PETR ŽÁKOVSKÝ

Největší úspěchy

LH24 - 1.misto
Istria 110km 1.misto
80km du Mont Blanc 7.místo v čase 11:46:31
Lysohorsky ctyrlistek 1.misto
PETR ŽÁKOVSKÝ – skyrunner z Beskyd

Petr Žákovský se na skyrunningovém nebi objevil teprve nedávno, ale hned zazářil jako kometa na několika horských ultramaratonech. Letos v lednu dokázal třináckrát pokořit Lysou horu, čímž se stal Mistrem ČR v zimním horském maratonu LH24 2016.



Ve své podstatě je to letos má třetí běžecká sezóna

Petr pochází z města Frýdlant nad Ostravicí, ležícího v podhůří Moravskoslezských Beskyd, v současné době běhá za Adidas Outdoor Team.

Jeho běžecká kariéra vede přes vojnu, Kanadu a partu lidí, s kterou začal běhat…

„Ve své podstatě je to letos má třetí běžecká sezóna, před tím jsem hodně lezl v horách a jezdil na horském kole. Samozřejmě před tím jsem taky běhal v dobách, kdy jsem sloužil v armádě, tak to byl skoro každodenní chléb a na tajno jsem v pracovní době chodil běhat do lesů, co byly kousek. Po roce stráveném v Kanadě jsem se přestěhoval do Beskyd a tam jsem se chytl party kolem Pepra a spol a začal s něma běhat. Začátky byly těžké, běhalo se rychle a dlouho v kopcích a já na to nebyl moc zvyklý, partia byla dost ostřílená a já měl vždy jazyk na vestě. Hodně jsem pak začal běhat s  Peprem a ten mi dal dost rad co a jak v ultra no a pak už to šlo ráz na ráz. První závod, kterého jsem se zúčastnil, byla LH24 a pak přišly další závody a tím se vše odstartovalo.“

Cením si řady úspěchů, ale i neúspěchů, protože ty tě taky posouvají dále

V běhu Petrovi sedí ultramaratony v horách, to je pro něj naprostá jednička. Úplně nejvíc mu vyhovují závody kolem 100 km. V horách strávil hodně času, a tak nějak ho nasměrovaly na dlouhé vzdálenosti.

Mezi jeho nejoblíbenější závody patří Lysohorský čtyřlístek, který má nádhernou trat i profil, prostě běžecká pecka. V zahraničí určitě by si určitě rád znovu zaběhl Maxi-Race v Annecy.

A jak se připravuje na vlastní závod?

„Před samotným závodem se snažím nastudovat co nejlépe trať. Nejdůležitější pro mě je si vše pořádně nachystat, ať vím, co v které kapse v batohu mám. Co se motivace týče, tak mám své rituály, které nezapomenu před závodem dodržet. Ale někdy jsem trémista, to se musí uznat, vždycky si řeknu, že si poběžím to své, jak se závod rozběhne, vše ze mě padá.“

Také si brousíte zuby na dlouhé běhy v horách? Zkuste si přečíst článek Trénink na ultramaratonské běhy, ať víte jak na to.

Klidně vstanu ve čtyři ráno a vyběhnu si na kopec na východ slunce

Petr nejraději běhá doma v Beskydech a má rád i Tatry, kde se mu daří také kvalitně potrénovat. Týdenní kilometráž se odvíjí dle rozpisu tréninku a pohybuje se 100-150 km týdně.

Jaká součást tréninku je pro Petra nejzásadnější?

„Nejdůležitější součástí tréninku jsou pro mě vytrvalostní běhy, ty mě baví. Do kopců to mám blízko, takže určitě povětšinou v kopcích. Nejlepší jsou výběhy o víkendech, kdy se sejde partička a to je pak jiná, utíká to rychle pořad je o čem mluvit a tak. Do tréninků zařazuju často i brzké ranní běhy vstanu ve čtyři a vyběhnu si na kopec na východ slunce. Samozřejmě pro všeobecný rozvoj běhám i úseky a tempa nebo si jen tak s tou rychlostí hraju.“

Pro zpestření tréninku jezdím na silničce, pro vytočení nohou úplně ideální

Také při jízdě na kole má rád Petr dlouhé vzdálenosti, někdy se mu stane, že si cyklo výlet trochu prodlouží a je z toho třeba 160 km, ale jak sám říká, jednou za čas to neuškodí. Přes zimu chodil jednou týdně na lezeckou stěnu, a pokud mu vyjde čas, rád si zaleze i na skalách. Na lezení v horách však bohužel moc času nemá, pobyt v nich využívá spíše na běhání, ale letos na podzim má v plánu vylézt si nějakou stěnu v Alpách.

Po závodě se nejvíce těším, až si dám pivo

Spolu se sportovní kariérou Petr trochu změnil jídelníček, maso si rád dá, ale snaží se to s jeho konzumací nějak nepřehánět a spíše zařazovat hodně ovoce a zeleniny.

Před závodem sází především na sacharidy, které se do sebe snaží dostat v podobě jakékoli kaše (pohankové, rýžové,…) s ovocem a dalšími ingrediencemi. Po závodě se nejvíc těší, až si dá pivo, na jídlo zpravidla po závodě moc chuť nemá, ale uvítá třeba těstoviny s tuňákem a olivami.

A co strava a doplňky stravy během závodu?

„Co mám vyzkoušené, tak mi nejvíce sedí banány, pomeranče, datle, švestky a taky nepohrdnu například Vysočinou, kterou taky někdy spořádám v hojném počtu. Při závodě si taky s libostí dám polévku nejlépe vývar s nudlema, to mě vždy nakopne, na tu polívku se někdy hodně těším.

Gely používám docela dost. Hledal jsem a zkoušel, které by mi seděly nejvíce a suprové jsou od SIS, některé gely jsou na přírodní bázi a fungují na sto procent. Nemám rád ty, které jsou sladké až moc a mám pak z nich zalepenou pusu. Dalším doplňkem a to výrazným je vodíková voda, kterou mi dodává kamarád z iqaqua.cz. Mám s ní velmi dobré zkušenosti hlavně na ultra závodech, nejsem tolik unavený – díky vodíku navíc na sebe voda váže volné radikály, které vznikají ve svalech a ty vyplavuje ven, takže se tím zvyšuje i podíl výkonu. Mám to vyzkoušené na mnoha závodech a nedám na ni dopustit.“

Jaké si Petr oblíbil vybavení na horské běhy, kde často bojuje s nepřízní počasí?

V botách i ve vybavení mu sedí adidas, na který nedá dopustit. V letošní sezóně na ultra závody je jeho jednoznačnou volbou Raven Boost, s kterými odběhl pár závodů a nemůže si je vynachválit. Na silnici si oblíbil Adizero Tempo 8.

„Z oblečení se mi osvědčily kompresní kraťasy Adizero Sprintweb a triko Adizero mega odvětrané. Do deštivého počasí používám bundu Terrex Agravic se kterou si v tom nejhorším  počasí jen pískám. Hůlky používám Black Diamond trojdílné skládací, které jsou lehké a dle mého skoro nezničitelné.“

Osobní rekordy

20km- 1:16

Největší úspěchy

Cením si řady úspěchů, ale i neúspěchů, protože ty tě taky posouvají dále.. Takže úspěchy, kterých si cením je loňské vítězství na MČR Lysohorském čtyrlístku, nešel jsem tam s velkým očekáváním, forma byla a sedlo tam vše na sto procent. Letos určitě Istria 110 km to byl super závod, který jsem si hodně užil, technická trať a ke konci pěkně běhavá. Loňská zkušenost na Mistrovství světa v ultratrailu v Annecy,kde jsem si druhou půli závodu pěkně protrpěl a to byla taky pořádná facka, kterou jsem asi potřeboval, holt i takových závodů je někdy zapotřebí.

2014

LH24..7.misto
Zugspitze Ultratrail 26.misto
Beskydska sedmicka 1.misto
Prazska stovka 3.misto

2015

LH24 ..5.misto
Nizkotatranska stihacka 1.misto
Lysohorsky ctyrlistek 1.misto
Beskydska sedmicka 2.misto
Nezmar ultra 2.misto
CUTT Beskydy 1.misto

2016

LH24 ..1.misto
Istria 110km 1.misto
Lysohorsky ctyrlistek 2.misto80km du Mont Blanc 7.místo v čase 11:46:31

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: