LENKA MECHLOVÁ

Rekordy

Maraton nemám
Půlmaraton Lipenský terénní půlmaraton – 21km / 1000m převýšení / čas 2:05:51
10 km nemám
5 km nemám

Největší úspěchy

2017 – první medaile v dospělých – 3. místo MČR v NOB (noční orientační běh)
2017 – další dvě umístění na velké bedně – 4. místo MČR middle, 6. místo MČR long
2017 – celkové 2. místo v Českém poháru 2017, 3. místo v rankingu
2005 – 2008 – několik mistrovských medailí z dorosteneckého věku
LENKA MECHLOVÁ – reprezentantka ČR v orientačním běhu, která nedá dopustit na tejpy a buzolu

Lenka pochází z malé vesničky v Krušných horách a sportuje prakticky od mala. V současné době běhá za OK Slavia Hradec Králové a reprezentuje ČR v orientačním běhu, do kterého se zamilovala i díky tomu, že se při něm člověk dostane do míst, kam by se jinak nepodívala.

S orientačním během jsem začala v 8 letech

Jak ses k běhání dostala?

Ke sportu mě přivedli rodiče, kteří mají sport a obecně pohyb v přírodě velmi rádi.

Příroda v Krušných horách k běhání vždy sama vybízela. Venku jsem již od dětství trávila spoustu času a s rodinou jsme jezdili po běžeckých závodech v okolí. Často jsem vyhrávala, a to mě jako dítě hodně motivovalo.

Na co se specializuješ?

V osmi letech, kdy jsem poprvé vyzkoušela orientační běh, jsem si tento sport zamilovala a později jsem začala věnovat převážně jemu. Baví mě běhat v přírodě, v terénu, který se stále mění. Každý závod v orientačním běhu je jedinečný, a to se mi na něm líbí. Podíváte se do krásných míst, kam by vás v životě nenapadlo zajít.

Jsem spíše vytrvalostní typ, proto mám raději delší závody. Z disciplín v OB je však mou nejoblíbenější disciplínou middle – technicky nejnáročnější trať, při které má závodník stále co řešit a která vede z převážné části opravdu terénem.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Myslím si, že každý sportovec, který dává do tréninku maximum, je už sám o sobě motivovaný. Před závodem si zpětně vybavuji, kolik energie a času jsem věnovala tréninku a jaké by to bylo, kdybych ten závod vyhrála. Představuji si, jak jsem šťastná, jak mám radost nejen já, ale také moji rodiče, kteří se mnou prožívají každý závod alespoň na dálku. Jejich podpora je pro moji motivaci nesmírně důležitá.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Nejraději mám závody, které jsou mapově hodně náročné. Ráda v nich prověřím své mapové schopnosti a dovednosti. Navíc mám v takových závodech větší šanci na úspěch. Nejoblíbenějším terénem jsou oblasti s pískovcovými skalami.

Soustředím se hlavně na rozvoj svých silných stránek a posilování těch slabých

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Maximálně 10 hodin týdně. Výjimkou jsou soustřední nebo prodloužené nezávodní víkendy.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Já osobně se snažím rozvíjet své silné stránky, tedy běh v terénu, a zároveň posilovat ty slabší stránky. V mém případě jde o kratší intenzivnější běhy (intervaly), které mi dělaly vždy problém. Snažím se zrychlit, ale zároveň si zachovat úroveň tempové vytrvalosti. Trochu času věnuji i regeneraci (ale ne tolik, kolik bych chtěla), protože ta je neméně důležitá.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Pocházím z Krušných hor a ráda se sem při každé příležitosti vracím. Lesy tu nemají konce.

Jím maximálně 3 hodiny před výkony

Jak se stravuješ?

Dříve jsem byla zvyklá jíst cokoli sladkého ještě 1,5 hodiny před závodem, hlavně abych neměla při závodě pocit hladu. Své stravovací návyky jsem však loni lehce poupravila a jím maximálně 3 hodiny před výkonem to, na co mám zrovna chuť (ale nic extra těžkého). Těsně před závodem se však neobejdu bez želé Enervit Pre Sport (moje nejoblíbenější příchuť je brusinka). Po závodě doplňuji většinou energii regeneračním nápojem Enervit R2 Sport.

A co si dáváš průběhu závodu?

K doplnění energie při závodech nad hodinu používám gel. Při delších závodech typu HROB (horský orientační běh), Rogaining (24h závod v OB) kombinuji energetické doplňky nejčastěji sušeným ovocem, které mám vždy po ruce, třeba vysypané v kapse.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Jak už jsem výše psala, před závodem jsem zvyklá dávat si Enervit Pre sport, v průběhu delšího závodu pak jeden gel, případně GT tabletu. Před závodem navíc doplňuji energii hypotonickým iontovým nápojem, v týdnu před závody dle potřeby magnésium. Obecně pro zvýšení imunity občas zobu Céčko.

Závody běhám v hřebových botách a s buzolou

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Nejraději běhám v modelu Helios 2.0 od italské značky LA SPORTIVA. Je to lehká a měkká obuv, ohromně pohodlná. Ale není určena do terénu, takže ji střídám i s jinou obuví.

A jaké boty bereš na závody?

Závody v OB nejčastěji běhám v hřebových botách, momentálně od značky Inov8 – model Oroc 280. Dlouhou dobu jsem však používala VJ Integrator, ale chtěla jsem zkusit něco nového. Obě značky mají své přednosti, ale i nedostatky.

Bez jakého vybavení se neobejdeš, co bys doporučila ostatním?

Už léta se neobejdu bez tejpovací pásky. Tejpuji oba kotníky téměř na každý závod. Raději se koukám do mapy, než abych hlídala každý krok a kontrolovala, kam došlapuji.

Závod v orientačním běhu si nedovedu představit ani bez buzoly, kterou používám téměř na každém postupu mezi kontrolami.

Nemám ráda, když mi pot stéká do očí, proto mám v povinné výbavě také čelenku.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

V zimě nejraději běžkuji (závodně se věnuji také lyžařskému orientačnímu běhu), před zimou najíždím kilometry na kolečkových lyžích.

Přes léto mám ráda cyklovýlety a turistiku (i vysokohorskou). Dříve jsem se věnovala lezení na umělých stěnách, na to mi teď bohužel už nezbývá čas. Plavání beru spíše jako regenerační prostředek.

Největší úspěchy

OB (orientační běh):

2017 – první medaile v dospělých – 3. místo MČR v NOB (noční orientační běh)

2017 – další dvě umístění na velké bedně – 4. místo MČR middle, 6. místo MČR long

2017 – celkové 2. místo v Českém poháru 2017, 3. místo v rankingu

2005 – 2008 – několik mistrovských medailí z dorosteneckého věku

2009 – JEC (Juniorský evropský pohár) – 4. místo klasika

LOB (lyžařský orientační běh):

2007 – MSJ (Mistrovství světa juniorů) – 2. místo štafety, 11. místo klasika

2006 – MSJ – 3. místo štafety

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: