ZBYNĚK CYPRA

ZBYNĚK CYPRA – nejlépe se mu běhá v Beskydech

K běhu mě přivedly hory

Zbyněk Cypra pochází z Vizovic a v současnosti závodí za adidas BOOST team.

K běhu ho nalákaly hlavně hory, horolezectví a chození po horách „natěžko“. Běhání v horách pro něj není jenom o běhu, je to hlavně dobrodružství, které chce prožít.

V závodech se tedy specializuje na horské běhy delších distancí (ULTRATRAIL). Mezi svoje nejoblíbenější řadí Nízkotatranskou stíhačku a Beskydskou sedmičku, která jej vlastně k utratrailům přivedla a zůstává srdcovou záležitostí.

Zde si můžete přečíst: Rozhovor se Zbyňkem Cyprou a Tomášem Svobodou a jejich společném vítězství na Beskydské sedmičce

Jak vypadá klasický trénink a co je jeho nejdůležitější součástí

Zbyňkův trénink se liší s ohledem na období v roce. „Nejsem běžec specialista a můj trénink tvoří běh z cca 20%. Když se ale na běh zaměřím, tak i 300km týdně není problém.“ Důraz pak klade hlavně na všestrannost. Trénink prostě nesmí být nuda stejně jako závod, který je pro něj především zábava.

Jako další doplňkové sporty volí: cyklistiku, bruslení, box, horolezectví, jízdu na koloběžce Kostka, běh na lyžích, skialp.

A co strava před a po závodě?

„Když jsme s parťákem Rosťou Filipcem začínali, dali jsme před závodem vždy vepřo, knedlo, zelo a 4 piva. Ta doba se ale trochu změnila. Výrazně se zrychlilo a musel jsem změnit spoustu věcí včetně jídelníčku. Vítězí rýže a těstoviny. No a po závodě si to pivko stejně dopřeju.“

Během závodu pak vítězí z 90% gely NUTREND a u delších distancí nad 100km cokoliv, co bere žaludek. Chleba se škvarkovým sádlem prostě nezklame nikdy a několikrát mě vrátil do hry. U pití je to na prvním místě ionťák prokládaný kolou. Ta vždy rozšťerkaný žaludek zklidní. Vegetariánskou nebo veganskou stravou Zbyňka tedy nepotěšíte. 🙂

Jaké vybavení mu při horských bězích nejlépe vyhovuje?

Nejraději běhá v botách adidas BOOST. Na závody pak volí adidas ADIZERO XT. Hlavní oporou jsou mu však hole Fizan NW Carbon Runner.

Osobní rekordy

Maraton: Nikdy jsem nic asfaltového neběžel. Možná se to letos změní. Bude mi 42let a klasický maraton si asi nadělím k narozeninám.

Beskydská sedmička 2015 v novém traťovém rekordu 11:29:26

Největší úspěchy

Nic konkrétního, asi není. Hlavně zdraví, drželo to je nej úspěch.

I když 20. místo z ME ve skyrunningu, je dobrý výsledek. I přesto, že celkově to bylo 25. místo (porazilo mě 5. žen).


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: