JIŘÍ HOMOLÁČ

Rekordy

Maraton 2:17:44
Půlmaraton 1:05:41
10 km 29:59,76
5 km 14:27,80

Největší úspěchy

Osobní rekordy na 10km, 1/2maraton a maraton.
22. místo na ME v krosu 2012.
1.místo MČR v maratonu 2013
JIŘÍ HOMOLÁČ – český přední maratonec

Jirka Homoláš běhá za adidas BOOST team a jeho hlavními závody jsou silniční závody od 10 km po maraton. Pokud ho chcete potkat při tréninku, zajeďte si zaběhat kolem Brněnské přehrady, je to i jeho nejblíbenější místo.

Od fotbalu k běhání

Jirka pochází z Chudčic, vesnice nedaleko Brněnské přehrady. Začínal s fotbalem, kde mu běh byl mimo jiné prostředkem pro zlepšování kondice:

„S běháním jsem začal poté, co jsem se zranil při fotbale. Už tehdy jsem jezdil na fotbalové tréninky na kole, což mě bavilo a zlepšilo fyzickou kondici, tak jsem si ji začal zlepšovat i běháním. Běhání mě bavilo, tak jsem u něj zůstal do teď. :-)“

V současné době běhá nejraději závody ze seriálu RunCzech, tedy běhy od 10 km po maraton. Jeho týdenní objemy se liší podle období, ale standardně je to mezi120-170 km/týdně. Někdy více někdy méně a nejčastěji ho potkáte při běhu právě kolem Brněnské přehrady.

V poslední době si dopřávám hlavně kvalitní regeneraci

Mezi jeho nejoblíbenější závody patří všechny závody RunCzech a Triexpert Vokolo priglu. A jak se motivuje k závodu?

„Občas si slíbím, že když závod dobře dopadne, koupím si něco co mi udělá radost.“

Jeho prioritou především v závodní sezoně je regenerace po tréninku, aby si tělo odpočinulo na další trénink a díky tomu se mohlo zlepšovat. Jezdím i do FYZIOKLINIKY v Praze, kde mi pomáhají s problémy.

Během závodu jen piji hlavně vodu a ionťák

Jirkova strava před závodem není ničím speciální, je bohatá hlavně na karbohydráty. Před závodem si nejčastěji dává buď rýži s parmazánem nebo pečivo se šunkou a sýrem, po závodě sní už téměř cokoli, rozhodně nedá dopustit na hovězí steak :).

Během závodu nejí. „Během závodu nejím, piju jen vodu, ionťák a na maratonu ke konci závodů vyštěrchanou (pozn. redakce: bez bublinek) Colu.“

Co se týče doplňků stravy, tak používá běžně dostupné vitamíny a minerály. Vitamín C, B, vápník, hořčík, zinek.

Důležité je starat se o své tělo

Jirka je z týmu adidas BOOST, takže je jasné, v jaké značce bot ho uvidíme nejčastěji. Při tréninku používá hlavně modely adidas Adios Boost, adidas Glide Boost, na závody bere hlavně adidas Takumi Sen Boost. Vybavení od této značky by doporučil i ostatním.

Jinak se mu osvědčilo hlavně starat se o své tělo sám doma pomocí různých cvičení, ale i například na FYZIOklinice, kde mají fokusovavou rázovou vlnu, která vás zbaví mnoha problémů. Od věci nejsou ani doplňkové sporty, které uleví nejvíce zatěžovaným svalů a posílí jiné, které zpevňují ostatní části těla: „Jezdím na kole nebo in-linech, hraji tenis, chodím na hříbky, v zimě bruslím a běžkuji.“

Osobní rekordy

Maraton: 2:17:44

Půlmaraton: 1:05:41

10 km: 29:59,76

5 km: 14:27,80

1000 m: 2:35

1500m 3:56,92

Největší úspěchy

Osobní rekordy na 10km, 1/2maraton a maraton.

22. místo na ME v krosu 2012.

1.místo MČR v maratonu 2013

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: