Petr Vabroušek

Petr Vabroušek

je profesionální, dlouhodobě nejlepší český ironman; na svém kontě má přes 200 dokončených závodů Ironman, z toho 160x se dostal do top desítky a 41x zvítězil. Mezi jeho největší běžecké úspěchy patří 1. místo v maratonu na Severním pólu (2015) Sledovat ho můžete na www.facebook.com/PetrVabrousek.

Články autora

Posilování
ZLEPŠETE SVÉ VÝKONY:TAJEMSTVÍ POSILOVÁNÍ OD PETRA VABROUŠKA

ZLEPŠETE SVÉ VÝKONY:TAJEMSTVÍ POSILOVÁNÍ OD PETRA VABROUŠKA

Posilování je a vždy bylo předmětem vášnivé debaty mezi výkonnostními běžci. Ti, kteří se mu vyhýbají, dávají s ohledem na svůj omezený prostor k tréninku přednost čistě běhu. anebo nechtějí moc uhýbat z rozvoje vytrvalosti a rychlosti směrem k nespecifické síle. Spousta dalších má zase obavy z růstu hmotnosti v důsledku zvýšení podílu svalové hmoty. Troufám si ale říct, že pokud se vám 2× týdně podaří vyšetřit 20–60 minut na posilování, vaše běžecká výkonnost tím dlouhodobě rozhodně neutrpí, právě naopak!

Prevence a léčba
OTUŽOVÁNÍ – PODPORA IMUNITY A ODOLNOSTI TĚLA

OTUŽOVÁNÍ – PODPORA IMUNITY A ODOLNOSTI TĚLA

Jako běžci máme nejméně dva zásadní důvody vrhnout se na pravidelné otužování. Tím prvním – obecně platným – je vybudování silné imunity a odolnosti proti sezonním onemocněním. Tím druhým a neméně důležitým je zvýšení odolnosti proti nepříznivému počasí při běhu samotném a nezanedbatelný přínos pro zlepšení výkonnosti. Při vhodném načasování můžete také urychlit regeneraci. S otužováním samozřejmě souvisí i nezanedbatelný přínos v oblasti psychické (odhodlanost, pevná vůle, vytrvalost…).

Regenerace
Jak se vyhnout přetrénování aneb trénink nejsou jen kilometry

Jak se vyhnout přetrénování aneb trénink nejsou jen kilometry

Vrcholový sport je o neustálém pohybu nad propastí. Cesta na vrchol vede po úzkém hřebeni a stačí krok navíc a řítíte se dolů… Dát tréninku maximum je nesmírně těžké. Nikdo totiž přesně neví, kde zátěž tělo přestane zvládat.

Psychika, soustředění, motivace
Jaká je tvoje motivace k tréninku?

Jaká je tvoje motivace k tréninku?

Všichni dobře víme, že běh je zdraví prospěšný a po vydařeném běhu máme vždy dobrý pocit. Tento pocit se ale obvykle dostavuje až v průběhu tréninku a hlavně po něm. Naopak ve chvíli, kdy je potřeba vybojovat ve svém programu čas právě pro běh, nebo ve chvíli, kdy se nám opravdu vyběhnout nechce, to nebývá vždy jednoduché… Jak sebe nebo své bližní tedy motivovat k pravidelnému běhání?

Nemoci a zdravotní potíže
Úprava tréninku v době nemoci či zranění a poté

Úprava tréninku v době nemoci či zranění a poté

Někdy člověk dělá vše tak dobře, jak jen umí a stejně se mu zranění nebo jiné zdravotní potíže nevyhnou. Proto je dobré s tímto fenoménem umět pracovat. No jo, jenomže, jak poznám, že už organizmu škodím, a že nejde třeba jen o lenost nebo pozitivní únavu?

Trénink
Maximální výkon – co ovlivňuje jeho dosažení?

Maximální výkon – co ovlivňuje jeho dosažení?

Řešením snahy o dosažení maximálního možného lidského výkonu je vlastně rovnice o téměř nekonečném množství proměnných. V aktuálních lidských možnostech není a zřejmě nikdy nebude všechny tyto proměnné identifikovat. Natož jejich hodnoty souběžně optimalizovat. Pokud se ale budeme snažit přiblížit se dokonalosti co nejvíce, nezbude nám než co nejvíce těchto proměnných odhalit. Poté je roztřídit podle míry jejich vlivu na náš výkon. A také kvantifikovat jakou míru „dokonalosti“ u každé jedné z nich aktuálně dosahujeme a jaké možnosti ke zlepšení každého jednotlivého parametru máme. Takže zadání máme! Jen to řešení rozhodně nebude běh na krátkou trať… 🙂

Trénink na ultramaraton
První ultramaraton – jak na to?

První ultramaraton – jak na to?

Pokud vás láká ultramaraton a máte již nějakou tu maratonskou vzdálenost v nohách, není nic jednoduššího než se přihlásit na ultra. Co všechno tohle „poprvé“ obnáší?

Regenerace
Doplňkové sporty – co dokáže efektivně zastoupit běh

Doplňkové sporty – co dokáže efektivně zastoupit běh

I když žijete především pro běhání a nic jiného vás možná ani tolik nenaplňuje nebo nebaví, i jiné sporty mohou mít ve vaší přípravě své velmi důležité místo.

Zajímavosti
SWIMRUN – když jen běh už nestačí

SWIMRUN – když jen běh už nestačí

Když se v roce 2002 ve Švédsku při klasické hospodské debatě hecovali bratři Andessonovi se svými kamarády nad ubrouskem s mapou místního souostroví, zda by bylo možné vzdálenost mezi ostrovy a přes ně zvládnout jen vlastními silami, nikdo by si asi nemyslel, že právě vzniká jeden z největších fenoménů vytrvalostního sportu současnosti. Podobně jako při hospodské hecovačce na Havaji v roce 1978. A podobnosti tím zdaleka nekončí…

Už běhám, ale chci lépe
Petr Vabroušek: Jak na zvyšování běžeckého objemu

Petr Vabroušek: Jak na zvyšování běžeckého objemu

Chystáte se na svůj první závod na 10km, půlmaraton nebo maraton a nejste si jistí, jak se ve zdraví dopracovat k dostatečnému objemu naběhaných kilometrů?