DANA ŠAFKA BROŽKOVÁ

DANA ŠAFKA BROŽKOVÁ – královna českého orientačního běhu

Dana Šafka Brožková je historicky nejúspěšnější postava našeho orientačního běhu. Dvojnásobná, individuální mistryně světa. V současné době musí navíc skloubit náročný trénink s profesí lékařky v genetické laboratoři, kde se věnuje převážně výzkumu a také s rolí matky.



Orienťák je pro mne ideální sport, každý trénink i závod je jiný

Dana pochází z Rovenska pod Troskami, které se nachází v samém srdci Českého ráje. Jejím domácím klubem je Sportcentrum Jičín – orientační běh, kterému je věrná prakticky celou svou závodní kariéru.

Ke sportu ji to vždycky táhlo – kolo, lyže, judo, ale k běhání se dostala až přes orientační běh…

„V Rovensku vznikl oddíl orientačního běhu, kde se pořádaly jednou týdně mapové tréninky a v zimě různé sporty v tělocvičně. O víkendech se potom jezdilo na závody. To se mi zalíbilo a u orientačního běhu jsem už  zůstala. Postupně jsem přestoupila do jičínského oddílu orientačního běhu – Sportcentra Jičín. V 18ti jsem poprvé reprezentovala ČR na MUDu (Mezinárodní utkání dorostu – 3. místo štafety) o 2 roky později na JMS (juniorské MS) – 1. místo klasika, 2. místo štafety.“

Jaké jsou v OB diciplíny a na které z nich se Dana specializuje?

„V orientačním běhu jsou disciplíny lesní – middle a long – krátká (35´) a klasická (80´) trať, štafety a sprintové – sprint (13´), sprintové štafety – spíše ve městě a v parku. Dřív jsem běhala sprint a long, nyní již jen ty lesní disciplíny.“

V terénu už se na závod začnu těšit

Nějaká větší nervozita před závodem se Dany netýká, většinou se jde projít s warm up mapkou (kousek mapy blízko závodu) a v terénu už se začne těšit na samotný závod.

Mezi svoje nejoblíbenější řadí závody Tiomila a Jukola, velké štafetové závody ve Švédsku a Finsku s úžasnou atmosférou. Jedná se prestižní, noční závody, kdy se v aréně sejde kolem 15 000 lidí!

Přečtěte si o tom, jak fungují kluby ve Skandinávii, kde je orientační běh národním sportem.

Trénink musí být především vyvážený

Dana přes týden trénuje 10 – 15 hodin, liší se u ní týden na soustředění a mimo soustředění. Také je nutné přihlédnout k tomu, že při běhu v terénu je rychlost jiná než na rovné silnici a ona běhá většinou v terénu. Do času počítá i nezbytné posilování.

U tréninku je podle Dany klíčová vyváženost. Běhat rychlé i vytrvalostní tréninky a zařazovat posilování. Posilování nejen běžecké, ale i trupu, stabilizační cviky, aby se udržel správný postoj a nebyl problém třeba se zády. A regenerace, ale tu bohužel moc nestíhá.

Jako doplňkové sporty volí lyže, kolo, inline a posilování TRX.

Přečtěte si jak vypadá trénink orientačního běhu a v čem je specifický.

Nějaká speciální strava?

„Před závodem jsem zvyklá na ovesnou kaši a po něm na regenarační nápoj. Během výkonu nejím, maximálně při longu si dám gel. Běžnou stravu doplňuji rozpustným hořčíkem.“

Bez buzoly se neobejdu

Dana nepreferuje konkrétní značku bot. Při orientačním běhu se běhá v botech s hřeby, aby se nohy ve svazích nesmekaly. Nezbytné vybavení pro ni představuje buzola, která usnadní orientaci v terénu.

Osobní rekordy

Maraton: neběžela jsem

Půlmaraton: neběžela jsem

10 km: neběžela jsem

5 km: neběžela jsem

1000 m: neběžela jsem

běháme 3km na dráze, tam mám nejlepší čas 10:21, ale v orienťáku je to více o vytrvalosti a o tom běžet rychle v terénu než na dráze.

Největší úspěchy

Medailí z MS – 2x zlato long a middle, 2x stříbro – long, štafety, 1x bronz – long. Stříbra z ME z longu. Několik medailí z AMS (Akademického MS), několik předních umístění na SP. Radost mi udělá i medaile z MČR, tam už jich mám hodně, jednou to musím spočítat.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: