LUKÁŠ OLEJNÍČEK

Rekordy

Půlmaraton 1:07:07
10 km 30:10,58
5 km 14:38,94
LUKÁŠ OLEJNÍČEK – mistr na překážky

Lukáš Olejníček je český reprezentant v atletice v bězích na střední a dlouhé tratě. Mimo tréninku stíhá studovat, pracovat a vítězit na nejrůznějších závodech v úrovni Mistrovství ČR. Přečtěte si, jak to všechno stíhá a co je pro něj při tréninku nejdůležitější.



Trénovat jsem začal tak malý, že rodiče museli přemluvit trenéra

Lukáš pochází z Brna a jeho domácím klubem je VSK Univerzita Brno. V současné době studuje doktorský obor Kinantropologie (věda o pohybu člověka) na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Je tedy na první pohled jasné, že sport je pro něj v životě důležitý. A jak to u něj začalo konkrétně s během?

„Ke sportu obecně mě od mala vedli rodiče. Většinu času jsme trávili sportem v přírodě – turistika, hory, lyže, běžky, ferraty. S dědou a tátou jsme každý rok jezdili do Dolomit, Julských Alp, Tater. Ve druhé třídě na základce mě naši přivedli do atletického klubu Moravské Slavie, kde museli přemluvit tehdejšího trenéra pana Krčmu, aby mě vzal do tréninkové skupiny. Tak malé děti tam tehdy vůbec neměli. Vyzkoušel mě a kývl. Od té doby bez přestávky přes 20 let běhám.“

Při závodě se snažím předvést to nejlepší!

V běhu se Lukáš specializuje se na steeple, 3000 m překážek. V této disciplíně má kompletní sbírku medailí z Mistrovství České republiky (bronz 2012, zlato 2013, stříbro 2014 a zlato 2015).

Jeho úspěchy jsou však vykoupeny tvrdou dřinou a stojí ho spoustu času, které věnuje tréninku a přípravě. Závod je pro něj vyvrcholením jeho snahy, takže se snaží předvést vždy to nejlepší, aby jeho úsilí nepřišlo vniveč.

Mezi svoje nejoblíbenější závody řadí MASARYK RUN a Blanenská desítka, na nichž se sám podílí jako sportovní ředitel.

Podstatné je hlavně trénovat chytře!

Týdenní tréninkový objem se váže na období přípravy, ale v průměru Lukáš zmákne naběhat kolem stovky kilometrů.

A jakou součást tréninku považuje za nejdůležitější?

Intervaly! To, co nejvíc bolí. Nejde ale jenom o to tvrdě odbušit velké dávky ve stylu oblíbených hesel „train hard“. Podstatné je hlavně trénovat chytře! Vědět, kdy je potřeba v tréninku pořádně zabrat a kdy to zase jen hladit. Tohle všechno ví můj výborný trenér Michael Nejedlý a jsem strašně rád, že nám to už tolik let spolu klape a vychází podle plánu.“

Pokud se zadaří, nejraději Lukáš potrénuje v X-PARKu Františkov v Jeseníkách.

Náročný běžecký trénink ještě navíc doplňuje v zimě o běžky, skialpy i sjezdové lyže a v létě  o vysokohorskou turistiku, cyklistiku a plavání.

Jak na intervalový trénink se můžete inspirovat v článku Jak zlepšit vytrvalost – intervalové metody

Jakou stravou Lukáš podporuje svoje sportovní výkony?

„Má běžecká strava je plně v péči mé přítelkyně, která se tomuto oboru věnuje na lékařské fakultě. Tuto otázku řeší tedy za mne. Stravujeme se ale hodně pestře a musím říci, že její práce se pozitivně odráží v mých výkonech. Z doplňků stravy už mnoho let nedám dopustit na doplňky stravy NUTRILITE, které jsou absolutní světová špička. Udrží mě dlouhodobě zdravého a dodají vše, co potřebuji.“

Během závodu Lukáš stravu neřeší, protože jeho doposud nejdelšími závody jsou půlmaratony, při nichž ani nepije, pokud není příliš velké teplo.

Miluju běh bez hodinek a bez techniky

Jediná věc, bez které se Lukáš při běhu neobejde, jsou běžecké boty, na ostatní vymoženosti si nepotrpí. Nejraději obouvá New Balance Fresh Foam, u kterých mu vyhovuje jejich lehkost a pohodlí a na závody bere New Balance 1500. Na dráhové závody pak tretry.

Osobní rekordy

Půlmaraton: 1:07:07

10 km: 30:10,58

5 km: 14:38,94

1000 m: 2:31,6

3000 m překážek 8:51,39 1500 m 3:52,11

Největší úspěchy

Vážím si všech deseti medailí z Mistrovství ČR, ale nejvíce samozřejmě čtyř titulů. Dále osmi titulů Akademického mistra ČR a všech reprezentačních startů.


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: