KATEŘINA KAŠPAROVÁ

Rekordy

Maraton 3:14:48
Půlmaraton 1:35:11
10 km 42:11
5 km 20:21

Největší úspěchy

Titul mistryně ČR na Boráku 2017
Jizerská 50 Run 2016 (1. místo)
1. místo na Vinařském půlmaratonu
KATEŘINA KAŠPAROVÁ – mistryně ČR v ultratrailu, co si užívá života

Kateřina Kašparová pochází z Velké Bukové a jejím domácím klubem je MK Kladno. V poslední době se orientuje na maratony a ultra. Jejím největším úspěchem je titul mistryně ČR v ultratrailu.

K běhu mě to táhlo a šel mi

Jak ses k běhání dostala?

Běhala jsem od malinka, ale to asi každé dítě, na ZŠ jsem vyhrávala, aniž bych chodila na atletiku, ale opravdu běhat jsem začala poté, co zemřel brácha. Přivedla jsem se k běhu sama, prostě mi to k němu táhlo a vlastně i šlo. První desítku mám snad za 49 minut a první maraton hned pár měsíců poté za 3:41 🙂 A kam vás srdce táhne, tak tam je ta správná cesta 🙂

Čtěte také: Rozhovor s vítězy letošního MČR v ultratrailu – Kateřinou Kašparovou a Ondřejem Veličkou

 

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Záleží, jak před kterým, ale obecně jsem ráda před závodem sama se sebou, srovnat si hlavu a myšlenky, to je opravdu důležité. Pokud vím, co chci, tak to je přeci motivace největší. Když něco chci, tak zatím jdu a hlavně jsem bojovník, nevzdávám se. Běhám pro sebe, takže motivace je a bude.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Dlouhé závody 🙂 Ale Borák a ČEZ Jizerská, to jsou zážitky, na které se nezapomíná 🙂

Hodně spím a dobře jím

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Cca 100 km

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

To nedokážu posoudit. Tréninky mi píše trenér, Pavel Novák, kterému stoprocentně důvěřuji a každý trénink je pro mne stejně důležitý. Co však mohu ovlivnit nejvíce já sama, tak to je regenerace. Hodně spím, dobře jím, odpočívám, protahuji, žiju spokojený život a mám skvělé zázemí a čistou hlavu 🙂 Takže když se tohle spojí, pak to je perfektní 🙂

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Tam, kde bydlím – Křivoklátsko 🙂

Rozhodla jsem se pro makrobiotiku

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Já jím jinak celkově už šest let. rozhodla jsem se pro makrobiotiku. Byla to přirozená cesta a nikdo mě nelámal. Našla jsem si ji sama, vyhovuje mi to. Je to strava vlastně podle energií a já té energie mám hodně, hihi :). Studovala jsem to asi 2-3 roky a byla jsem i v Holandsku v Kushi institutu. Poslouchám svoje tělo a vím, co mu dopřát a kdy mu to dopřát.

A strava před a po? Neměním stravu nijak zásadně, nechci tělo šokovat a kort ne před závody. Po závodě doplním určitě energie a živiny, před závodem zase doplním více polysacharidy, ale jedu si stabilně stejně svoje jídlo :).

A co si dáváš průběhu závodu (pokud vůbec)?

Tak to mě rozesmálo. Když mám žízeň, což na delším závodě je, tak se napiju toho, co je. Voda je základ, a pak ionťák třeba, i když tři loky piva na boráku bodly taky :).

Jídlo? To jím jen tak, abych do sebe něco dostala, např. hroznové víno, kousnu do banánu nebo i kousek vánočky, prostě jen něco dostat do žaludku.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Donedávna jsme nepoužívala žádné. Teď občas na závodě vezmu gel od enervitu a po náročném tréninku doplním R2 od enervit. A doplňků stravy po skrovnu, snažím se mít vše přímo ve stravě.

Bez naušnic se neobejdu

Jaké je tvoje oblíbené vybavení?

To je různé. Miluji salomon S-LAB. To jsou lásky. Jinak běhám v hoka a teď testuji mizuna.

Co se týká závodl, tak na dlouhé závody beru pohodlí – tedy modely hoka 🙂 Na kratší beru inov8, adidas.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Bez naušnic 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Těch je více. Plavu, jezdím na silničce, na inline bruslích, jsem instruktorka TRX, ale cvičím ho spíš pro sebe. U nás na vesnici předcvičuji kruháče, v zimě jezdím na skate běžkách… Sport mám ráda jakýkoliv, akorát když je něco víc rukama, než nohama, tak to mě moc nebere 😀 – např. míčové hry 🙂

Největší úspěchy

Titul mistryně ČR na Boráku 2017 – ten den se mi splnilo několik snů najednou :). Úspěch byl zaběhnout to týden po maratonu, a pak to taky to, že tolik jsem neujela ani na kole :). Vítězství je pro mě obrovský úspěch. dlouho jsem to vstřebávala a je to krásný pocit.

Jizerská 50 Run 2016 (1. místo) – stejný příběh mám ze září 2016 z jizerskou 50kou, tu jsem běžela teda i díky bráchovi. Bylo to přesně na den pět let, co zemřel a já prostě musela těch 50 km uběhnout 🙂 Skoro nikdo nevěděl, že poběžím – stejně jako Borák. Bála jsem se, že to neuběhnu a já to vyhrála absolutně v ženách 🙂

Dále si cením i absolutních vítězství v ženách na vinařském půlmaratonu dva roky po sobě a hezkých časů na maratonu. A z osobního života celkově? Úspěch je pro mne ten, že jsem si postavila vlastní sen 🙂

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: