DENISA KREJČIŘÍKOVÁ

Rekordy

Půlmaraton 1:29:18

Největší úspěchy

Nominace do skyrunningové reprezentace (2014),
Marathon du Mont Blanc (MS skyrunning, 2014) - 29. žena
Lysacup 2015 (zimní etapový závod v běhu do vrchu) - 1. žena
L4L (MČR ultraskymaraton, 2015) - 2. žena
DENISA KREJČIŘÍKOVÁ – horská běžkyně, kterou si na Lysou jen tak nedáte

Denisa Krejčiříková je vítězkou letošního Lysacupu a na další vítězství má už více než dobře našlápnuto. Pochází z Ostravy a Lysá hora je pro ni domovem. V roce 2014 se nominovala do skyrunningové reprezentace a solidně nás reprezentovala i v zahraničí.



Běh byl pro Denisu časově méně náročnější, takže vyhrál nad florbalem

Denisa pochází z Bolatic, ale v současné době žije v Ostravě. Jejím domácícm klubem je VZS Ostrava. V současné době září v běžecké lize Lysacup, kde vyhrává každý díl seriálu, kde se běhá pokaždé z jiné strany na Lysou horu. A jak se k běhání dostala?

Čtěte také: Trénink běhu do kopce. Je to asi nejnáročnější součást běžecké přípravy, ale může vás posunout o hodně dál.

„K běhu mě přivedl hlavně nedostatek času během VŠ. Hrála jsem florbalovou ligu, tréninky jsme měla v Opavě, školu v Ostravě, bydliště na Prajzské … Běh byl časově i finančně méně náročný, nevázán na kolektiv, tělocvičnu. Bavil mě pohyb v přírodě a vzhledem k tomu, že jsem vždy věděla, že jsem spíše vytrvalostní typ, do půl roku běh jednoznačně zvítězil nad florbalem. S ním jsem skončila, za to běhat nepřestala :)“

V současné době se Denisa specializuje hlavně na běh v horách – skyrunning, maraton a běhy do vrchu. Týdně naběhá 50-70 km a nejčastěji potkáte v Chuchelenském lese na Prajzské nebo v oblíbených Beskydech.

„Vytrvalost trénuji především na kole“

Jejím nejoblíbenějším závodem je již zmíněný Lysacup a jeho jednotlivé etapy, ale nepohrdne ani jakýmkoliv závodem v terénu. A jakou skladbu tréninku volí?

„Nevyzdvihuji žádnou ze součástí, v posledních dvou letech se snažím hlavně o pestrost v zatížení. Běhám tempové běhy hlavně z práce, běh do vrchu nebo úseky specificky netrénuji. Dlouhodobou vytrvalost trénuji více na kole, než-li během. Běh doplňuji fitkem, strečinkem, v létě jej z 2/3 nahrazuji svým bikem. Nyní jsem zařadila do přípravy gymnastickou průpravu 🙂 Další důležitou součástí je kvalitní regenerace. Té bych potřebovala určitě více.“

Denisu moc baví videa Kiliana Jorneta a dalších světových hvězd. Proto pokud se chce namotivovat před závodem, pustí si jedno z nich.

Strava by měla být hlavně pestrá

Denisa, co se týče stravy, není nijak vyhrazená, v zásadě jí zdravě a nepodléhá žádným trendům. Její zásadou je, aby strava byla hlavně pestrá. „Nejsem vegan, vegetarián ani netíhnu k žádným momentálním trendům (raw strava, bezlepková …). Je ale pravdou, že si ze mě v práci občas přátelé dělají srandu, když vidí mé zeleninové přílohy. Ze srandy mě následně nutí jíst bílé pečivo, smažák, knedlíky 🙂 Odolávám myslím docela úspěšně.“

Před závodem jí většinou to, na co má nastavený žaludek. Ráno nesmí chybět kafe, pečivo se sýrem, hodinu před závodem banán. Po běhu, nebo závodě má chuť na ovoce, ovocné šťávy. „Nyní testuji 100% ovocné dřeně Monnami, které jsou výbornou alternativou.“ dodává Denisa.

Pokud běží nějaký delší závod, pak využívá především gely a energetické tabletyod Nutrendu. Na občerstvovačkách si s oblibou dává meloun a banán. K doplnění tekutin kombinuje ionťák, vodu a občas kolu.

Zdraví je nejdůležitější vybavení

Nejoblíbenějšími botami, kterou Denisa obuje, jsou Asics Kayano, na závody ale obouvá jiné koně: běh do vrchu – Inov 8 X-talon, Salomon S-LAB sense, horské běhy– Salomon speedcross. A na závěr radí: „Poslouchejte své tělo, hýčkejte si a starajte se o své zdraví, to je to nejdůležitější vybavení, které máte :)“

Osobní rekordy

Maraton: Silniční maratony neběhám

Půlmaraton: 1:29:18

Největší úspěchy

Nominace do skyrunningové reprezentace (2014),

Marathon du Mont Blanc (MS skyrunning, 2014) – 29. žena

Lysacup 2015 (zimní etapový závod v běhu do vrchu) – 1. žena

L4L (MČR ultraskymaraton, 2015) – 2. žena

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: