ZDENĚK KŘÍŽ

Rekordy

Maraton 2:59,23 - pouze jednou a nikdy více :-)
Půlmaraton 1:17,13 - členitý Bakovský půlmaraton
10 km 35:13 - mezičas 10km na Bakovském půlmaratonu

Největší úspěchy

5. místo - MS ve skyrunningu Buff Epic Trail 2016 - 105 km
9. místo - finále sv. poháru Ultra Pirineu 2015 - 110km
12.místo - Lavaredo Ultra Trail 2015 - 119km
1.místo - Istria 100 Ultra Trail 2015 - 107km
ZDENĚK KŘÍŽ – ultra sky běžec a milovník Dolomit a salámu Vysočina

Zdeněk Kříž je sportovec tělem i duší a sám tvrdí: „Pokud se nehejbu, jsem nešťastnej.“ Hraje fotbal, hokej, jezdí na kole. V zimě k běhání jezdí ještě na skialpech a na snežnicích.

Od atletiky k ultratrailům

Zdeněk pochází z vesnice Hodice na Českomoravské vysočině, která leží nedaleko Telče. Jeho sportovní záběr je široký. K běhu ho od malička vedli rodiče, kteří ho vozili na atletiku. Následně si prošel mnoha sporty od horského kola, přes skialpy, fotbal, hokej…

„Od osmi let mě rodiče 2x týdně vozily 20km do Jihlavy do atletického klubu, kde jsem získal ty nejdůležitější základy atleta běžce. Rodičům tedy děkuji za obětavost a za to, že ve mě je to, co do současnosti využívám – atletická průprava.“

V současné době trénink neměří na kilometry, ale na hodiny (v Krkonoších a horách obecně se to ani jink nedá). Tam má pak objemy v tréninku kolem 21 – 24 hodintýdně, v závodní sezoně 10 – 15 hodin bez závodů. Běhá rád kdekoliv a cokoliv, ale musí to být v přírodě a mimo asfaltové silnice a cesty. Pokud se přidá pořádné převýšení a roste vzdálenost, je nejšťastnější :-). Takže specializace je ultratrail, nebo ultrasky závody, pokud možno nad 100km.

Zdendu nejčastěji potkáte v jeho domácích Krkonoších, které má i nejraději, ale nepohrdne ani Českým rájem a moc se mu líbí i Lužické hory. Ze zahraničí jsou to jednoznačně Dolomity.

„Miluji běhání v horách!“

Jak již bylo řečeno, Zdenda miluje hory a především pak Dolomity. Do hor tedy zajede rád na jakýkoliv závod. Z těch oblíbených pak jmenuje: Istria 100 Ultra Trail, Lavaredo Ultra Trail, Ultra Pireneu.

Zdenda letos předvedl a určitě ještě předvede neuvěřitelné výkony! Jedním z nich bylo 9. místo v závodě Ultra Pirineu, kde byl jako historicky první Čech v TOP 10!

Každý závod je pro něj výzva a motivace sama o sobě. Motivací je pro něj být v cíli spokojený sám se sebou a odměna v podobě pivečka :-).

Na občerstvovačkách si nejraději dám vysočinu

„Ohledně stravy asi nejsem typickým běžcem. Jím od malička úplně všechno. To znamená, že nemám opravdu ani jediné jídlo, které bych nejedl. Takže střídám maso, zeleninu, rýži, těstoviny, knedlíky, sladký, slaný….prostě všechno :-).“

Zdenda nemá žádné speciální stravování a to platí i na závodech. Před startem se vyhne akorát knedlíkům a v průběhu závodu pije vodu, hodně slabý ionťák, čaj a nejvíce koly. „Už se to o mně asi ví, ale jím při závodě doslova jako čuně :-). Samozřejmě jím nějaké tyčky, ale hlavně do sebe cpu salám Vysočina z rodných Hodic, namíchaný v malých kouscích se sušenýma švestkama. Gely nejím vůbec, i když sebou v baťůžku jeden asi rok nosím – co kdybych někde umíral na vyčerpání :-).“

Co se týče doplňků stravy, tak ty má od české firmy CHIMPANZEE, salám z Vysočina Hodice, česnekové tinktury Allivictus, na podporu kloubní výživy Alltroz, a manželka dodává pivo, pivo a pivo…:-).

Boty beru podle aktuálních podmínek

Co se týče běžeckých bot, tak nejraději běhám v modelech The North Face Ultra Cardiac a Ultra Endurance. Na závod pak beru boty podle aktuálních podmínek, často beru také od stejné značky Ultra Equity.

Z vybavení nemá nic zvláštního, kromě bot je totiž schopen při výběhu na trenink všechno zapomenout :-). Ale jednu věc přece jen zmíním a týká se závodů. Na velkých závodech se zcela jistě neobejdu bez svého teamu (ženy Kamči, kamarádů a přátel), který se o mě stará a podporuje mě po všech stránkách.

Osobní rekordy

Maraton: 2:59,23 – pouze jednou a nikdy více 🙂

Půlmaraton: 1:17,13 – členitý Bakovský půlmaraton

10 km: 35:13 – mezičas 10km na Bakovském půlmaratonu

5 km: Tak krátce jsem nikdy neběžel 🙂

Při světovém poháru 24hours MTB v Římě jsem na bikové trati ujel 600km, jinak nic měřitelného.

Největší úspěchy

5. místo – MS ve skyrunningu Buff Epic Trail 2016 – 105 km

9. místo – finále sv. poháru Ultra Pirineu 2015 – 110km

12.místo – Lavaredo Ultra Trail 2015 – 119km

1.místo – Istria 100 Ultra Trail 2015 – 107km

16.místo – světový pohár Tromso 2015 – 48km

1.místo Istria 100 UltraTrail 2014 – 103km

12.místo UTMB trasa CCC 2014 – 101km

Mistr Evropy 24hours MTB 2008

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: