ROMAN KOŠŤÁK

Rekordy

Maraton 2:58:23 - Benešov u Semil - 2011
Půlmaraton 1:18:17 - Bakov nad Jizerou - 2015
10 km 36:42 - Pečky - 2016
5 km neběžel

Největší úspěchy

Jizerská 50 , 2009 - 70. místo
Krakonošova 100 , 2013 - 1. místo
Jungfrau marathon , 2013 - 94 . místo - 3:53:23
Maraton při Železném muži : 3:11:56 ( BIGMAN Praha 2013)
ROMAN KOŠŤÁK – železný muž a ultramaratonec

Roman Košťák je běžec, kterému dobře sedí především ultratraily v terénu, jak dokazuje například první místo v Krakonošově stovce (2013) nebo letošní, ještě čerstvé vítězství z Mácháč running festivalu. Při závodech jsou mu velkou oporou manželka Kačenka se synem Matýskem, ale to se všechno dočtete v našem rozhovoru.



K běhu mě vrátila touha splnit si sen

Roman pochází z města Jablonec nad Nisou, které je branou do Jizerských hor. Svými výkony reprezentuje GASSO Team Jablonec n/N.

Sportovní rodiče Romana k běhu nasměrovali už od dětství….

„Na základní škole jsem chodil do sportovní třídy (běžecké lyžování) a tam byl běh hlavní náplní letní přípravy. Doma jsme chodili hodně po výletech (máma je náruživá turistka a lyžařka, otec byl výborný horolezec).

V 17 letech jsem se na  lyžařských závodech zranil (nalomená kostrč) a tím jsem ukončil i svoji „kariéru“.

K běhání jsem se vrátil až ve svých 32 letech a to jen jako příprava k běžeckému lyžování. Časem jsem se rozhodl, že si splním svůj sen a to získat titul „Železný muž„. Tak jsem se v roce 2009 začal učit plavat kraula s výbornou učitelkou Jiřkou Sůvovou a v roce 2010 na Moraviamenovi jsem si svůj sen splnil – no a pak ještě 3x 🙂

Vzhledem k náročné přípravě (hlavně časové) jsem lyžařské a triatlonové ambice odsunul na vedlejší kolej a zůstal jsem „jen“ u běhání.

V roce 2005 mi zjistili ulcerosní kolitidu (chronický zánět střev), tudíž moje imunita je na bodě mrazu – k tomu tedy musím přizpůsobit své tréninky a i počet závodů během roku. Potřebuji proto větší čas na regeneraci, ale po pravdě mi na ni nezbývá moc času.“

Specializuji se na vše, kde si mohu sáhnout na dno svých sil

V běhu Romana lákají především dlouhé tratě až ultaratraily, na nichž si může sáhnout na dno svých sil a vyzkoušet si kam až se posouvají jeho hranice.

Přitom, když se ohlédne o 9 let zpátky, na kariéru ultramaratonce, to vůbec nevypadalo.

„Po uběhnutí prvního maratonu (Pražský maraton 2007) jsem v cíli prohlásil: Už nikdy více ….Tři týdny mi trvalo, než jsem mohl normálně chodit. Stále jsem přemítal: Stojí mi ta bolest za to? Stojí – teď když tři dny neběhám tak mám absťák :-)“

Rád poznávám nové závody

Předzávodní stres Romana netrápí. Většinou se snaží spíše odpočívat a na závod nemyslet. Každý závod je pro něj krásný a specifický, ale opakovaně se na ně vracet ho příliš neláká. Platí u něj pravidlo max. 2x stejný závod a pak poznávat nové…

Zaměřuji se na vytrvalost a běhy hlavně v terénu

Přes týden Roman stihne naběhat 70 – 90 km, zaměřuje se především na vytrvalost a běhy v terénu. Trénovat rychlost pomocí intervalového tréninku, na to už nemá morál.

Jeho nejoblíbenější běžeckou lokalitou jsou Jizerské hory, které má nadosah. Jelikož se snaží ušetřit čas, tak většina jeho tréninků se odehrává na cestě z práce, tedy na trase Liberec – Jablonec.

Jaké další doplňkové sporty Roman zařazuje?

„Silniční cyklistka – srdeční záležitost (ale mám na to málo času), lezení na umělé stěně (super MAKAK JBC) a koloběžka. A chtěl bych (na co není čas):  skialpy, běžecké lyžování, horské kolo, triatlon.“

Po dlouhém závodě bych snědl i psovi žrádlo

Ze svého jídelníčku Roman žádné potraviny nevylučuje, je prostě všežravec. Před závodem si rád dá jáhly a pohanku s ořechy a hlavně ovoce a zeleninu. Po dlouhém závodě ho na oběd nezvěte, je tzv. nedožraný a snědl by i psovi žrádlo:-)

Při tréninku si vystačí jen s vodou a banány. Při závodě pije hlavně vodu, colu a občas proloží banány a tyčky od Enervitu, gely (má v batohu na velkou krizi, nedělají mu dobře).

Výjimečně zařazuje doplňky stravy od Enervitu, ale není to často vzhledem k již výše uvedeným zdravotním problémům.

Jaké potraviny volit před závodem a kdy je nejlépe zařadit se dočtete v článku: Správné stravování před závodem

A jaké běžecké vybavení si Roman oblíbil?

Z bot ho zaujala značka adidas, kterou obouvá jak na tréninky, tak na závody. Na dlouhé závody bere Salomon běžecký batoh a neobejde se bez hodinek Garmin – Fenix 3.

Díky majitelce Gábině Lehké (Sůvové – bývalé olympioničce v biatlonu) sportuje v oblečení od firmy GASSO Jablonec n/N.

Rodina je mi velkou oporou

„Jsem moc rád, že mám velkou podporu v rodině. Manželka Kačenka se synem Matýskem mi moc fandí. Jezdí se mnou po závodech a jejich support během závodu je úžasný (doplňují mi potřebné tekutiny, fandí a pomáhají nejen mě ale i ostatním běžcům).“

Osobní rekordy

Maraton: 2:58:23 – Benešov u Semil – 2011

Půlmaraton: 1:18:17 – Bakov nad Jizerou – 2015

10 km: 36:42 – Pečky – 2016

5 km: neběžel

1000 m: neběžel

100km – 2013 Krakonošova 100 – 10:29:00 hod 60km – 2016 Mácháč running festival – 5:00:28 hod

Největší úspěchy

Jizerská 50 ,  2009 – 70. místo

Krakonošova 100 ,  2013 – 1. místo

Jungfrau marathon , 2013 – 94 . místo – 3:53:23

Maraton při Železném muži : 3:11:56 ( BIGMAN Praha 2013)

4x dokončený Železný muž

Krakonošova 100, 2016 – 3. místo (s časem 9:52)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: