TOMÁŠ PETREČEK

Největší úspěchy

1. místo ve světovém poháru v Adventure race Polsko 2011
8. místo – Mistrovství světa v Adventure race – Ekvádor 2014
3 x absolutní mistr Evropského poháru v Adventure race
1. místo Mistrovství České rep. v horském maratonu (B7) 2012
TOMÁŠ PETREČEK – extrémní sportovec a profesionální hasič

Tomáš Petreček je sportovní multitalent, známý především jako úspěšný účastník závodů Adventure Race, survivalových závodů a extrémních běhů. Současně se mu daří i v horolezectví, v roce 2013 se zúčastnil expedice Double Gasherbrum, kde s parťákem Markem Holečkem úspěšně zdolali dva osmitisícové vrcholy Gasherbrum I. a II. 



Mám rád pohyb v přírodě

Tomáš se narodil v Opavě a pracuje u Hasičského záchranného sboru v Opavě. Svými výkony reprezentuje Salomon-Suunto a Black Hill. Sport a především výzvy ho oslovily už jako chlapce a jak to u něj začalo s běháním?

„S během jsem začínal už jako malý v oddíle orientačního běhu a biatlonu. Postupně jsem začal prodlužovat běžecké trasy a uchvátil mě běh v horách. Mám rád pohyb v přírodě: kolo, lezení, kajak a běh. K běhu toho člověk moc nepotřebuje, stačí obout tenisky a vyrazit…“

Ve sportu mě láká především pestrost

Jako běžec má rád delší vzdálenosti a hlavně pestrost, proto v mnoha závodech kombinuje běh s dalšími disciplínami jako je horské kolo, kajak atd. Adventure race a multisport, to je to, co ho baví.

Každý další závod je pro něj výzva a tím i motivace. Vyzkoušet kam se dá až zajít, co lidské tělo všechno dokáže vydržet. Čím více toho během zápolení prožívá, tím více ho to baví. A pokud se k tomu přidá i úspěch, není co řešit.

Trénink se mění podle cíle sezóny

Tomášův týdenní tréninkový objem je různý podle přípravy na jednotlivé cíle sezóny, které jsou u něj dosti rozdílné. Momentálně přes týden zvládá cca: 100 km běh, 300 km kolo, 4 hod. kajak a 8 hod. lezení.

Před každým tréninkem se rozcvičuje a hlavně po tréninku je pro něj velmi důležité protažení. Také kompenzační cvičení je nedílnou součástí týdenního cyklu.

Díky tomu, že se věnuje hned několika sportům, má štěstí, že pro něj trénink není monotónní a stále ho baví. Střídá kolo, běh, kajak, lezení v horách i na stěně, v zimě přidal skialpy, chodí plavat…

Nejraději vyráží běhat po horách, které jsou zrovna dostupné, kolem rodné Opavy to jsou Jeseníky Beskydy.

Čím Tomáš doplňuje při závodech energii?

Během akce sází primárně na přírodní potraviny. Jako nápoje volí džus nebo vodu. K jídlu si dá ovocné přesnídávky, RAW tyčinky či čerstvé ovoce. Gely nebo doplňky stravy používá v minimálně možné míře, a když tak sáhne po zn. Nutrend.

Maso si Tomáš dává v omezené míře, zařazuje ho do jídelníčku průměrně jednou týdně.

Mám dobré zkušenosti s kompresním oblečením

Nejraději Tomáš běhá v botách Salomon S-LAB WINGS klasické nebo v provedení Softground pro lepší záběr v náročném terénu, stejnou obuv volí také na závody.

Velmi dobrou zkušenost získal s kompresním oblečením, hlavně dolních končetin. Osobně používá vybavení Salomon EXO a je spokojen. Oblečení má kompresní podpůrný efekt a chrání svaly před poškozením, je ideální nejen pro vytrvalostí sporty.

Největší úspěchy

1. místo ve světovém poháru v Adventure race Polsko 2011

8. místo – Mistrovství světa v Adventure race – Ekvádor 2014

3 x absolutní mistr Evropského poháru v Adventure race

1. místo Mistrovství České rep. v horském maratonu (B7) 2012

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: