Rozhovor s triatletkou Petrou Kuříkovou: ve světové sérii stále hledám důvěru v sama sebe

Rozhovor s triatletkou Petrou Kuříkovou: ve světové sérii stále hledám důvěru v sama sebe

Petra Kuříková, triatletka z Jablonce nad Nisou, začínala s plaváním a postupně se dostala až k triatlonu, který je momentálně její hlavní náplní života. Jak trénuje a jaké jsou její plány na letošní sezonu si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Pocházíš z Jablonce nad Nisou, kde jsi odstartovala svoji sportovní kariéru. Je známo, že je zde kvalitní sportovní zázemí. Platí to i pro triatlon? Jaké podmínky máš pro trénink a kde se nejčastěji připravuješ na sezónu či soutěž?

Přesně tak Jablonec je moje rodné město, které žije sportem každý den. Od malička jsem vyrůstala ve sportovním prostředí. Za to chci poděkovat rodičům, kteří vždy byli a stále jsou sportovně velmi aktivní. Co znamená kvalitní sportovní zázemí? Myslím, že když chce člověk skutečně sportovat, může být aktivní kdykoliv a všude. Takže jsem vlastně vždy měla a mám kvalitní sportovní prostředí, ať už jsem v rodném Jablonci nebo v Zürichu, kde bydlím u svého přítele.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Co tě vlastně přivedlo k triatlonu? Maminka, jakožto výborná sportovkyně nebo něco jiného?

Mamka se výkonostně věnovala basketbalu, později pak atletice, táta reprezentoval v biatlonu. Ani jeden úplně nechtěli, abychom se sestrou dělaly jednu z těchto disciplín. Nakonec nás mamka přihlásila na plavání a tím to nějak začalo. Plavání a celkově aktivní dětství s rodiči mi stačilo na to, abych vyhrávala přespolní běhy a atletické závody na delší tratě. Do plavání jsem dávala největší úsilí a obvykle jsem se kvalifikovala jen na MČR. Postupně jsem pochopila, že tudy cesta nevede. Váhala jsem, zda se nevěnovat jenom atletice, ale lásky k plavání jsem se prostě vzdát nechtěla.

V cyklistice se stále hodně učím

Proč sis oblíbila zrovna triatlon a nezůstala u plavání, s kterým si začínala? Je to pestrostí tří disciplín a celkové náročnosti tohoto sportu nebo si cítila, že máš pro tento sport talent a cit?

Jak jsem zmiňovala u předešlé otázky. Plavání jsem se vzdát nechtěla a běhat mi šlo od přírody. Stačilo se naučit jezdit ještě na kole. Naštěstí se mě ujal trenér cyklistů při sportovním Gymnáziu v Jablonci, kde jsem se naučila pořádně jezdit. Dodnes je však pro mě cyklistika nejméně oblíbená disciplína a mám se stále, co učit.

Trénuješ v nějaké tréninkové skupině?

Hodně toho odtrénuji sama. Plavat chodím s plaveckým oddílem SC Bülach, kde nás vede maďarský trenér. Je to pro mě příjemná změna. Cyklistiku a běh trénuji obvykle sama, pouze nahodile se přidám k někomu do skupiny. Možností je však hodně a aktivních lidí taky.

Triatlon je pro tebe zábava, ale zároveň i práce. Jsi tedy profesionální triatletka?

Slovo práce ve spojení s triatlonem nepoužívám moc ráda. Zatím je to tak, že jsem na poloviční úvazek zaměstnaná na Olympu Centra sportu Ministerstva vnitra. Z poloviny je tedy triatlon skutečně moje práce. Druhou polovinu tvoří vzdělávání, které bych měla letos inženýrským titulem uzavřít. Potom se uvidí, zda budou moje sportovní výsledky natolik dobré, aby mě dokázal triatlon uživit.

V současné době nelze vrcholově dělat sport bez sponzorů. Jaká je tvoje sponzorská základna?

Jsem moc vděčná za to, že u nás funguje systém podpory ze strany státu. Zdroje jsou však omezené a sponzoři jsou skutečně potřeba. Já jsem velmi hrdá na to, že jsem dostala důvěru prezentovat několik českých firem ve světě. První z nich je Orgsu. Další firmou je zlínské Tufo na jejichž galusky nedám dopustit a mám radost, že je obouvá větší a větší množství cyklistů. Radost mi dělá jablonecká sportovní značka oblečení Sixtynine, jejichž oblečení používám na trénink. Moc mě baví testovat nové produkty a podílet se na dalším vývoji. V oblasti výživy dávám přednost přírodním doplňkům stravy, a tak v mém každodenním jídelníčku nechybí konopné semínko od společnosti Hemp a 100% přírodní výživa od Iswari. Mezinárodní spolupráci jsem dále uzavřela s běžeckou značkou bot On, plaveckým vybavením Sunbarrel a firmou vyrábějící balanční pomůcky Sypoba.

Společnost Iswari, která vyrábí bio potraviny a výživové doplňky, nabízí pestrou škálu produktů. Jaké nejčastěji používáš a jak jsi s nimi spokojená?

Díky Iswari se mi daří udržovat zdravý krevní obraz po celý rok. V průběhu dne se v podstatě neobejdu bez snídaňových směsí, mleté macy, chia semínek a minimálně dvakrát za den si dopřeju šálek macaccina. Dále pak různě obměňuji proteinové směsi (konopné/rýžové), směsi naklíčených semínek, sušené plody a vlastně bych mohla vyjmenovat celý sortiment, který Iswari nabízí.

Podílela jsem se na vývoji sportovní výživové řady

Už jsi vyzkoušela novou řadu Iswari sports, která je 100% přírodní směsí a je vhodná především pro vytrvalostní disciplíny?

To je další věc, na kterou jsem pyšná. Nejenom, že jsem Iswari sports vyzkoušela, dokonce jsem měla možnost se podílet na jejím vývoji. Bylo velmi zajímavé testovat směsi během tréninku a sledovat, jak bude reagovat tělo. Mám ohromnou radost, jak se Iswari povedlo nakombinovat přírodní ingredience tak, aby byly v ideálním nutričním poměru a zároveň dosáhnout lahodné chuti bez přidání jakýchkoliv umělých dochucovadel. S ničím podobným jsem se zatím ještě nesetkala.

Triatlon je fyzicky velmi náročný sport. Jak vypadá tvůj tréninkový den?

S příchodem do Švýcarska jsem musela trochu pozměnit svoje návyky. Plavecké tréninky začínají až od šesti večer, a tak se domů vracím teprve kolem půl deváté, přítel pracuje do desíti, a tak chodíme docela pozdě spát. Na kolo a běh mám čas dopoledne i odpoledne. Obvykle trénuji dvě disciplíny denně, plus zařazuji stabilizační cvičení nebo strečink.

Jaká je tvoje nejsilnější a naopak nejslabší disciplína?

Tak, jak jsem již zmiňovala, největší potenciál ke zlepšování mám na kole. Ale triatlon je triatlon, neexistuje nejsilnější nebo nejslabší disciplína. Pokud chcete uspět, musíte být stoprocentní ve všech třech.

Co ty a regenerace? Jak nejčastěji regeneruješ, jaké jsou tvoje záliby či hobby mimo TT?

Prvním krokem ke správné regeneraci je pro mě kvalitní strava bez zbytečného množství masa. Dále mě určitě udržuje fit jóga a procházky se psem.

Mým cílem je podat vždy maximální výkon

Jaký máš hlavní cíl roku 2017? A na jakých závodech tě můžeme potkat v ČR?

V Čechách se letos postavím na start zřejmě jen jednou a to v Karlových Varech. Mým cílem je podat maximum v každém závodě, na který nastoupím.

Na jakou distanci se v triatlonu nyní zaměřuješ? Na olympijský triatlon s budoucí vidinou kvalifikace na OH?

Čím dál tím častěji i do světové série jsou zařazovány závody na sprinterských tratích. Letos se bude konat již druhým rokem ME ve sprint triatlonu. Hodně tomu napovídá, že v Tokiu bude zařazena do programu štafeta a sprint. Mým zaměřením je tedy olympijský triatlon a sprint triatlon, dlouhému triatlonu jsem zatím na chuť nepřišla.

Pokud se nepletu, tak si již letošní sezonu odstartovala (Abu Dhabi), jak se ti první ostrý start povedl a jak ho hodnotíš?

V Abu Dhabi jsem 26. místem dosáhla doposud svého nejlepšího umístění ve světové sérii. S vývojem závodu jsem však spokojená být nemohla. Po poměrně vydařeném plavání jsem na kole vypadla z hlavní skupiny a tím ztratila možnost bojovat o lepší pozice. V závodech světové série WTS zatím stále hledám důvěru v sama sebe. Atmosféra bývá vždy velmi napjatá, závody jsou rozmístěny po všech kontinentech, finanční a časová investice je obrovská. V zájmu každého je podat co nejlepší výsledek, nikdo nechce odjet domů s prázdnou.

Ráda závodím v rodném Jablonci

Jaký je tvůj nejoblíbenější závod ať už v Čechách nebo v zahraničí, na který se ráda vracíš?

Úplně nejraději závodím doma v rodném Jablonci nebo v jeho okolí. Mám moc ráda, když mě lidé povzbuzují. Úplně nejtěžší závody jsou ty, které jsou naopak bez fanoušků, jako tomu bylo například letos v Abu Dhabi. Nabíjející atmosféra bývá vždy na WTS Hamburg a nebo taky v Karlových Varech.

Tvým častým heslem a cílem je: “hlavně být zdravá“. Jsi zdravá? A jak se vydařila letošní příprava? Proběhlo nějaké intenzivní a náročné soustředění?

Zimní příprava proběhla podle plánu, zranění se mi vyhýbala, nachlazení taky. Společně s tréninkovou skupinou Luboše Bílka jsem strávila týden na horách a 2 týdny na Kanárech. Zbylou část zimy jsem odtrénovala střídavě v Čechách a ve Švýcarsku.

Účastníš se i jiných doplňkových závodů, kromě triatlonu nebo aquatlonu? Například běžeckých závodů? Jaké jsou tvoje osobní rekordy na 5 a 10 km?

Závod by měl být odměna za tréninkovou píli, a tak bych vlastně úplně nejraději pořád jen závodila. Dříve jsem závodila doopravdy hodně, kombinovala jsem atletické, plavecké závody, běhala přespoláky, jezdila cyklistické časovky. Moc mě to všechno bavilo. Na vrcholové úrovni to bohužel tak snadno nejde, a tak občas zařazujeme nějaký doplňkový závod, který je však součástí tréninku.

Petro, charakterizuj se pěti slovy.

Stydlivá, tvrdohlavá, cílevědomá, milující a hrdá.

Iswari logo

Petra Kuříková je ambasadorkou společnosti ISWARI.

Iswari Superfood je česká firma, která pod svou vlastní značkou ISWARI, společně se dvěma partnerskými firmami Iswari Portugal a Iswari Ireland, vyrábí a dodává na trh BIO superpotraviny a vlastní produkty na jejich bázi. Petra Kuříková se podílela na vývoji sportovní výživy ISWARI Sports.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: