ROBERT MÍČ

Rekordy

Maraton 2:40:08 - běženo jako vodič Evy Vrabcové-Nývltové do cca 30.km, zbytek jsem jen volně doklusal
Půlmaraton 1:07:23
10 km 31:02 (silnice), 31:36,38 (dráha)
5 km 14:54

Největší úspěchy

Reprezentace České republiky na MU do 22 let
4x reprezentace na PMEZ v krosu (Portugalsko, Španělsko, Turecko
Akademický mistr republiky v běhu na 10 000 m
4. místo na MČR v půlmaratonu
ROBERT MÍČ – student zoologie, který se před závodem polévá Alpou

Robert pochází z Kuřimi a běhá za klub VSK Univerzita Brno. Kromě běhání se Robert věnuje studiu zoologie na Přírodovědecké fakultě. Je ženatý a jeho manželka pochází z Jamajky. Jedním z jeho snů je jet na soustředění do Keni a zatrénovat si s nejlepšími vytrvalci světa.

S běháním jsem začal v hodně pozdním věku, začátky byly krušné…

Jak ses k běhání dostal?

S běháním jsem začal v hodně pozdním věku, v roce 2010 kdy mi bylo 18 let a do té doby jsem hrával jen tenis. Jelikož v tenise jsem nezaznamenal příliš mnoho úspěchů, rozhodl jsem se, že zkusím běhat. Začátky byly opravdu těžké, byl jsem rád, že uběhnu pár kilometrů. V lese jsem si našel asi pětikilometrový okruh a ten jsem se snažil běhat rychleji a rychleji. Prakticky každý trénink byl pro mě závod sám se sebou. Asi po půl roce jsem usoudil, že bych se rád poměřil s ostatními a vydal se na závody série Triexpert Cup. Bylo pro mě hodně překvapivé, že hned od prvních závodů jsem se umisťoval mezi těmi nejlepšími, ale právě to mi dodalo další motivaci do tréninku a už jsem si byl jistý, že s běháním spojím svoji budoucnost.

Na co se specializuješ?

Specializuji se na tratě od 5 km do půlmaratonu, nejraději běhám na silnici, nevyhýbám se ale ani atletickému oválu.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Tohle by bylo na dlouhé povídání, před každým závodem dodržuji striktně stejný postup. Vše začíná už den před závodem, kdy si prostuduji vše o závodě, jaké soupeře tam můžu očekávat, jaké byly výsledky v předchozích letech atd. Pokud už jsem závod běžel, promítám si v hlavě trať, představuji si jak běžím a vítězím nebo běžím dobrý čas. V den závodu si ráno dám studenou sprchu a při cestě na závod si pouštím hudbu a motivační videa. Těsně před závodem se pak polévám Alpou, což mě vždy nabudí.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Závody série RunCzech, Masaryk RUN, Vokolo Priglu, Hornická desítka

Co mě nejvíc baví i posouvá, ale zároveň je asi nejtěžší, jsou intervaly na dráze

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Hodně záleží na tom, jestli mám v daný týden závod nebo ne. Pokud opravdu jen trénuji nebo jsem na soustředění, je to klidně 130-140 km týdně, v závodním týdnu tak okolo 80-90 km.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Myslím, že všechny části tréninku jsou důležité a jedno bez druhého může jen těžko fungovat. Ať jsou to delší pomalé běhy, rychlé tempové tréninky, intervaly na dráze, výběhy kopců nebo jen prostý rozklus a výklus před závodem, všechno je potřeba zařadit. Co mě nejvíc baví a posouvá (ale co je zároveň asi to nejtěžší) jsou intervaly na dráze. Mým trenérem je Róbert Štefko a ten dokáže sestavit tréninkový plán, kde je zahrnuto opravdu vše, co je potřeba.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Nejraději běhám okolo Kuřimi, kde bydlím, mám již svoje trasy a okruhy. Na soustředění se mi líbilo v Melagu a Livignu.

Gely mi nechutnají, když to není potřeba, tak při závodech nejím

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Před závodem jím vždy těstoviny, tenhle rituál nikdy neměním. Po závodě si většinou zahřeším a rád si dám třeba smažený sýr s hranolkami 🙂 Nejsem vegetarián, ale například vůbec nejím uzeniny (salámy, párky atd.) a nejím ani vepřové maso, které mi nechutná.

A co si dáváš průběhu závodu?

Během závodu určitě nejím a na vzdálenostech, které běhám to ani není potřeba. Co se týká pití, tak je to voda nebo iontový nápoj, ale za dobu co běhám, jsem se úplně nenaučil při běhu pít, takže to většinou skončí celé vylité na mně.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely mi nechutnají, jejich konzistence se mi tak trochu příčí. Z doplňků stravy dbám hlavně na vitaminy (B6, B12, C) a minerální látky (vápník, železo, hořčík, zinek).

Často běžím moc rychle, neobešel bych se bez hodinek

Jaké jsou tvoje oblíbené boty? A jaké bereš na závod?

Boty mám striktně rozdělené na objemové, tempové a závodní. Běhám většinou v tom, co mi prostě sedí a líbí se mi. Momentálně závodím v botech Adidas adizero adios 3.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Jelikož často neodhadnu tempo a běžím moc rychle, tak se neobejdu bez hodinek. Už jsou ale trochu prehistorické, model Garmin 310 XT, takže pochybuji, že by je někdo ještě dokázal sehnat, já na ně ale nedám dopustit 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Rád si zajedu na kole, zahraju si tenis nebo basketbal.

Největší úspěchy

reprezentace České republiky na MU do 22 let,

4x reprezentace na PMEZ v krosu (Portugalsko, Španělsko, Turecko), akademický mistr republiky v běhu na 10 000 m, 4. místo na MČR v půlmaratonu, 3x vítězství na Masaryk RUN, pódiová umístění na RunCzech

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: