Rozhovor se Šárkou Dýrovou Macháčkovou: Z vedení prvního tréninku jsem byla nervózní

Rozhovor se Šárkou Dýrovou Macháčkovou: Z vedení prvního tréninku jsem byla nervózní

Maratonkyně Šárka Dýrová Macháčková, loňská mistryně ČR z Pražského maratonu, vede tréninky pro začátečníky a mírně pokročilé na Mizuno Podzimní 10. Jaké jsou její dojmy z vedení tréninků?

Už jenom jeden středeční trénink zbývá do startu ojedinělého běžeckého závodu Mizuno Podzimní 10, který obsadí Mariánské údolí v Brně už první říjnovou sobotu. Forma účastníků pravidelných tréninků strmě stoupá a velkou zásluhu na tom má také jejich lektorka. Své zkušenosti a rady předává každou středu jedna z nejlepších českých vytrvalostních běžkyň Šárka Dýrová Macháčková. „Byl by to můj splněný sen,“ zamýšlí se nad svou trenérskou budoucností mistryně republiky v maratonu z loňského roku, která žije v Brně.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Jaké pro vás je vést tréninky na Mizuno Podzimní 10?

Je to hrozně fajn zažít trénink z té opačné stránky. Pro mě je to obrovské oživení tréninkového stereotypu. Trénuji většinu času sama a jít se proběhnout s partou lidí, co chtějí běhat a zlepšovat se, mi dává velkou energii.

Jste nervózní, když jdete před skupinu dvaceti lidí?

Na prvním tréninku jsem byla lehce nervózní, abych nezklamala jejich očekávání. Ale prý se jim to moc líbilo, a tak s dalšími tréninky se cítím líp a líp.

Co je nejhorší a nejlepší část tréninku?

Myslím, že rozcvičky, běžecké abecedy a rovinky nejsou moc oblíbené. Je to nezáživná a otravná část tréninku, bez které to ale nejde, pokud se chceme vyhnout nepříjemným zraněním. Nejlepší je určitě ten pocit na konci tréninku, to je úžasné všechny sledovat, jak jsou spokojeni, že zvládli vše, co bylo v plánu.

Co říkáte na úroveň účastníků tréninku?

Nechci běžce škatulkovat na ty s lepší a horší úrovní. Každý jsme jednou museli udělat ten první běžecký krůček a obdivuju všechny, co dojdou mezi nás. Tréninky jsou skvěle vymyšlené, že si mohou s námi zatrénovat jak úplní začátečníci, tak i pokročilí závoďáci.

Zadýcháte se trochu s partou převážně hobby běžců?

Když se to sejde, že mám třeba po svém náročném tréninku nebo závodě, bolí mě nohy a jsem unavená z náročné přípravy, také mám problém se rozběhnout a tvářit se, že je to pohodička. (úsměv)

Je vám příjemné dostávat zvídavé a většinou běžecké dotazy od aktérů tréninků?

Mám to ráda. Dělá mi radost, když můžu předat své zkušenosti, poradit nebo aspoň doporučit někoho zkušenějšího.

Jak se vám líbí lokalita Mariánského údolí?

Když opomenu horší dostupnost z centra, otravné komáry, placené parkoviště a kolize s cyklisty na stezce, to místo má své kouzlo. Je fajn vyběhnout pryč z města. Dá se tu namyslet spoustu variant tréninků od rovných úseků, přes výběhy kopců, delší i kratší okruhy, jsou zde plácky na klidné rozcvičení a technická cvičení. Škoda, že stezka není nasvětlená, abychom zde mohli běhat i po setmění.

Co je podle vás zásadní při přípravě na 10 km?

Důležité je si uvědomit, co od toho závodu očekáváte. Je rozdíl, jestli je to jen motivace proto, aby se člověk začal hýbat a pravidelně vyběhl, nebo jestli má nějaký cíl například v dosaženém čase. Pak samozřejmě je zase rozdíl, jestli je cílem 60 minut nebo 35 minut na desetikilometrové trase. Pro všechny bude ale jistě důležitá motivace a pravidelný trénink. V jaké podobě už záleží na daném jedinci.

Co očekáváte první říjnovou sobotu od závodu Mizuno Podzimní 10?

Pohodovou atmosféru, spoustu doprovodných akcí, příjemně strávený den s lidmi, co milují běh.

Uvidí vás diváci také při boji o vítězství na trati?

Diváci mě na trati určitě uvidí, ale nemám zde ambice na vítězství. Deset kilometrů není má disciplína, ta bude patřit jiným borkyním.

Jaké vybavení si na takový závod vezmete?

Já se ještě rozhodnu. Pokud závod pojmu jako kvalitní trénink na maraton, volila bych Mizuno Wave Sayonara 3. Pokud budu chtít běžet ale rychleji, tak sáhnu po Mizuno Wave Hitogami 2.

Šárka Dýrová Macháčková

Šárka Macháčková

Šárka Macháčková je přední česká maratonská běžkyně. K jejím největším úspěchům bezesporu patří titul mistryně ČR v maratonu. Začátky jejího běhání sahají ke studiu na VŠ: „Začala jsem si pobíhat při studiích na vysoké škole, to bylo někdy v roce 2008. O rok později jsem do toho už vlítla naplno, systematicky pod dohledem trenéra.“

Logo Mizuno

Šárka je hrdým ambasadorem značky Mizuno.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: