MAREK CHRASCINA

Rekordy

10 km Před dvěma dny jsem si v tréninku zaběhl osobák 32:19
5 km 15:40
MAREK CHRASCINA – atlet, který si rád zaběhne cokoliv od 800 m po půlmaraton

Marek Chrascina, běžec z Jablunkova běhá od dětství za 1. Běžecký Jablukov a TJ TŽ Třinec. Je jedním z běžců, kteří mají velmi širokou specializaci, rád si zaběhne cokoliv od 800 metrů na dráze, až po trailový půlmaraton.

Trénovat jsem začínal s běžkařema

Jak ses k běhání dostal?

Běhám už od svých šesti let, k běhu mě přivedli asi rodiče, protože jsem byl údajně přiliš hyperaktivní dítě. Tehdy jsem trénoval ješte s běžkařema, což je trochu ironické protože sám jsem nikdy nelyžoval, natož abych běžkařil. Trénovali jsme asi 5km od mého domu, tak jsem tam vydržel dva roky a poté vznikl v mém městě běžecký kroužek, takže jsem se přesunul tam a jsem v něm dodnes.

Na co se specializuješ?

Mám širokou specializaci, od atletiky přes vytrvalost. Běhám závodně trasy od 800m po trailový půlmaraton, takže rozpětí je to pořádné. Řekl bych, že z dráhy je to rozhodně 3000m, to mi jde asi nejvíc. Pokud bych si měl vybrat svojí ideální trasu, byl by to nějaky trail nebo tak, ideální je třeba Běhej Valachy. Měl by obsahovat nějaký ten kopec a zároveň by to měla být rychlá trať. Vrchy jsou pro mě stále prioritou, dokonce mě všichni na dráze oslovují jako vrchaře.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Tak pustím si song od Katty Perry. Hlavně ten nejnovější, „Chained to the Rhytm,“ je fakt dobrý. 😉 No, ale kromě té Katty je to asi český a slovenský rap. Taky by se asi dalo stát bez trika před zrcadlem a říkat si „si jako blesk,“ „ty to dokážeš,“ „soupeři ti nestačí,“ „máš dar od Boha a tou je rychlost“… ale tohle jsem viděl jen ve filmu, tak nevím, jestli to fakt zabírá… 🙂

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Jsou to hlavně Běhej Valachy, Běh na Šerák a Memoriál Jozefa Gabčíka.

Základem tréninku je správné zhodnocení přípravy u piva 🙂

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Ten se dost liší, řekněme, že se snažím přehoupnout vždy přes tu stovku, ale přes zimu mě dost často limitují nemoci a tak dále. Někdy mám ale i víc, na soustředění zvládnu i 200km a některé týdny přes zimu mají kolem 140. Na druhou stranu někdy je to třeba jen 50 když jsou pořád závody a přes léto, kdy objem jedu méně.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Správné zhodnocení přípravy u piva. 🙂 No tak základ jsou asi úseky a intervaly, bez toho se nedá zlepšovat, takže rozhodně ta správná tvrdá makačka, ne žádné klusáníčko.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Kdekoli mimo moje město, tam znám všechny trasy poslepu. Zase mám ale štěstí, že místní trasy jsou v přírodě a relativně zajímavé.

Občerstvovačky využívám minimálně

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Neomezuji se ve stravě, takže zhruba cokoliv, to je moje hlavní slabina.

A co si dáváš průběhu závodu?

Asi jsem ještě neběžel dost dlouhý závod, kde bych si dal třeba rohlík nebo něco většího. Takže oblíbené jídlo bude nějaký ten gel od Enervitu, ikdyž v průběhu závodu jsem se občerstvoval tak maximálně 5x za svůj život, takže tolik zkušeností s výběrem správného občerstvení nemám. No a pití si na občerstvovačkách beru minimálně, většinou prakticky vůbec a když ano, je mi opravdu jedno, co zrovna vypiju v průběhu, ať už je to voda Voss nebo limča z Tesca za 3,90,- 🙂

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Využívám jich několik, hlavně BCAA, Innosine, Geladrink a gely a tyčinky, tam je mi celkem jedno, jaká je to značka. Víc toho bere asi už jen moje Bábina. 🙂

Nejradši mám boty od Nike

Jaké je tvoje oblíbené vybavení?

Nejoblíbenější jsou rozhodně boty od Nike. Včera mi zrovna přišly nové, Nike Vaporfly 4%, je to celkem jiná liga, zatím jsem v nich šel jen jeden tempáč a táhnou za dva, takže se těším, až je vyzkouším na nějakém závodě.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Nemám žádné speciální vybavení, nejdůležitější jsou pro mě boty, jako svršek používám trika ze závodu, z normální bavlny, víc to neřeším.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Někdy s přítelkyní vyjedeme na kolo…i když já vlastně nemám přítelkyni, takže jenom ten běh no.

Největší úspěchy

Tak člověk si vždy cení nejvíce toho prvního většiho úspěchu a u mě to bylo zlato na MČR dorostenců, za to jsem byl nesmírně rád. Ty další medaile jsem už asi tak neprožíval. No a co se týče kvality úspěchu, tak to bylo letos MČR v běhu do vrchu, kde jsem poprvé startoval mezi muži jako nejmladší ve startovním poli a trať mi sedla náramně, takže se třetím místem jsem byl v tak obrovské konkurenci více než spokojený. Zároveň jsem se díky tomu kvalifikoval na nominaci na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu, takže první seniorskou reprezentační akci považuju taky za úspěch, ikdyž výkon nebyl úplně podle mých představ.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: