SIMONA VRZALOVÁ

Rekordy

10 km 34:20
5 km 15:40
SIMONA VRZALOVÁ – atletka z Těšína a mistryně ČR v krosu

Simona Vrzalová se sice věnuje především běhu na dráze a to maximálně do 10 km, ale když vyběhne mimo ni, ostatní nechává za sebou. To potvrdila i na MČR v krosu, kde ve velké konkurenci suverénně vyhrála. Pojďme se podívat na její běžecký profil.



Jako malá jsem si představovala, že závodím s atletkami

Jak ses k běhání dostala?

Jako malá jsem viděla v televizi atletické závody. Vůbec si nevzpomínám, jaký konkrétní závod to byl, jen si vybavuji jak se mi strašně líbilo dívat se na atletky, jak pořád krouží kolem dokola a představovala jsem si, jak s nimi závodím. V mojí rodině žádní sportovci nejsou, takže mi dalo pěkně zabrat přemluvit rodiče, aby mě přihlásili do atletiky. Velký problém byl i v tom, že v Českém Těšíně žádná atletika není, takže jsem musela přestoupit na ZŠ Dany a Emila Zátopkových do Třince. Tam si mě vzal pod svá křídla Jirka Navrátík, který mě pak začal připravovat na 800 a 1500m.

Koho byste chtěli mít jako příštího běžce týdne? Hledáme běžecké osobnosti, které vynikají i na regionální úrovni. Napiště nám do redakce a my vám rádi vyhovíme!


Jak a čím se motivuješ před závodem?

Jsem člověk, který se nedívá do daleké budoucnosti, ale vždy se soustředím jen na jeden konkrétní závod, který mě čeká a na něj se snažím 100% připravit. Obrovskou motivací před závodem jsou pro mě kvalitně odběhané tréninky, které mi napoví, že jsem na tom dobře a moc se těším, až to budu moct ukázat i v závodě.

Často se mi ale stává, že se mi na trénink vůbec nechce a musím se doslova dokopat, abych tam šla. V takovém případě mám obrovské štěstí, že mám tak úžasnou tréninkovou skupinu s tolika pozitivními lidmi a úžasným trenérem, kteří mě dovedou vždy hodit do pohody a mít z běhání radost. Proto je velmi důležité mít kolem sebe lidi, kteří vás motivují, podpoří a pociťují stejnou lásku ke běhu jako vy.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Nemám vyloženě nejoblíbenější závod, ale velmi ráda se zúčastňuji závodů, které se konají v blízkosti mého rodného města nebo mého klubu. Takže Hornická desítka, Fortuna běh, Zlatá tretra a mnoho dalších. Důvodem je hlavně i to, že znám i zábavnější činnosti než je cestování.

Důležité je běhat s láskou

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

40 – 60 km.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Nejdůležitější na tréninku, dle mého názoru je, mít ho s kým odběhat. Mít parťáka/y, s kterým si rozumíte a na kterého se budete celý den těšit až s ním budete běhat. 🙂 Mít se na tréninku s kým zasmát a cítit, že vás má trenér rád. Není nic důležitějšího, než běhat s láskou a z tréninku odcházet jako nejšťastnější člověk na světě.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Běhat se dá všude. 🙂 Jen mě to moc nebaví podél hlavní cesty, ale když není jiná možnost? 😀

Stravu jsem začala řešit po zjištění anémie

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Stravu jsem začala řešit hodně, když mi před rokem zjistili těžkou anémii. Došlo mi, že z koblih a z litrů coca coly, si mé tělo vytvoří jen tukové zásoby a nedodá mu žádné živiny. Proto se snažím jíst jen potraviny, které mému tělu dodají jen to, co skutečně potřebuje. Vynechala jsem proto všechny sladkosti, polotovary a jiné produkty, které vám dodají jen prázdnou energii. Vůbec se ale hlady netrápím. Jím hodně masa, komplexních sacharidů, ovoce a zeleninu. Klidně si naberu i tři plné talíře, řídím se hlavně svými pocity. Tři dny před závodem se snažím porce sacharidů ještě navýšit, abych měla dostatečnou zásobu glykogenu ve svalech. Po závodě si většinou dopřávám vše, na co mám chuť, i když třeba nedopadl tak, jak jsem si přála. Jelikož jdu do každého závodu, jak nejlépe umím, i neúspěch ke sportu patří. Proto není třeba se za neúspěch trestat.

A co si dáváš průběhu závodu (pokud vůbec)?

Během závodu moc nemám čas se stravovat 🙂

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely nepoužívám žádné. Doplňky užívám pouze kloubní výživu a vitamíny (železo, béčko, magnézium…).

Jaké je tvoje oblíbené vybavení?

Za Běchovice jsem dostala Nike Zoom Vomero 11, sice jsou ošklivé, ale běhá se mi v nich neskutečně dobře. Na závody běru výhradně adidas adizero boston boost 5.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

K běhání potřebuji hlavně kvalitní tlumivé boty. Když jdu běhat v Těšíně, nepotřebuji ani hodinky. Před mým domem máme kostel, takže se jen podívám, kolik je hodin a když přiběhnu, tak si vypočítám, jak dlouho jsem běžela. 😀 Na tréninku od toho mám trenéra. Žádné jiné vybavení k běhání nepoužívám a ani nepotřebuji.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Občas si zajdu zaplavat, ale po dvou bazénech mě to přestane bavit, potom rádá blbnu na tobogánu nebo se potápím a baví mě skoky do vody.

Největší úspěchy

Celá letošní sezona je pro mě splněný sen. Každého závodu, kterého jsem se mohla zúčastnit si nesmírně cením. Jelikož ještě loni mě ani nenapadlo, že budu zase závodně běhat, každý dokončený závod je pro mě výhra.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: