ALEŠ PALKO

Rekordy

Maraton 2:37:50
Půlmaraton 1:12:26
10 km 0:32:27
5 km 15:49

Největší úspěchy

Účast a 26. místo na ME SkyUltra 2015
Absolutní vítězství Czech Skyrunner Series 2015
3x vítězství Valašský Hrb
Vítězství v mix kategorii B7 2014
ALEŠ PALKO – horský běžec, kterému odvaha nechybí

Aleš Palko vyzkoušel snad všechny varianty běhu. Náhoda a nadšené vyprávění kamaráda běžce, který se zrušil při YESmaratonu ho nasměrovala na horské běhy, ve kterých se našel a dosahuje v nich skvělých výsledků. Přečtěte si jeho příběh, třeba i pro vás bude inspirací…



Běhám celý život

Aleš pochází z města Rosice u Brna, jeho domácím klubem je VSK UNI Brno(atletika a kratší závody), při horských bězích reprezentuje Czech Skyrunning Team.

Jeho život je se sportem svázán již od útlého dětství. Jako každý kluk z vesnice hrál fotbal a on k tomu ještě lyžoval, chodil do sokola, hrál stolní tenis.

V pubertě jeho zájem o sport neochladl, spíš naopak, přidal si ještě volejbal, badminton a začal koketovat s během. Po maturitě vše opustil a vrhl se na triatlon, který se později přeměnil na duatlon a ještě později zůstal jen běh.

Běhání se tedy věnuje cca od 25 let. Ve 30 letech se na pár let vrátil k duatlonu a od 35 si občas odskočí k biatlonu.

„Jak je vidět běhám celý život, ale dříve byl ten běh schován do jiného sportu.“ dodává Aleš.

Vyzkoušel jsem snad všechny běžecké disciplíny

Jako běžec zpočátku preferoval silniční i krosové běhy v délkách 5 -15 km, ale samozřejmě si také občas odskočil na atletický ovál, kde si vyzkoušel snad všechny běžecké disciplíny, ale také i k půlmaraton či maraton.

Posledních pár let se Aleš zaměřuje na těžké horské běhy, Skyrace, Skymaraton, Skyultra v délkách 25 – 100 km.

Vítězství cítím v kostech

Soupeření Aleše baví a nepotřebuje k němu nějakou zvláštní motivaci. Občas dokonce cítí v kostech, že závod klapne a pak se do akce vrhne velmi sebevědomě. Nebojí se prohlásit, že si jde pro vítězství, či pro traťový rekord (samozřejmě to občas nevyjde).

Vyloženě nejoblíbenější závod nemá, ale je jich dost, kde běžel více než 10x.

Úzké lesní cestičky jsou balzám pro duši

Přes týden Aleš naběhá v průměru 85 km, v zimě dokonce 100  -120 km. Když má odpočinkový režim, regeneruje při 30 km týdně. Nejraději se vydává na úzké lesní cestičky, které se klikatí v úbočí kopce mezi stromy.

„V tréninku běhám jen delší (cca 20 km) souvislé běhy v okolí bydliště. Rychlost trénuji jen při závodech. Vím, že bych měl běhat tempa, úseky, posilovat, ale to mě vůbec nebaví.“ popisuje Aleš.

V zimě Aleš rád vyrazí na běžky a v létě na kolo (silnice i MTB).

A jak je na tom Aleš s běžeckou stravou?

Aleš se netají tím, že sní, na co přijde: „Jsem všežravec a během roku jím naprosto všechno. Nevyhýbám se ani nezdravým pokrmům jako klobása, vepřové, knedle … Před důležitým závodem se snažím jíst hlavně těstoviny a podobné pokrmy bez většího množství tuků. Po závodě sním cokoliv.“

Při závodě si do první hodiny nedá vůbec nic (maximálně trochu ioňťáku). Na delší závody do 50 km si bere gely + ionťák. Zvykl si na značku Nutrend a používá prakticky celý její sortiment.

Při ultramaratonu na 10 a více hodin si klidně dá i polévku, „tatranku“ či energetickou tyčinku, banán + gely. Zpočátku pije ionťáky a ke konci koka kolu.  Na důležitých závodech si snaží zajistit podpůrný team, a pokud není zbytí, sáhne i po nabídce oficiálních občerstvovaček.

Posledních pár let běhám s GPS, je to šikovná pomůcka na vyhodnocení tréninku

U běžeckých bot není Aleš fixován na jednu firmu. Má doma boty od 8 značek a při tréninku je střídá. Na dlouhé běhy si bere co nejvíce tlumené a na kratší vezme prakticky cokoliv.

Na závody používá poslední dva roky značku Merrell. Na kratší trasy obouvá Bare Access Trail a na delší běhy bere All Out Peak.

U dalšího běžeckého vybavení vsází především na jistotu a na závody bere jen odzkoušené věci. Posledních pár let běhá s GPS, které se ukázalo jako šikovná pomůcka na vyhodnocení tréninku. V oblečení mu vyhovují krátké elasťáky, nikdy nezapomene brýle proti hmyzu a toaletní papír!

Největší úspěchy

Účast a 26. místo na ME SkyUltra 2015

Absolutní vítězství Czech Skyrunner Series 2015

3x vítězství Valašský Hrb

Vítězství v mix kategorii B7 2014

Vítězství Jesenický maraton 2014

2. místo MČR Sky Ultra 2014

cca 7 titulů MČR v kat. masters v různých disciplínách

2x vítězství v kategorii : Běchovice – Praha

1x vítězství v kategorii : Olomoucký 1/2M

atd …

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: