totiž Rob Young nikdy žádný neběžel. V té době se rozhodl, že dokáže, nejen všem okolo, ale i sobě, že to jde. Pokud člověk chce něco změnit, stačí začít. A tak se zrodil plán uběhnout 367 maratonů během 365 dní. Během jednoho roku tak zvládnout stejnou vzdálenost, jako by běžel z Londýna až do Sydney.

Fulltime job versus maraton

Uběhnout denně téměř 42 kilometrů je skutečně náročné. Fyzicky, psychicky a také časově. Pokud máte snoubenku a téměř dvouletého syna, nemůžete se jen tak sebrat, všeho nechat a snažit se dostát výzvě. Rob musí živit svou rodinu, a proto se kromě běhání věnuje i normální práci na plný úvazek.

Každý den vstává v 2:45 ráno a vyráží před prací na svou ranní dávku maratonu. Jak sám tvrdí, není to jednoduché, spánek se stal pro něj luxusem, kterého si bohužel moc dopřávat nemůže. O víkendech se snaží objíždět maratony po celé zemi, což je docela nákladným dobrodružstvím, nejen finančním, ale i psychickým, na jeho rodinu mu tak nezbývá tolik času, kolik by rád.

Člověk či stroj

Běžet každý den maraton na plno jako při závodech je nad hranicemi lidských možností. Proto si Rob své ranní maratony běhá volnějším tempem (cca 3:30), tak aby se ze zátěže jeho tělo nezhroutilo.

S velkým výdejem je třeba mít i velký příjem. Zdravý jídelníček a stravování podle zaručených speciálně upravených diet pro běžce, je však pro něj stejným luxusem, jako dostatek spánku. V podstatě sní vše, co mu přijde pod ruce. Dopřává si všeho plnými doušky, miluje čokoládové zákusky, doritos, koláče, sušenky i těstoviny na všechny způsoby. Průměrný člověk by měl denně sníst cca 2500 kcal. Při uběhnutí maratonu tělo spálí dalších přibližně 4000 kcal, Rob si tak s klidným srdcem může dopřávat všechny kaloricky vydatné dorty, které má tak rád.

Duben 2014 – duben 2015

Podle původního plánu měl Rob v těchto dnech úspěšně dokončit svou roční misi. Bohužel fyzická zátěž si vyžádala své. Zranění šlach jej donutilo udělat menší pauzu. Od konce listopadu až do konce ledna byl v péči nejlepších sportovních lékařů, specialistů na olympijské závody a triatlony. 16. ledna se však už postavil na závod napříč USA. Má v plánu uběhnout 140 maratonů a dokončit tak to, co před rokem začal.

75403

zatím uběhnutých mil

1345248

spálených kalorií

295

zaběhnutých maratonů

26

včetně ultra maratonů

310

dní

10500

celkový předpokládaný počet mil

2755

mil ještě k uběhnutí

1633

balíčků CHILLI DORITO

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: