JAN MRÁZEK – orientační a horský běžec

JAN MRÁZEK – orientační a horský běžec

Jan Mrázek (Salomon) je bývalý český reprezentant v orientačním běhu, maratonec a jeden z nejlepších současných běžců na domácí trailové scéně.

V orientačním běhu zlatý na MS juniorů

Běžecká kariéra Jana „Mrazáka“ Mrázka vychází z orientačního běhu, kterému se věnuje dodnes. K orientačnímu běhu ho přivedli v dětství rodiče, s „orienťákem“ tak začal již v roce 1986 a postupně se vypracoval až do nejužší české špičky. Za největší úspěch jeho orienťácké kariéry se dá považovat vítězství na juniorském mistrovství světa v maďarském Miskolci z roku 2001. Pro zlato si tehdy doběhl ve štafetě s Jaromírem Vlachem a Michalem Smolou. Na mistrovství světa se podíval i v kategorii dospělých, kde jeho nejlepším umístěním bylo 18. místo ve sprintu z domácího MS v Olomouci. I přesto, že poslední sezóny je možné Mrázka vidět spíše v dresu Salomonu na trailových závodech, stále se v OB především ve sprintu a na klasice řadí mezi českou špičku.

MS v orientačním běhu Olomouc 2008MS v orientačním běhu Olomouc 2008

Perun Skymaraton 2014Perun Skymaraton 2014

MS v horském maratonu Zermatt 2014MS v horském maratonu Zermatt 2014

Běžecké kvality potvrdil hned na prvním maratonu, vtip zase na oblíbeném blogu

Stejně jako mnoho dalších českých orienťáků, i Honza Mrázek se na čistých běžeckých závodech dokázal na domácí půdě velmi rychle prosadit. Důkazem může být hned jeho první maraton, který dokončil ve skvělém čase 2:29:24. I na poloviční půlmaratonské distanci dokáže zaběhnout kvalitní časy kolem 1:10.

Rychlá tempa dlouhé roky brousil ve známé tréninkové skupině Honzy Kervitcera „Kerteam“, společně s dalšími orienťáky Procházkou, Šedivým či maratoncem Pechkem. Vzhledem k jeho orienťácké kariéře byly ovšem krosy, terénní a silniční závody dlouho pro Mrázka jen tréninkovým doplňkem.

Sportovním vzorem je pro „Mrazáka“ Emil Wingstedt, několikanásobný mistr světa v OB, který jej inspiroval především v intervalových trénincích. Svoje zážitky ze závodů i tréninku příležitostně popisuje neotřelou formou na blogu, který by si v potenciální anketě o nejlepší sportovní blog určitě nevedl špatně!

Od OB a atletiky až k trailu a skyrunningu

Poslední roky je o Mrázkovi čím dál více slyšet především mezi trailovými a skyrunningovými běžci. Nejvíce na sebe upozornil třetím místem na loňském MČR ve skyrunningu – náročném Perun Skymarathonu, který sám považoval za nejbrutálnější závod, co kdy běžel. Jako jeden z mála běžců šel bez holí a zkušeným výkonem se v druhé části prokousal z desáté pozice až na stupně vítězů.

Že ho běhy do vrchu a skyrunning baví, potvrzují jeho hojné účasti na závodech světových parametrů. Skymarathon v Chamonix, legendární švýcarský trailový závod Sierre Zinal či vrchařský Thyon – Dixence, tam všude Mrázek bojoval s těmi nejlepšími. Posledním Honzovým závodem světových parametrů bylo nedávné MS v horském maratonu, které se letos konalo v rámci švýcarského Zermatt Marathonu. I přes tréninkový výpadek doběhl na slušném 35. místě jen kousek za objevem letošní sezóny Tomášem Lichým.

Logo Salomon

V České republice lze Mrázka potkat především na závodech Salomon Trail Running Cupu, jejichž je pravidelným účastníkem. Minulý rok ovládl například šumavský trailový závod na Lipně, na Kralickém Sněžníku zase doběhl poslední dva ročníky vždy na druhém místě za Robertem Krupičkou.

Nejbližší trailový závod, kde je možné Mrázka potkat, je Krkonošský skymarathon, což pro něj bude dosud nejdelší trailový závod, kterého se zúčastnil. Na domácí půdě ovšem není pochyb, že bude bojovat o stupně nejvyšší.

Největší úspěchy:

  • 1. místo Mistrovství světa v OB juniorů, štafety, Miskolc 2001
  • 18. místo Mistrovství světa v OB, sprint, Olomouc 2008
  • 3. místo MČR Perun Skymarathon 2014
  • 1. místo Lipno STRC kros 2014
  • STRC Dolní Morava 30k, 2. místo 2014, 2015
  • 38. místo Jungfraumarathon (MS v horském maratonu)
  • 35. místo Zermatt Marathon 2015 (MS v horském maratonu)
  • Mistr ČR v OB
  • Maraton 2:29, půlmaraton 1:09

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: