VIKTOR ŠINÁGL

Rekordy

Půlmaraton 1:13 (kros)
10 km 31:18 (kros)
5 km 15:12

Největší úspěchy

1. místo na míli v Italském městu Biella
Zlatá medaile z mistrovství republiky v běhu na 10km na dráze
Zlatá medaile z mistrovství ČR v krosu
Juniorské týmové stříbro z ME v běhu do vrchu z francouzského Gapu
VIKTOR ŠINÁGL – juniorský mistr ČR na 10 km a specialista na dráhu

Viktor pochází z Prahy, kde také vyrůstal, k běhu se dostal poté, co ho přestal bavit fotbal a tak přesedlal na atletiku. Na kontě má solidní sbírku úspěchů, mezi nimi juniorské zlato v běhu na 10 km na dráze i na silnici a v krosu nebo týmové stříbro z ME v běhu do vrchu z francouzského Gapu.

Před závodem se hlavně maximálně soustředím

Jak ses k běhání dostal?

Už od mala mě bavil jakýkoliv sport nebo spíše jakákoliv pohybová aktivita. Jako prcek jsem se hodně rychle naučil chodit a ještě rychleji běhat a tak jsem již ve velmi útlém mládí lítal po sídlišti s ostatními dětmi. Nicméně atletice a běhu jsem se začal věnovat až v 16 letech. Předtím jsem hrál 7 let fotbal, ale ke konci mě to už tolik nebralo, cítil jsem, že potřebuji změnu, no a protože jsem byl z týmu vždycky nejrychlejší, řekl jsem si, že bych mohl zkusit atletiku. Oslovil jsem několik atletických týmu a jako první mi odpověděli právě z Olympu ve Stromovce, kde mi doporučili jako trenéra Honzu Kervitcera. To byla asi po sportovní stránce ta nejlepší věc, co se mi přihodila. Nedokáži si představit, že bych trénoval pod někým jiným.

Na co se specializuješ?

Na to je těžké odpovědět, ale nejčastěji běhám tratě od 800m do 10km.  Jednou do roka si také zaběhnu něco delšího, letos to byl například Klánovický terénní půlmaraton, což je taky i nejdelší závodní distance, kterou jsem zatím absolvoval. V tréninku samozřejmě běhám i delší vzdálenosti…

Pod kým trénuješ?

Můj atletický oddíl je PSK OLYMP Praha. Za Olymp se účastním individuálních atletických závodů i soutěže družstev a to přímo té nejvyšší, extraligy. Nicméně moje tréninková skupina se jmenuje KERTEAM. Je to velmi početná skupina převážně vytrvalostních běžců nejrůznějších výkonností a nejrůznějších věkových kategorií pod vedením trenéra Jana Kervitcera. Honza má ohromné množství zkušeností (běžeckého trenéra dělá už přes 50let) a navíc to všechno dělá z vlastní iniciativy bez jakýkoliv finančních odměn. 

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Já nedám na nějakou velkou motivaci před závodem, spíše se snažím co nejvíce koncentrovat na daný závod. Když si člověk ještě věří a při závodě do toho dá všechno (“ jde na krev“, jak se říká) tak dokáže cokoliv.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Určitě Hvězdná desítka, což je takový kros na 10km v oboře Hvězda. Mezi další srdcovky asi patří podzimní běh Olympu a pak asi jarní běh Kerteamu a Klánovický půlmaraton.

Nejdůležitější část tréninku se odvíjí podle toho, jak velké má člověk cíle

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

To se hodně liší, podle toho jestli mám zrovna prázdniny, jsem na soustředění a podobně.
Když zrovna nemusím chodit do školy, tak dám za týden okolo 120km. Na soustředění pak naběhám okolo 150-160km za týden, i když bylo pár výjimek, kdy jsem dal klidně i 220km.
No a když nestíhám se školou nebo mám před závody dám kolem 60km za týden.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

To je u každého různé, podle toho na co se chce připravit a jak velké cíle má. Já zastávám názor, že v přípravném období by se měli jednou týdně řadit kopce, stupňovaný tempový běh a 2x úseky (nejlépe na dráze). Délky se samozřejmě přizpůsobí vzdálenosti, na které člověk zrovna cíli. Jinak tyhle tři tréninky se pak měli doplňovat fartleky, delšími běhy a kusy.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

V Praze to bude Stromovka, Ďáblický háj a Drahanská rokle. Jinak na soustředění se snažíme jezdit každý rok někam jinam, ale ty na ty nejhezčí běžecké tratě jsem narazil na Šumavě a v Adršpašsko-Teplických skalách.

Na soustředění táhnu celou tašku sypání…

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Já zrovna stravu moc neřeším. Jediné pravidlo co mám, tak to, že jím nejpozději 3-4 hodiny před závodem. No, a pokud závod není ráno nebo dopoledne, tak si dávám pouze nějaký lehký oběd (těstoviny, rýže, suchary) a naopak se nadlábnu na snídani. Pozávodní stravu vůbec neřeším a dám si klidně klobásu.

A co si dáváš průběhu závodu?

Na tratích, co běhám, se není potřeba občerstvovat, takže tahle starost mi odpadá. Navíc většina nápojů při běhu skončí spíše na mě než ve mně.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

V těžkém tréninku beru aminokyseliny: Leucin, Valin, Isoleucin (BCAA), Glutamin, Citrulin, které nejčastěji kombinuji v nějakém proteino-sacharidovém nápoji. Prostě na soustředění táhnu celou tašku sypání…

Na závody beru Nike Vaporfly 4%, rychlejší botu neznám…

Jaké jsou tvoje oblíbené boty? A jaké bereš na závod?

Zrovna teď u mě frčí Nike, mám rád hlavně edici Fly, což jsou opravdu rychlé boty. Na delší běhy pak obouvám své Adidas Ultra Boost, které skvěle tlumí.

Na závody beru Nike Vaporfly 4%, rychlejší botu neznám…

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Pokud se to netýká obuvi, tak nejsem moc náročný. Stačí mi kraťasy, elasťáky, bunda a pár trik, no a když to moc smrdí, tak to otočím na ruby a nosím další týden.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Jsem fanda do cyklistiky, takže rád jezdím na kole. Obač si také zahraji fotbal nebo zaplavu v bazéně.

Největší úspěchy

Úplně můj největší úspěch byl asi před 14 dny na míli v Italském městu Biella, kde se mi podařilo vyhrát a porazit 3 africké závodníky, mezi nimiž byl i juniorský vicemistr světa na 5000 m z Etiopie. To je bezpochyby můj největší běžecký skalp.

Mezi další největší úspěchy pak patří asi zlaté medaile z mistrovství republiky v běhu na 10km na dráze a na silnici a pak zlaté medaile z mistrovství ČR v krosu. Všechno v juniorské kategorii. No a určitě nesmím zapomenout na juniorské týmové stříbro z ME v běhu do vrchu z francouzského Gapu.


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: