MICHAELA MERTOVÁ

Rekordy

Maraton 2:47:17
Půlmaraton 1:20:22
10 km 37:27

Největší úspěchy

Mistryně ČR ve skymaratonu 2014, Mistryně ČR v ultra skymaratonu 2015
1.místo KaiserMarathon (2015)
3. místo Zermatt Marathon (2009)
6. místo Jungfrau Marathon (2010)
MICHAELA MERTOVÁ – mistryně v ultra skymaratonu

Michaela Mertová miluje dlouhé horské běhy, což je poznat na jejích výkonech. Svůj první horský závod, Jungfrau Maraton ve Švýcarských Alpách, absolvovala jako divák a už tenkrát bylo rozhodnuto, že horský běh se stane jejím osudem. Později na tomto prestižním závodě dokázala vybojovat 6. místo.



Běhu jsem propadla jako divák závodu v Alpách

Michaela Mertová pochází z podhůří Orlických hor, z města Lanškroun. Jejím domácím klubem je Activity Lanškroun a cesta k běhu začala v jejích 25 letech poměrně netradičním způsobem: „Můj první závod byl maraton, který jsem běžela v Praze. Ale k běhání mě přivedlo, když jsem se jako divák zúčastnila Jungfraumaratonu ve Švýcarských Alpách. Byl to úžasný zážitek a možná od té doby mám ráda běhání po horách.“

Michaelu zážitek z Alp ovlivnil na celý život, jako běžkyně se vyprofilovala zejména na delší běhy, maraton případně ultra maraton a poslední dobou zejména na horské běhy a skyrunning.

Hory jsou pro mě motivace k běhu

Michaelu zajímá a motivuje příroda a krajina, ve které běhá. Z tohoto důvodu si vybírá závody na zajímavých místech, kde je může spojit s turistikou nebo třeba i dovolenou. Největší motorem je ni pro především nenahraditelný pocit v cíli a příjemná únava po výkonu.

Jejím nejoblíbenějším závodem je Sierre – Zinal, který se konná v samém srdci Valonských Alp Valais.

Tvrdý trénink vyžaduje kvalitní regeneraci

Běhání v horách s sebou přináší také tvrdý trénink, a tak Michaela přes týden naběhá až 120km. Mezi její oblíbené lokality patří Kralický Sněžník, Písnice a Břežanské údolí.

Nejdůležitější součást tréninku je pak pro ni regenerace, která k němu neodmyslitelně patří.

Jako doplňkové sporty Michaela volí pilates, plavání a jízdu na kole. Díky nim zapojuje i jiné svalové skupiny než při běhu a zpevňuje střed těla, což je pro dobré běžecké výkony klíčové.

Po závodě se těším na kávu s mlékem a ovoce

Před závodem Michaelu nejlépe nastartuje pečivo s medem a po něm se ráda odmění kávou s mlékem a ovocem. Během závodu doplňuje energii Coca Colou, která dobře zklidní i žaludek. A co se stravý týká, využívá nabídku občerstvovacích stanic. V poslední době přibalí do batůžku i tyčinky od firmy Lifefood, s nimiž má velmi dobrou zkušenost.

Vyhovuje mi, když mám přehled o zaběhnuté trase, rychlosti a převýšení

Z běžeckýc bot si Michaela nejvíce oblíbila Brooks, které obouvá také na silniční závody, do terénu pak volí Adidas GTX.

Žádné speciální vybavení nepoužívá, ale zvykla si měřit většinu tréninku pomocí hodinek s GPS (Garmin Fenix), díky nimž má dokonalý přehled o zaběhlé trase, rychlosti, převýšení.

Osobní rekordy

Maraton: 2:47:17

Půlmaraton: 1:20:22

10 km: 37:27

Největší úspěchy

Mistryně ČR ve skymaratonu 2014, Mistryně ČR v ultra skymaratonu 2015

1.místo KaiserMarathon (2015)

3. místo Zermatt Marathon (2009)

6. místo Jungfrau Marathon (2010)

účast na ME a MS ve skyrunningu


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: