ONDŘEJ FEJFAR – půlmaratonec i běžec do vrchu

ONDŘEJ FEJFAR – půlmaratonec i běžec do vrchu

Český reprezentant v běhu Ondřej Fejfar je tak trochu univerzál. Věnuje se tratím od 3000 m překážek po půlmaraton, ale nepohrdne i pěkným horským závodem nebo city trailem, který se mu nedávno povedlo vyhrát na pražském Petříně.

Ondřej (26) je studentem Vysoké školy ekonomické v Praze a běhání má jako koníček. V současnosti je jeho nejoblíbenější disciplínou běh v horách a přírodě, což by se u rodáka z Vrchlabí dalo čekat. Ondřej strávil letos pět měsíců na studijní stáži ve Švédsku a i tam si zaběhl několik pěkných závodů, z níchž většinu vyhrál. Mezi jeho dosavadní letošní úspěchy v ČR patří druhé místo na MČR v půlmaratonu v osobním rekordu a další vítězství pražského City trailu.

Začínal na dráze, dnes běhá v horách

O jeho široké běžecké působnosti svědčí i účast v závodě Dolomitenmann, kde v roce 2013 dokázal vyhrát běžeckou část mezi amatérskými týmy. Pro letošek má zatím v plánu věnovat se hlavně horským běhům, zopakovat výkon na Dolomitenmannovi a zaběhnout slušný výsledek na Mistrovství světa v běhu do vrchu ve Walesu. Jeho hlavním cílem je dostat se v budoucnu na evropskou špičku v horském běhání.

Letos je to přesně deset let, kdy Ondřeje oslovila trenérka paní Jaroslava Grohová, zda by s nimi nechtěl začít trénovat. Připojil se tak k Radoslavu Grohovi a trénovali společně. Hodně je to oba posunulo. Ondřej začínal na dráze s tratěmi 1500 m a 3000 m, pak přišel i stýpl. Paralelně s tím vždycky běhal i přespolní běhy, takže terén mu je od začátku velice blízký.

Ondřejovi jsme položili pár otázek:

Jakých úspěchů si nejvíce ceníš?

Za svůj zatím dosavadní nejlepší závod považuji vítězství v amatérech na nejtěžším závodě extrémních štafet Dolomitenmann v roce 2013. Náročná 12 kilometrů dlouhá trať s převýšením 2000 metrů mi neskutečně sedla a položil jsem tak základ k úspěchu týmu. Dalším příjemným momentem bylo vítězství na We Run Prague v roce 2012. Cením si také několika výsledků z půlmaratonské distance. V letech 2013 a 2014 jsem doběhl na Karlovarském půlmaratonu jako nejlepší český běžec a letos jsem si zaběhl osobní rekord na MČR v Pardubicích, kde jsem časem 1:07:13 vybojoval stříbrnou medaili.

Jakých závodů se letos chystáš zúčastnit?

Tak především bych rád zopakoval v září svůj výkon na Dolomitenmannovi, kterého letos po dvou letech opět poběžím a týden na to by mě mělo čekat Mistrovství světa v běhu do vrchu, které letos hostí Velká Británie. V jednání jsou také některé závody světové série ve Skyrunningu, ale konkrétní závody bych si zatím nechal pro sebe.

Co další další sporty a volný čas?

Díky tréninkovému, ale i studijnímu, vytížení na ostatní sporty nezbývá moc času. Když mám volno tak si jdu někdy zahrát tenis nebo jedu na hory na kolo. Jinak se snažím spíše relaxovat, a pokud mám čas, tak fandím naším sportovcům, v mnoha případech mým kamarádům, doma u televize.

Bez čí podpory by ses neobešel?

Tak především je to moje rodina a nejbližší lidé okolo. Čím déle běhám a čím více se tomu snažím dát maximum tak zjišťuji, že bez jejich podpory by to nešlo. Moc si toho vážím a chci jim za to poděkovat.

Logo inov-8

Dále jsem také vděčný mým sponzorům za to, že mi poskytují kvalitní vybavení a já se můžu více soustředit na běh. Boty a oblečení mám od Inov-8. Pro běh v terénu je to špička a já mám nejradši X-Talony 212, v kterých odběhám veškeré terénní závody cca do 20 km. Běh v terénu, ale i na silnici, si také již nedovedu představit bez kompresních návleků Royal Bay Extreme. Mimo vlastní aktivitu využívám produkty Royal Bay také na regeneraci a dlouhé cestování. Baví mě jejich barvy a nové nápady.

Dosavadní úspěchy

Vítězství v amatérech v závodě extrémních štafet Dolomitenmann  (2013)

2. místo – MČR v půlmaratonu v Pardubicích (2015)

1. běžec z ČR – Karlovarský půlmaraton (2013, 2014)

1. místo – Kvalifikace na ME v běhu do vrchu, Zadov (2014)

2. místo – Red Bull Steeplechase, Velká Británie

3. místo – MČR v běhu do vrchu, kvalifikace na MS běhu do vrchu, Běh na Šerák (2014)

Mistrovství Evropy v běhu do vrchu, Francie – Gap, 26. místo, 4. místo týmy

Mistrovství světa v běhu do vrchu, Casette di Massa – 54. místo, 8. místo týmy

Výkony Ondřeje Fejfara můžete sledovat na jeho webových stránkách nebo profilu na Facebooku

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: