TOMÁŠ ZAHÁLKA

Rekordy

Maraton 3:52:56
Půlmaraton 1:34:52
10 km 42:40
5 km 20:33
TOMÁŠ ZAHÁLKA – bosý běžec, který rád pomáhá

Za prvním závodem stálo hospodské hecnutí

Tomáš pochází z Krupky u Teplic, ale momentálně žije v Pardubicích. To že běhá za Kilt po česku a naboso.cz, jistě nikoho nepřekvapí a jak to u něj s během začalo?

„V září 2013 takové nevinné hecnutí v hospodě od Jitky a Petra. Hele za čtrnáct dní jsou Běchovice, legendární závod už 117. ročník, běžíš? Deset kiláků uběhne každý, sežeň si číslo. Tak jsem se jako do té doby neběžec rozběhl a proběhl 10 km za necelých 57 minut. Když nepočítám to, že ve škole jsem uběhl sotva 300 metrů.“

Běhání Tomáše chytlo a momentálně nemá problém zaběhnout si tratě od dvou mil přes maraton po ultra. Zvládne silnici i terén, ale štěrk jeho bosým nožkám příliš nesvědčí.

Ani v běžeckých trasách není vybíravý, proběhne se rád kdekoli v ČR. Třeba takový výběh na Sněžku nebo Lysou horu ho vždycky potěší.

Závody jsou pro mě především společenskou událostí

Na závody se těší především kvůli setkávání s ostatními závodníky a je pro něj důležitý charitativní rozměr běhu. Líbí se mu, že může během také pomáhat. Tomáš běhá za Světlo pro svět nebo věnuje naběhané kilometry Sportovnímu klubu vozíčkářů Praha.

Na závodech ho často můžeme vídat jako traséra. Se slabozrakou Evčou jsou už taková nerozlučná dvojka. Zaběhli si spolu třeba „Běhej lesy Karlštejn“.

Mezi další oblíbené závody patří například Jizerský Ultratrail, Zimní běh na Blaník, Volkswagen Maraton Praha, půlmaraton Moravským Krasem, Běchovice-Praha a občas RunTour.

Společenský rozměr akce má však i svá úskalí: “ Má největší slabina ale je to, že se na občerstvovačkách dlouho vykecávám, pak má ten výsledný čas vypadat :-)“

Jak to má Tomáš s tréninkem?

Když prolistuje tréninkový deník, tak za rok 2015 naběhal zhruba 43 km týdně. Nicméně když ho čeká nějaký větší závod jako třeba Pražská stovka, zvládne přes týden naběhat i 94km.

Do tréninku zařazuje často také kopce, i když tam je to něco během, supěním a rychlou chůzí, ale i tak dokáže touto kombinací na závodech slušně předbíhat.

Mimo běhání také rad jezdí na kole anebo to válí v bazénu🙂 „Jezdím na skládačce. Nenechte se mýlit starou skládačkou, moje má 7 převodů. A někdy se řekněme spíš topím. Nejvíc jsem v bazénu uplaval 1,5 km stylem prsa, bylo to tedy o prsa:-)“

Nějaká speciální strava?

„Až tak to neřeším. Jím kde co, zeleninu, trochu maso, ryby, bezlepkové těstoviny … občas to ale říznu kachnou. Kachnu jsem si dal párkrát a už mi to nejen na Facebooku zůstalo. Jako takový vtípek a na hecování soupeřů dobrý 🙂 „

Během závodu si rád dá banán, datle a někdy RAW tyčinku. Jizerském Ultra přišly vhod také palačinky. Zato bez gelů se obejde, upřímně ho děsí jejich záhadné přísady.

Proč vlastně Tomáš nenosí boty?

Prostě má rád volnost a svobodu a u klasických bot si stejně neumí zavázat tkaničky:-) Chůze bosky na něj má celkově pozitivní vliv, s jejich odložením ho například přestaly bolet kyčle a kotník.

Když je na trase nějaký opravdu nepříjemný terén jako štěrk, tak si bere ťapky s milimetrovou podrážkou Sockwa z naboso.cz. Když mráz až praští, tak trailové Adidasky, jediné klasické boty co má. Někdy je i celý závod nese v ruce, jako třeba po sjezdovce po sněhu na Běhu do oblak (titulní foto, autor: Ladislav Adámek).

A jak se mu běhá v kiltu?

Kilt musím jenom doporučit, mám dva střihy. Nikde nic neškrtí, nedře. Netvrdím, že pod nejsem chvílemi zpocený, ale tím že větrá, jsem za chvíli v pohodě. Od pasu nahoru si vystačím s bavlněným tričkem ze závodů nebo s funkčním od Světla pro svět.“

Navíc si můžete užívat plně pohodlí a pod kilt už si nic neoblékat, tak jako to dělá Tomáš:-)

Osobní rekordy

Maraton: 3:52:56 ten se pokusím vylepšit.

Půlmaraton: 1:34:52

10 km: 42:40

5 km: 20:33

1000 m: 3:36

Chtěl bych přidat nějaký ten 100 km závod.

Největší úspěchy

Že jsem se víceméně na pohodu prošel v horku na Jizerském Ultratrailu 68 km  a v zimě na dětské trase pražské stovky 70 km. No, jako přežil jsem to.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: