PAVEL DYMÁK

Rekordy

Maraton 2:43:51 hod
Půlmaraton 1:07:55 hod
10 km 1:07:55 hod
5 km 14:43,93 min

Největší úspěchy

3. místo na MČR v přespolním běhu 2015 v kategorii muži - mílaři.
Úspěšené kvalifikace na MS v běhu do vrchu 2015.
Osobní rekordy na 3000m, 5000m a půlmaratonu
PAVEL DYMÁK – hvězda z Chrudimi

Všechno začalo u trenéra Miroslava Wastla

Pavel pochází z východočeské Chrudimi a závodí za atletický oddíl Hvězda Pardubice. Ke sportu ho to vždycky táhlo, ale pěkně popořádku. Jak se k běhání vlastně dostal?

„Začínal jsem s házenou, kterou jsem hrál asi 5 let. Poté jsem měl problémy se zády a s házenou jsem musel skončit. Běh mě vždy bavil, asi i proto, že jsem byl většinou nejrychlejší 🙂 Proto jsem se v 15 letech rozhodl, že začnu s atletikou a tak jsem zašel na chrudimský stadion, kde trénoval své svěřence Miroslav Wastl a u něho všechno začalo. Začínal jsem jako sprinter, ale postupem času se vzdálenosti navyšovaly a navyšovaly…“

Kvalitní výklus je základem dalšího tréninku

Trať se u Pavla natáhla až na maratonskou. V současné době se primárně připravuje na květnový maraton. Nicméně jak sám říká, nemá problém jakoukoliv distancí od 1500 výše.

V široké nabídce závodů si oblíbil běžeckou sérii RunTour a půlmaratony RunCzech.

Co se týče tréninku, tak preferuje všestranné zatížení  – rychlost, tempo, vytrvalost a hlavně kvalitní výklus, který je základem dalšího tréninku. Současně klade velký důraz na regeneraci, která je při počtu mnoha kilometrů nezbytně důležitá a co nejčastěji navštěvuje saunu.

V přípravném období naběhá Pavel přes týden 150 – 180 km. Během všedního dne ho nejčastěji zahlédnete na trase Chrudim – Pardubice, kde běhá každý den do práce. O víkendu pak relaxuje v lesích u Slatiňan.

Svůj běžecký trénink doplňuje od jara do podzimu jízdou na kole.

Jak to má Pavel se stravou?

„Před závodem je to většinou pečivo se šunkou nebo těstoviny a po závodě sním vše, na co mám chuť 🙂

Před závodem a bezprostředně po něm využívám hlavně nápojů VITALYTE, které tělo skvěle připraví na závod a po něm zajistí doplnění potřebných látek a tím tak urychlí regeneraci.“

Během kratších závodů sází Pavel pouze na čistou vodu. Během maratonu doplní energii 1 – 2 energetickými gely Enervit. Jelikož má dlouhodobě problémy s koleny, používá doplněk stravy na klouby Hyalgel.

Boty se snažím střídat, aby nohy měly změnu

Pavel má ve svém botníku velkou přehlídku běžeckých bot. Značky se snaží střídat, aby jeho nohy měly nějakou změnu:-) Používá Adidas, Nike, Asics, Salming, Mizuno, New Balance, Salomon. Nicméně na závody se mu nejlépe osvědčily Asics Gel Piranha 2.

A bez jakého vybavení se dále neobejde?

„Na každodenní běhání do práce používám super běžecký batoh Salomon S-Lab Adv Skin3 12Set, který bych doporučil každému, kdo s sebou potřebuje pár nejnutnějších věcí a občas přenést i něco objemnějšího. Dále se na každém závodě neobejdu bez kompresních podkolenek Royal Bay.“

Osobní rekordy

Maraton: 2:43:51 hod

Půlmaraton: 1:07:55 hod

10 km: 31:35 min

5 km: 14:43,93 min

1000 m: 2:32,6 min

1500m – 3:54,85 min 2000m – 5:28,31 min 3000m – 8:23,98 min

Největší úspěchy

Nejvíce si cením 3. místa na MČR v přespolním běhu 2015 v kategorii muži – mílaři.

Úspěšené kvalifikace na MS v běhu do vrchu 2015.

Dále osobních rekordů na 3000m, 5000m a půlmaratonu

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: