LADA ZRZAVECKÁ

Rekordy

Maraton Srch 2013 3:34:05 je co zlepšovat:)
Půlmaraton Praha 2014 1:39:49
10 km Českobrodská vánoční 10 2013 44:51 tyhle tratě nesnáším:)
5 km na takovém sprintu bych zemřela :D

Největší úspěchy

Salomon Ultra Pirineu (Skyrunner World Series): 13. žena 19:53 (11. místo kat.)
Swiss Irontrail T121: 1. žena celkově 23:31
RSUT Pizol Trail Marathon: 1. žena 7:04
B7/Sport full: 2. mix 15:23 (2.žena)
LADA ZRZAVECKÁ – vytrvalkyně, která miluje boj o přežití

O Ladě Zrzavecké by se mělo vědět více. Vytrvalá a houževnatá běžkyně se pravidelně účastní těch nejtěžších a nejdelších závodů v České republice a v zahraničí. Říká o sobě, že běhá hlavou a ladí trailpunk… (Zkuste někdy hodit všechno za hlavu a běžet prostě na punk. Nejen při tréninku. :))



Podzim 2013 pro ni byl zlomový, závod Den cesty ukázal, že jí podobné výkony jsou vlastní

Lada pochází kousek od Prahy z Klánovic, které jsou známé jedním z největších lesů Prahy, Klánovickým lesem. K běhání ji přivedla sestra už ve 14 letech:

„Poprvé mě na závod vytáhla moje sestra Olga Fikarová (nyní úspěšná ultrarunnerka žijící ve Švýcarsku) asi ve 14 letech. Běžela jsem „z ničeho“ v teniskách, co se po cestě rozvazovaly, ale kategorii jsem vyhrála, jelikož moc holek v mém věku tenkrát cca 6 km neběhalo :). Pak jsem se začala motat kolem skupiny Kerteam Jana Kervitcera, kam mě přivedl Petr Brynda. Občas tréninky a nějaké to soustředění, oficiálně jsem ale nikdy v žádném klubu nebyla. Přesto to byly velmidobré atletické základy. Pak mě začaly trápit záněty okostic na holeních a měla jsem vždycky spíš tendenci dělat si věci po svém. Přesedlala jsem tedy dlouhodobě na kolo a dobrodružné výpravy z Prahy – běžně přes sto kilometrů, což mi dalo opravdu slušný vytrvalostní základ.“ popisuje Lada své nesnáze a tvrdé začátky.

„Následně jsem se několik let až do roku 2013 věnovala intenzivně horolezectví ve všech jeho podobách, což prohloubilo vytrvalost, dodalo sílu a skutečně notnou psychickou odolnost za všech podmínek. O nasčítaných metrech v kopcích a technice nabrané ve všemožných alpských terénech nemluvě. Nebylo najednou tak těžké udělat z často zdlouhavého statického lezení pohyb více dynamický, po kterém jsem toužila, a začít po těch úchvatných horských cestičkách běhat :). Podzim 2013 byl zlomový. Den cesty mi řekl, že můžu za 24 hodin ujít a uběhnout „jen tak“ 128km 🙂 Nato jsem si řekla, tak to bych to měla začít brát vážně :)!“ dodává o běžeckých úspěších.

Boj o přežití je to, co mě dokáže dostat za hranice osobních možností

V současné době se tedy věnuje především běhu a specializuje se zejména na dlouhé ultratraily a ultra skyrunning. Platí pro ni: „čím delší a technicky náročnější, ideálně ještě za špatného počasí, tím lepší“. Sama tvrdí, že ji mírně nadneseně baví „boj o přežití“. Lákají ji vysoké nadmořské výšky a velmi technický až horolezecký terén, na který jsem zvyklá.

Lada běhá pocitově podle času, nálady a kondice, nic systematického. Při zimním nabírání objemů 2013/14 to bylo cca 350 km/měsíc, poslední zimu ale měla zranění a trénink jsou pro ni hlavně závody samotné. Nejvíce ji láká oblast v Itálii v oblasti Val Masino / Val Porcellizzo, kde se běhá závod Kima a kam by se ráda vrátila, ale tentokrát ne jako horolezec. Z domácího prostředí ji pak potkáte nejčastěji u Zbraslavi, v Brdech a nejraději kopíruje trasy Pražské stovky.

Regenerace dle vlastních slov podceňuje

V Česku je pro Ladu nejoblíbenějším závodem Den cesty, který ji uchvátil díky svým nezaměnitelným podmínkám a pravidlům. Měřítkem pro ultratrail jsou pro ni závody Olafa Čiháka a spol., takže Pražská stovka. V zahraničí je to určitě Eiger Ultra Trail, kde je úplně všechno, co horský běžec potřebuje.

Možná to nikoho nepřekvapí, ale vzhledem k tomu, jaké má Lada zaměření, je pro ni trénink kopců a celkové posilování těla, a to zejména středu (pro mě na lezecké stěně) a vylepšování techniky seběhů, to nejdůležitéjší. Co naopak postrádá, je rychlost a výbušnost. Vytrvalost ale řešit nemusí. Za nejdůležitější ze všeho považuje ovšem odpočinek a regeneraci, kterou (jak sama přiznává) dost podceňuje. A jak se pak na samotný závod motivuje?

„Přiznám se, že závod příliš neřeším, dokud nepřijde. Strategie je potřeba, ale jinak razím teorii, nač se zbytečně stresovat předem, když můžu až na místě :). Nejlépe mít minimum informací, žádná přehnaná očekávání, nic si nepřipouštět. Minimálně to bude velké dobrodružství. Nervy těsně před startem jsou pak nebetyčné, ale to mě právě nejvíc vyhecuje a vzápětí se uvolní. Nejlepší je žít okamžikem.“

Strava na bázi ovsa sedí Ladě nejvíc

Před závodem si dává co nejvíc složitých cukrů, cokoliv na bázi ovsa, ovoce, zeleniny.. Zkoušela i superkompenzační diety. Po závodě má tradičně chuť na pořádnou flákotu:) a doplňuje vitamíny a minerály, zejména pak zeleninou.

Při závodě jí, na co má zrovna chuť, ale opět to jsou věci hlavně na bázi ovsa. Nejlépe je prokládá slaným jídlem a colou, samotné gely a ionťáky ji dráždí. Na Ultra Pirineu si dávala hlavně datle, toasty s nutellou a želé bonbóny. V pozdější fázi si dá ráda salám a pečivo, v každém případě je dobrá cola na srovnání žaludku.

Co se týká různých gelů a dalších energetických přípravků, tak v tom je Lada věrná Nutrendu, jejich gely jí sedí nejvíc, ale dodává, že u sebe má vždycky flapjack pro případ nouze.

Z vybavení Lada využije nejčastěji Salomon. Sedí jí bytelnější provedení s tvrdou podrážkou, co dobře drží kotník. Tuto značku preferuje jak na trénink, tak i na závody. Sama testovala všechno možné, ale Salomon jí vždy vyšel nejlépe. A co doporučuje?

„Pro typ závodů, kterým se věnuji, jsou jednoznačně nejdůležitější pevné stabilní boty, běžecké hole a kvalitní batoh. Opět vítězí Salomon a nesmí chybět softflasky. Co ale nesmí chybět ze všeho nejvíc, je podpora přátel. Bez nich by to alespoň mně takhle nešlo. Takže doporučuji skvělou ultra i runnerku na kratší tratě Ivu Kroužilovou, ta vás v ničem nikdy nenechá :D. Spolu s dalšími přáteli mi nesmírně pomohla v začátcích. Pak jsou to kluci ze Dne cesty a letos mě hodně podpořil i další skvělý ultrarunner a kamarád Josef Rajský. Tímto bych jim chtěla vyjádřit své díky, stejně jako všem ostatním, co mi podporu nějak vyjadřují :).“

Osobní rekordy

Maraton: Srch 2013 3:34:05 je co zlepšovat:)

Půlmaraton: Praha 2014 1:39:49

10 km: Českobrodská vánoční 10 2013 44:51 tyhle tratě nesnáším:)

5 km: na takovém sprintu bych zemřela 😀

1000 m: Brugg, Švýcarsko 3:36 zdravá sesterská rivalita 😀

Den cesty 2014 150,6km za 24h Krakonošova 100 2014 13:51 – nejrychlejší stovka

Největší úspěchy

2015

Salomon Ultra Pirineu (Skyrunner World Series): 13. žena 19:53 (11. místo kat.)
Swiss Irontrail T121: 1. žena celkově 23:31
Eiger Ultra Trail E101: 12. žena 17:07 (5. místo kat.)
Dolomity Extreme Trail: 7. žena (2. místo kat.)
Winter Extreme Race LH24: 6. žena (4. místo kat., 9x) 
Brtnické ledopády 100: 1. žena 20:08  
Czech Skyrunning Team – nominace do reprezentace

2014

RSUT Pizol Trail Marathon: 1. žena 7:04 
B7/Sport full: 2. mix 15:23 (2.žena) 
Hostýnská 8: 2. žena 8:55 
Nezmar Ultra SkyMarathon: 3. žena 18:00  
Den cesty jaro: 1. žena 148.5km (3. místo celkově), podzim: 1. žena 150.6 km (2. místo celkově) 
Krakonošova 100: 5. žena 13:51 
Eiger Ultra Trail E51: 8. žena 7:45 (7. místo kat.) 
Swissalpine K42: 14. žena 4:57 (2. místo kat.)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: