TOMÁŠ LICHÝ

TOMÁŠ LICHÝ – obrovský talent a mistr ČR ve skyrunningu

Tomáš Lichý je jeden z největších talentů českého běhu posledních let. Atlet i vrchař, který na sebe v tomto roce upozornil především neobyčejnou dominancí na seriálu zimních horských běhů Lysacap, dokázal suverénním způsobem vyhrát letošní MČR ve skymarathonu.



Všichni fanoušci horských běhů se mohou těšit, co Tomáš ve zbytku závodní sezóny v horách předvede.

Od dráhy, přes silnici a vrchy až po skyrunning

Jen málo mladých nadějných běžců disponuje takovou závodní univerzálností jako právě Tomáš Lichý. Tomáš dokáže na české poměry kvalitně zaběhnout silniční desítku, na podzim dokázal stlačit čas pod 32 minut. Svou rychlostí se neztratí ani na dráze.

Tam, kde se ale skutečně cítí jako ryba ve vodě, jsou vrchy, kopce a hory. Vypadá to, že pokud Tomášovi do budoucích let vydrží zdraví a nadšení, jen těžko bude v horách na domácí půdě k poražení. Na právě uplynulém Perun Skymarathonu ovšem Lichý dle svých slov získaval na soupeře zejména v sebězích. Právě schopnost rychle sbíhat i technické a prudké úseky je pro skyrunning také nutným předpokladem úspěchu.

Skialpinismus jako doplněk horského tréninku

Tak jako tolik jiných horských běžců i Lichý v zimě nazouvá lyže s tuleními pásy a značnou část zimního období stráví v horách na skialpinistických lyžích. Ani na skialpech se výsledkově Lichý neztratí – důkazem může být titul juniorského mistra ČR ve skialpinismu z roku 2012.

Díky tomu, že bydlí přímo v srdci Beskyd, je schopen trénovat v horách v létě i v zimě doslova každý den. Znalost brutálních beskydských stoupání ostatně prokázal právě na Perunovi, kdy se nebál jít do vedení prakticky od prvních metrů.

V roce 2013 přivezl zlato z juniorské MS, minulý rok dokázal již porážet nejlepší muže

Závodní kariéru mezi dospělými má Tomáš Lichý bezesporu teprve před sebou. I tak ale během posledních let dokázal zaznamenat několik výrazných úspěchů, které stojí za zmínku. Za sebou má v juniorské kategorii běhů do vrchu také několik reprezentačních startů na Mistrovstvích světa. V roce 2013 přivezl s reprezentačními kolegy (Sádlo, Havlíček, Kubec) z juniorského Mistrovství světa  v polské Krynici zlaté medaile z týmové soutěže, což je zatím asi nejvýraznější úspěch na mezinárodní scéně. Lichý si tenkrát v nabité konkurenci doběhl v jednotlivcích pro páté místo. Minulý rok Tomáš poprvé v bězích do vrchu naznačil, že se s ním musí počítat i v dospělé kategorii. Dokázal vyhrát konkurencí nabitý vrchařský závod na Kralický Sněžník i známý horský běh na Lysou horu.

Za největší Lichého dosavadní úspěch v horách se dá ale pokládat právě zmíněné vítězství na MČR ve skymarathonu, kde se utkal skutečně s těmi nejlepšími domácimi borci. Kvalitu jeho výkonu podtrhl traťový rekord 4:04, kterým Tomáš překonal výkon Jana Zemaníka z předchozího ročníku.

Po úspěchu na Perunu se poměří se světovou konkurencí ve Španělsku

Svoji univerzálnost si chce Lichý udržet i v následující sezóně. I přes jasnou dominanci na vítězném MČR ve skymarathonu tak letos Tomáše uvidíme na tratích o ruzných délkách, v horách, na dráze i na silnici. Dle svých slov ho různorodost a střídání typů závodů prostě baví. Kromě toho se určitě chystá do Španělska na známý trailový závod Buff® Epic Trail, kde své síly změří s evropskou konkurencí.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: