Tomáš Bystřický

TOMÁŠ BYSTŘICKÝ – biatlonista a horský běžec z Plzně

Jeden z nejlepších českých horských běžců, Tomáš Bystřický, si prošel vleklým zraněním. Opět se ale začal ukazovat na menších závodech a chystá se na velké české i zahraniční závody. Jaký je jeho trénink? Vše se dočtete v následujícím článku.

Začínal jsem s letním biatlonem, v poslední době běhám hlavně závody v terénu

Tomáš pochází ze Zruče-Sence a je studentem doktorandského studia na fakultě elektrotechnické v Plzni. V současnosti běhá v Salomon týmu. Jeho největším koníčkem je běhání v terénu. Sám trvdí, že nijak specializovaný není, závody si vybírá podle toho, jaký má vrchol v dané sezoně. „Mám rád rozmanitost, proto si vybírám různé vzdálenosti a především v terénu protože mi vyhovují změny tempa.Běhám jak krátké krosy, tak mám za sebou i Skymaratony, Vertical km, ale i Horskou Výzvu nebo Transalpine Run, prostě aby mě to bavilo. Kdybych se zaměřil konkrétně na nějakou vzdálenost, asi by to neslo lepší výsledky, ale nebyla by to taková zábava.“ A jak se k běhání dostal?

„Začal jsem v 9ti letech s letním biatlonem, což je varianta, při které se běhá v keckách a nenosí se zbraň na zádech, narozdíl od toho klasického, vše ostatní je stejné. Takže běhám od mala a zhruba od 20ti let přidávám na objemu a čím dál více směřuju k terénním a horským závodům.“

Letos se zaměřím více na kvalitu

V současnosti naběhá Tomáš zhruba 80 – 100 km týdně a jeho nejoblíbenější lokalitou jsou Šumava a Krušné hory, obojí má tak stejně daleko od domova. Kromě toho má také rád trasy a závody v méně známých a málo navštěvovaných oblastech. Hodně času strávil také v Livignu, což je na horský trénink ideální místo.

Čtěte také: Proběhněte se s nejlepšimi českými běžci po jejich oblíbených běžeckých trasách.

Co se týče skladby tréninku, tak dříve to pro něj byl hodně objem a síla. Většinu svých výsledků vytěžil z objemového tréninku. Letos má ale mnohem méně kilometrů kvůli vleklému problému s patou, bude se tedy zaměřovat více na kvalitu. A co jeho oblíbené závody? „Myslím že takový nemám, ale vztah mám ke svému prvnímu „ultra“ 50km Ústeckému Univerzitnímu ultra.“

Pokud výkon trvá déle, dám si z občerstvovačky i sýr a salám

„Před závodem snídám většinou ovesnou kaši s ořechy a něco sladkého. Po závodě pak používám R2 a když nemám jiné jídlo tak proteiny. Při závodech moc nejím, záleží na náročnosti, většinou si vystačím s gely, ale pokud to trvá více hodin přidávám ovoce, ořechy, ale třeba i sýr a salám z občerstvovaček, protože tělo začne chtít sůl.“ popisuje své stravovací návyky Tomáš.

Jako doplňkové sporty volí plavání, kolo a občas i lezení. „Minimálně jednou týdně plavu, do práce jezdím občas na kole a s přítelkyní jsem začal lézt. To je super doplněk, který zaměstná celé tělo i hlavu.“

Nejraději běhám v Salomon Sense Pro

Tomášův nejoblíbenější model obuvi je Salomon Sense pro. „Mám hodně variant a rád vybírám to, co si myslím, že je nejlepší pro konkrétní trať. Naštěstí už Salomon pokrývá celou škálu běžeckých bot.“ dodává Tomáš.

Téměř pořád také běhá ve slunečních brýlích, zejména kvůli ochraně. To ho naučil biatlon. „Když vám v balíku závodníků vletí něco do oka a to pak začne slzet, moc dobře si potom nezastřílíte. Stejnou výhodu vidím i při běhu v těžkém terénu, kde je riziko pádu při nepozornosti. Samozatmavovací skla tedy používám v každém počasí.“

Osobní rekordy

10 km: 34:30

Na silnici téměř neběhám, takže nemám žádný čas z oficiálních tratí. Možná ten 1/2m letos zkusím 🙂

Největší úspěchy

4. místa na MČR Perun SkyMarathon, 1. místa na HV v Krkonoších, dvojnásobného vítězství na Šumavském ŠUTRu a zejména taky Pražské stovky 2014. Za hranicema asi nejvíce 37. místo na VK v Limone 2015 a 27. místo na Transalpine Runu 2014.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: