Petr Vabroušek

Největší úspěchy

1. Místo Ironman Jižní Korea
1. místo maraton a ultramaraton (100 km) na Antarktidě - oba v traťovém rekordu (2013)
1. Místo Ironman JAR
1. North Pole Marathon (2015)
Petr Vabroušek – Ironman a triatlonista, který hledá extrémy

Jen opravdu málo sportovců v České republice se může pyšnit takovou vytrvalostí a takovými úspěchy jako nejznámější český Ironman a triatlet Petr Vabroušek. Petr sbírá po dlouhá léta úspěchy nejen na světové triatlonové scéně, ale také na extrémních běžeckých závodech.



Nedávno jsme Vám přinesli informace o Petrově úspěchu na severním pólu, kde si pravděpodobně jako první muž planety doběhl pro kombinaci vítězství z obou pólů naší zeměkoule. Svým vítězstvím na North Pole Marathonu totiž Vabroušek navázal na dva roky stará vítězství z Antarktidy. Není tedy pochyb, že je naším běžcem týdne více než zaslouženě.

Od veslování až k dlouhým triatlonům

Svoji sportovní cestu Petr nastoupil již v 10 letech, kdy začal s bratry závodně veslovat. V roce 1994 se ovšem Petr začal věnovat triatlonům, u kterých následně již zůstal. Přes kratší závody se dostal až k dlouhým tratím. Logickým pokračováním byla účast na legendárním Ironmanovi. A hned bylo jasné, že právě Ironmany jsou pro Vabrouška to pravé ořechové. Ironmanská distance (plavání 3,8 km – cyklistka 180 km – běh 42,2 km) prověří opravdu i ty nejtvrdší borce. I díky vůli a vytrvalosti, kterou Vabroušek získal v průběhu let právě na Ironmanech, se dokáže úspěšně poprat s jinými sportovními extrémy.

Více než 150 dokončených triatlonů o délce Ironmana

Za ty dlouhé roky, co Vabroušek závodí, nasbíral tolik úspěchů, že by to vystačilo na samostatný článek. V největší světové konkurenci se na Ironmanech pravidelně umisťuje na předních místech, několikrát dokonce dokázal vystoupat na stupeň nejvyšší. Pravidelně se účastní také nejznámějšího Ironmana na Hawaii. V nejlepší světové konkurenci těch nejtvrdších Ironmanových závodníků si Petr nejlépe připsal 19. místo. Za zmínku také stojí počet úspěšně dokončených triatlonů o délce Ironmana – Petr cílem proběhl už více než 150 krát!

V posledních letech na sebe upozornil zejména obhajobou vítězství na Israman Ironman v Izraeli, který je považován za jeden z nejtěžších Ironmanů na světě vůbec. Co dělá Petra unikátním, je také jeho neuvěřitelná bilance na českých “železňácích”. Tam v podstatě nemá konkurenci, svoji neporazitelnost hájí na českých a slovenských závodech už 17 let.

Závody i v rámci přípravy, studium i podnikání

I ve svých 41 letech je tedy jasné, že Petr stále patří k absolutní sportovní špičce. Charakteristické pro Petra Vabrouška je zejména množství závodů, kterých se ročně účastní. Na nějakém běžeckém či triatlonovém závodě potkáte Petra prakticky každý víkend. V zimě se tréninkově účastní i Brněnského běžeckého poháru a dalších menších závodů na Moravě.

V průběhu posledních let na sebe Vabroušek dokázal upozornit i v horském běhu. Minulý rok si strojovým tempem doběhl v nabité konkurenci pro páté místo na Perun skymarathonu. V roce 2013 zase se Zbyňkem Ciprou dokončil známou Beskydskou 7 na slušném druhém místě.

Mezi všemi závody, cestováním a tréninkem si Petr dokáže najít čas i na rodinu, která ho často na Ironmanech i jiných závodech doprovází. Na kontě má Vabroušek také dva vysokoškolské tituly. Asi nikoho nepřekvapí, že zároveň stíhá i podnikat. Petr se na českém trhu zabývá prodejem sportovních doplňků firem SLS3 a Blueseventy.

Největší sportovní úspěchy:

1. Místo Ironman Jižní Korea

1. Místo Ironman JAR

1. Místo Israman Ironman (2013, 2014)

2. Místo ME v dlouhém triatlonu Nizozemí

3. Místo ME v dlouhém triatlonu Německo

19. místo MS Ironman Havaj

Nejlepší český čas historie 8:04:11 (Almere, Holandsko)

Běžecké úspěchy

1. místo maraton a ultramaraton (100 km) na Antarktidě – oba v traťovém rekordu (2013)

1. North Pole Marathon (2015)

2. místo Beskydská 7 – MČR v horském ultramaratonu (2013)

5. místo Perun Skymarathon – MČR ve skymarathonu (2015)

Osobní rekord na maraton 2:31

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: