ANDREA VLASÁKOVÁ

Rekordy

Půlmaraton 1:40.35
10 km 37.57
5 km 16.34

Největší úspěchy

1. místo Scienic Trail (K27)
1. místo Engadin Ultraks (46km)
2. místo z Alpine Trailrun Festival v Innsbrucku (K42)
3. místo Zugspitz Supertrail (63km)
ANDREA VLASÁKOVÁ – skyrunnerka, co je v Alpách jako doma

Andrea Vlasáková, rodačka z Liberce a vegetariánka, která v současné době pobývá ve Švýcarsku je aktivní od mala a v současné době se specializuje na horské běhy. Přestože závodí teprve první sezonu, už má na kontě několik významných úspěchů.

K běhání v horám mě přivedlo dobíhání vlaku

Jak ses k běhání dostala? A na co se specializuješ?

Velmi aktiví jsem již od dětství, nicméně žádnému sportu jsem se nevěnovala soustavně či na profesionalní úrovni. S během po silnici jsem začala během studia na vysoké škole v Praze kvůli udržení kondičky. V horách jsem začala běhat až po přestěhování do Švýcarska. Pocházím z Liberce, proto jsou mi hory blízké, vždy jsem se ale věnovala pouze klasické turistice. Vzpomínám si na mé první zkušenosti s horským během: byla jsem na výletě kolem Lago Ritóm (kanton Ticino) a potřebovala jsem stihnout vlak z Airola do Luzernu. Ukazatel udával dvě hodiny sestupu a já to potřebovala stihnout za 50 minut. Šla jsem tedy rychleji a rychleji, až jsem začala běžet. Navzdory těžkým trekkingovým botám a naprosto nevhodnému batohu jsem byla nadšená. Vlak jsem s rezervou stihla… V té době se mi také náhodou dostala pod ruku kniha od Kiliana Jorneta „Run or Die“ …a vášeň se zrodila. Od té dody běhám v Alpách skoro každý víkend několik hodin. Samozřejmě nebyly počátky úplně podle mých představ – nebyla jsem schopná uběhnout v kuse pár výškových metrů. Naštěstí mám ale  takovou povahu, že mě neúspěchy neodradí, ale naopak motivujím, takže mě to neodradilo… 🙂

Zatím se specializuju převážně na horské běhy na vdálenosti 30-50 km. Ráda bych se v budoucnosti zaměřila i na delší trasy. Letos poprvé poběžím 78km, příští rok mne láká 100 km.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Pustím si oblíbenou hudbu a přečtu si vzkazy od rodiny a přátel. To davá křídla 🙂

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Letos se poprvé účastním závodů, proto nemohu úplně zodpovědět…ale Engadin Ultraks mne nadchnul prozatím nejvíce (co se týká profilu, techničnosti trasy a prostředím). Moc se proto těším na Matterhorn Ultraks v srpnu 🙂

Se závoděním teprve začínám, pro jsem se letos přihlásila převážně na závody ve Švýcarsku, kde v současné době pobývám. Příští rok bych se ale určitě chtěla zúčastnit závodů v ČR. Jako Libereckou rodačku mne nejvíce láká Ještěd Skyrace a Jizerská 50 Run.

Vzkazy od rodiny a přátel mi dávají křídla

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

100-120 km, 3000m převýšení

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Zaměřuji se hlavně na zlepšení techniky a rychlosti ve běhu do kopce, proto jsem do treninku zařadila intervaly v kopcovitém terénu. Také se snažím rozvíjet vytrvalost –  každý víkend běhám v horách kolem 12 hodin… (dlouhé běhy v pomalejším tempu – já tomu říkám také výlety 🙂

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Kanton Ticino ve Švýcarsku, Jizerky a Lužické hory v Čehách

Gely nepoužívám, preferuju přirozenou stravu

Jak se stravuješ? Čelíš jako vegetariánka specifickým výzvám v jídelníčku?

Vegetariánka jsem přes deset let – a to z etických důvodů. Obecně se snažím co nejvíce vyhýbat potravinám živočišného původu. Jako vytrvalostní sportovkyně se pak ale musím starat o to, abych přijímala dostatečné množství bílkovin, železa nebo kalcia. Nicméně zatím nepociťuji, že by mne vegetariánská strava nějakým způsobem ve sportu omezovala…

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Před závodem si dávám ovesnou kaši se sušeným a čerstvým ovocem. Pozávodě si dopřeju těstoviny nebo zmrzlinu.

A co si dáváš průběhu závodu?

Datlové tyčinky, banány, voda a čaj.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely zatím nepoužívám, protože prefereuji přirozenou stravu…Letos se účastním závodů poprvé, proto jsem je při tréninkových bězích nepoužívala. Při dlouhých bězích o víkendu preferuji ovoce, pečivo s marmeládou a raw tyčinky (i když to znamená, že s sebou musím tahat zátěž navíc..). Nicméně je v budoucnosti během zavodů nevylučuji…pokud nebudou příliš trápit žaludek 🙂 Občas také sáhnu po GT Sport tabletkách.

V horách se neobejdu bez GPS hodinek a batohů od Salomonu

Jaké je tvoje oblíbené vybavení?

Botky od Dynafit Alpine Pro, na závody beru Adidas Terrex Agravic a Trailmaker.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Jelikož trávím několik hodin v horách, tak se neobejdu bez kvalitních běžeckých batohů. Nejvíce mi vyhovují ty od Salomonu. Často běhávám sama v oddlehlých obastech, proto také nedám dopustit na GPS hodniky. Zatím se naopak obejdu bez běžeckých holí.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Především běh na lyžích. Občas horské kolo a plavání.

Největší úspěchy

Nejvíce si cením vítězství Scenic trailu (K27) a samozřejmě Engadin Ultraks (46km). Poté jsem hrdá na druhé místo z Alpine Trailrun Festival v Innsbrucku (K42) a třetí místo ze závodu Zugspitz Supertrail (63km).


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: