FILIP KREJČÍ

FILIP KREJČÍ – desítkař a milovník lezení

Filip pochází z Dolních Jirčan, kde také nejraději běhá. Ještě nedávno měl blíže ke kolu, to se ale změnilo po těžké nemoci a dočasnému částečnému ochrnutí. Přesto, že běhá teprve relativně krátce, už má na kontě několik úspěchů, mezi nimi například i nedávné vítězství na Trailu Sázava. Krom běhání také rád leze a jednou by si chtěl vyzkoušet i triatlony.

Dříve jsem nerozuměl lidem, co naběhají desítky kilometrů týdně

Jak ses k běhání dostal?

Dříve jsem nerozumněl lidem, co naběhají desítky kilometrů týdně. Nechápavě jsem sledoval bráchu jak běhá 24h na Lysé, Pražskou stovku a další podobné závody. Sám jsem radši vždycky vyjel radši na kolo, k tomu jsem měl vždycky blíž. Samozřejmě jsem to občas prokládal během, ale prostě to nebylo ono. Tohle všechno se změnilo, když jsem minulý rok při těžké nemoci skončil na lůžku dočasně ochrnutý na nohy a ruce. Po tom, co jsem se z toho všeho vyhrabal, jsem vyběhnul a od té doby jsem se vlastně už nezastavil a ani to nemám v plánu. Teď už je pro mě běh každodenní závislostí, radostí a někdy i utrpením. Za to vděčím především bráchovi, který mi ukázal, že běhání může být něco víc než jen kmitání nohama.

Přečtěte si také průběhu a vítězích letošní LH24 v následujícím článku: LH24 nabídla drama do poslendí minuty.

Na co se specializuješ?

Radost mi dělá všechno. Nezáleží na tom, jestli jdu rychlou pětku na asfaltu nebo dlouhý trail, obojí si užiju. V tuhle chvíli asi nejlepší výkon dokážu předvést na rovné desítce. Lákají mě i delší tratě nad 50km, ale myslím, že na to mám ještě dost času.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

S motivací zatím nemám nejmenší problém. Závody mě baví a těším se na ně a zároveň je to takové zúčtování s tím, jak jsem natrénoval. Když není naběháno, tak už to ani motivace nezachrání.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Zatím jsem toho moc neodběhal ale líbí se mi méně komerční závody s přátelskou atmosférou.

Nejlépe se mi běhá v okolí domova

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Teď tak okolo 60-80km.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Běhám v okolí domova, kde je ideální vlnitý terén a hlavně krásná příroda to je pro mě to nejdůležitější. Takže běhat někde, kde je příjemné prostředí a člověk nemusí drtit nějakou cyklostezku uprostřed města, to není nic pro mě.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Okolí Dolních Jirčan.

Stravování zatím příliš neřeším, doplňky jím akorát na klouby

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Nic extra. Prostě si dám něco, co moc neleží v žaludku – mléčná rýže, sladké pečivo a zapiju to vodou.

A co si dáváš průběhu závodu?

Běhém závodu nic moc, zatím nemám zkušenosti s nějakými ultra, takže jsem moc stravu při závodě neřešil.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Doplňky hlavně na klouby a to především ty pro koně, jak je dneska v módě.

Lezení je moje srdcovka…

Jaké je tvoje oblíbené vybavení?

Nejlépe mi sedí boty Asics. A to je pro mě u bot to nejdůležitější, pak už si vybrat jen ten správný model na danou příležitost a dál není co řešit. Na rychlejší závody beru Asics Hyper Tri 2 a na trail Innov8 Terraclaw 250.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

GPS hodinky. Baví mě všechny ty grafy, statistiky a další blbiny, co to vyprodukuje. Doporučit můžu měření tepovky, pomůže to k lepšímu tréninku a samozřejmě i závodům.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Lezení, to je moje srdcovka. Je to takové spojení sportu s adrenalinem, krásnou přirodou a většinou i fajn lidmi. Pak ještě cyklistiku a občas plavání. Časem bych chtěl zkusit i nějaký ten triatlon.

Osobní rekordy

10 km: 34:54

Největší úspěchy

Moc toho zatím není, ale jednoznačně můj první závod Břežanská 10, vůbec jsem nevěděl co od toho mám očekávat a jak se vlastně závodí. Nakonec jsem to doběhnul na druhém místě, což byla obrovská motivace do dalšího tréninku. Pak ještě první místo na Konopišťské desítce, tam jsem si zaběhnul svojí první desítku pod 35. V poslední době jsme taky s kamarády vyhráli univerzitní kategorii na O2 Prague Relay 4×5, kde jsme reprezentovali naší školu (VŠE). To byl pro mě asi nejtěžší závod, šel jsem na něj asi hodinu po státnicích a už tak jsem toho měl po celém dni dost a ještě mě kluci dali na starost finish. Síly už nebyly, ale věděl jsem, že se prostě musím zmáčknout a nakonec to nějak dopadlo.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: