MAREK NAVRÁTIL

Největší úspěchy

2 x mistr Evropského poháru v Adventure race (2006, 2007)
4 x mistr České republiky v Adventure race (2005, 2006, 2013, 2014)
Vítěz závodu Světového poháru v Adventure race, Polsko 2011
Mistrovství Evropy v AR, Česko 2011 - 3. místo
MAREK NAVRÁTIL – ultraběžec a organizátor ultrasérie Czech Ultra Trail Tour (CUTT)

Marek Navrátil je ultraběžec, adventure race závodník, účastník mnoha extrémních závodů a ambasador značky Salomon, který na sebe v letošní roce upozornil založením a organizací tzv. Czech Ultra Trail Tour (CUTT). S Markem jsme si právě o CUTT nedávno povídali, dnes si představíme samotnou Markovu cestu k takto dlouhým a náročným závodům.



Marek se narodil v Šumperku pod hřebenem Hrubého Jeseníku, což ho v jeho vztahu k horám a outdoorovým sportům bezesporu ovlivnilo. Během studií tělesné výchovy se přirozenou cestou dostal ke sportům, jakými jsou orientační běh, atletické víceboje a později také přírodní víceboje. Odtud už nebylo daleko právě ke zmiňovaným adventure race závodům, které jsou svojí náročností na fyzickou i psychickou připravenost závodníků proslulé.

Od Jesenického tvrďáka až po organizaci Czech Ultra Trail Tour

Přelomovým okamžikem z hlediska Markovy sportovní kariéry byla příležitost zúčastnit se prvního ročníku extrémního závodu jednotlivců Jesenický tvrďák. Od té doby stál jako jesenický patriot na startu všech ročníků tohoto závodu.

Později v roce 2003 Marek nechyběl ani na prvním českém extrémním týmovém závodě na 24 hodin, který byl vlastně předchůdcem dnešních adventure race závodů. Jak Marek sám uvádí, na adventure race si užívá zejména rozmanitost disciplín a zážitků, překonávání vlastních limitů, ale také týmový duch tohoto druhu závodů. Ze všech outdoorových disciplín ale u Marka vždy vedl orientační, popřípadě ultratrailový běh.

Postupem času přiřozeně přišly také první účasti na závodech v zahraničí a první větší úspěchy, které sbíral doma i mezi mezinárodní konkurencí. Na domácí půdě dokázal Navrátil celkem čtyřikrát vyhrát Mistrovství republiky v Adventure race(2005, 2006, 2013, 2014), na mezinárodní scéně mezi jeho největší úspěchy patří z hlediska adventure race zejména četná pódiová umístění v Evropském poháru či 3. místo z MS v roce 2011.

Poslední roky se Marek čím dál více soustředí také na dlouhé horské běhy a ultratrailové závody. Na české ultratrailové scéně se s ním musí především na delších závodech počítat. Za sebou má například 3. místo ve dvojicích na Hostýnské Osmě (vítězství ve věkové Kategorii), na nedávné Jesenické stovcepotom doběhl ve skupině na 5. místě.

Letos se Marek dle svých slov chystá nejspíše opět na Lavaredo Ultra Trailv italských Dolomitech, který se mu podařilo ve slušném čase dokončit minulý rok.

Markova láska k horám a dlouhým závodům v letošním roce vyústila v organizaci již zmiňovaného CUTT, jehož první závod proběhl v květnu právě v Jeseníkách. Dalšími zastávkami této ultratrailové série jsou závody v Krkonoších (15.-16. srpna) a Beskydech (28.-29. prosince).

Sportovní úspěchy:

2 x mistr Evropského poháru v Adventure race (2006, 2007)

4 x mistr České republiky v Adventure race (2005, 2006, 2013, 2014)

Vítěz závodu Světového poháru v Adventure race, Polsko 2011

Mistrovství Evropy v AR, Česko 2011 – 3. místo

EP Adventure race Slovinsko – 2. místo v r. 2006, 3. místo v r. 2007 a 2008

11. místo mistrovství světa v Adventure Race 2009 Portugalsko


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: