JITKA FOJTKOVÁ

Rekordy

Maraton zatím jsem závodně neabsolvovala
Půlmaraton 1.30.27
10 km 40.27
5 km 19.49
JITKA FOJTKOVÁ – běžkyně a triatletka z Olomouce

Jitka Fojtková je všestranně nadaná sportovkyně z Olomouce. Kromě běhu se věnuje také triatlonům, běhá za TJ Liga 100. K běhu se dostala na vysoké škole a už u něj zůstala, poslední dobou se specializuje více na horské běhy a triatlony.

Sport se pro mě stal terapií…

Jak ses k běhání dostala?

Běhám od vysoké školy, kdy se sport stal pro mne terapií, jak vše „přežít bez újmy na zdraví“. Zjistila jsem, že se cítím po běhu skvěle, nic mne pak netrápí. A tak začala pomalu moje závislost.

Velikým impulsem mi byl vloni rozchod s přítelem, se kterým jsem žila 4 roky. Pokukovala jsem už delší dobu po závodech, ale on mě od nich zrazoval. Přece nejsem nijak výjimečná, co bych tam dělala…?! Když jsem se přihlásila na Olomoucký půlmaratón, prohlásil, že jsem se zbláznila. Všichni, co to běhají, jsou „magoři“.

A tak jsem v lednu vstoupila do Ligy 100 Olomouc, ve které jsem se doslova našla. Je mi rodinou. Tam už jsme všichni „magoři“!

Navíc jsem díky běhu potkala svou „spřízněnou duši“ – přítele Romana, který žije sportem úplně stejně jako já (zaměřuje se ale spíše na dlouhé traitlony).

Na co se specializuješ?

Mám pocit, že se pořád hledám. Nejhorší je, že mě baví všechno :-)… Je ale pravdou, že poslední dobou mě to táhne spíše do kopců a středně dlouhých tratí (20-30 km). Když si nyní prohlížím absolvované závody, zjišťuji, že silnice téměř vymizela. Pokud tedy není součástí triatlonu 🙂

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Já se motivovat nemusím. Jeden závod skončí a už se nemůžu dočkat dalšího 🙂

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Paradoxně Olomoucký půlmaratón (paradoxně tím, že je silniční). Atmosféra závodu je neskutečná, spousta známých a kamarádů nejen na trati, ale také v roli fanoušků…

Kolo mi k srdci přirostlo po zranění, kdy jsem nemohla běhat

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

To je těžké posoudit, nevěnuji se jen běhu. Cca 50 km. Kolo téměř denně do práce (60 km) + víkendové tréninky. Plavání 1-2krát týdně.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Protože jsem měla vleklé zranění, kvůli němuž jsem se musela s během na dlouho rozloučit, začala jsem hodně jezdit na kole. A láska k němu mi zůstala. Střídám kolo, běh… Když mám chuť na běh, jdu běhat, když na kolo, vezmu kolo 🙂 Na kole navíc dojíždím do práce do Přerova (60 km denně). K tomu jsem připojila plavání, navštěvuji pravidelné kondiční tréninky na bazéně, kde mám skvělého lektora Lukáše. Takže se pokouším i o triatlony 🙂

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Nejraději to mám v Jeseníkách.

Na závodech se startem před 10. nesnídám

Jak se stravuješ?

Záleží, v kterou hodinu se závod odehrává. Pokud je v dopoledních hodinách a má kolem 10 km, nejím nic. Mám ráda běh nalačno. Pokud se jedná o delší trasu, potom něco sladkého – palačinky s tvarohem, nutellou; vafle; chléb s máslem a marmeládou. Jestliže se koná až odpoledne, potom volím těstoviny na oběd.

Po závodě se snažím co nejvíce doplnit tekutiny a co nejdříve se najíst (čehokoliv)

A co si dáváš průběhu závodu?

Během závodu nepotřebuji žádné jídlo (do 30 km není třeba) a na pití jen vodu.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely jsem dříve odsuzovala, ale v poslední době začínám chápat jejich kouzlo. Na delším závodě si už také nějaký dám. Žádnou značku nepreferuji.

Neobejdu se bez bot, čelenky a hodinek ale hlavně bez podpory rodiny

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Nejraději běhám v Inov-8 Rocklite 295, na závody vybírám podle terénu.

Bez jakého vybavení se neobejdeš, co bys doporučila ostatním?

Neobejdu se bez oblíbených běžeckých bot, své oblíbené běžecké čelenky a teď už i svých běžeckých hodinek 😀 Každý musí mít rád to, v čem běhá – aby se cítil dobře!

A hlavně se neobejdu bez podpory rodiny, která to se mnou kvůli mé sportovní závislosti nemá lehké 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Kolo, plavání, vysokohorská turistika, v zimě běžky a lyže.

Největší úspěchy

Nejvíce se vždy cením těch závodů, u kterých jsem si sáhla „až na dno“. Jestliže mám nějaký závod od začátku vyhraný, tak mě v tu chvíli samozřejmě baví :-), ale za chvíli si ani na něj nevzpomenu. Potřebuji neustále srovnávat s někým své síly.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: