Nejlepší běžecké trailové filmy uplynulé sezóny

Nejlepší běžecké trailové filmy uplynulé sezóny

V trailrunningové a outdoorové branži se poslední roky nesou ve znamení internetových videoklipů a filmů, které zachycují sporty, hory a místa, která máme všichni tak rádi. V tomto článku najdete tipy na čtyři „běžecké“ filmy z horských krajin na nejrůznějších místech světa.

Summits of My Life – A Fine Line

Kilian Jornet je v současnosti asi nejlepším vytrvalostním sportovcem světa. Kromě neuvěřitelných fyzických schopností Kilian ovlivňuje trailovou a mountaineeringovou světovou scénu zejména svým chováním a přístupem k přírodě. V rámci projektu Summits Of My Life Kilian zdolává nejvyšší vrcholy různých světových kontinentů a díky skvělé práci outdoorového filmaře Seba Montaze můžeme i my sledovat Kilianova dobrodružství v horách. V prvním filmu A Fine Line jsme svědky Kilianových výstupu
a traversů v masivu Mount  Blancu, kde vytvořil několik rychlostních rekordů. Bohužel při jednom z nich zemřel jeho partner a Kilianův dlouholetý vzor Stephan Brosse, kterému je také film věnován. Celý film je takovým zamyšlením o horách, sportu a naší touze, která nás do hor žene. Každý fanoušek hor si film bezesporu okamžitě zamiluje.

Film můžete vidět na našem partnerském festivalu Expediční kamera na mnoha místech České a Slovenské republiky. Trailer k filmu k shlédnutí zde.

In the High Country

Jiný pohled na hory, ale stejnou lásku k nim, nám poskytuje film In the High Country, který vypráví příběh asi nejznámějšího amerického trailového běžce Antona Krupicky. Antona někdy lidé poněkud nespravedlivě zaškatulkovávají jako bosého běhající hippíka do půl těla. Tak to ale není, Krupicka je sportovec tělem i duší, do půl těla běhá jenom, když je mu prostě teplo, má dva diplomy z vysokých škol a aktivně se podílí na vývoji New Balance obuvi. V tomto filmu můžeme sledovat jeho vztah ke čtyřtisícovkám v okolí amerických Rocky Mountains ve státě Colorado, kde Anton žije a prakticky každý den dělá unikátní výstupy na okolní vrcholy.

Trailer můžete vidět zde.

UNBREAKABLE: Western States 100

Asi každý trailový běžec, který se více zajímá o světovou ultra scénu, někdy slyšel
o americké klasice – závodu Western States 100, který je nejstarším stomílovým závodem na světě. Běžci startují v olympijském středisku Squaw Valley, na prvních
6 kilometrech nastoupají vertikální kilometr a potom je čeká dalších 150 kilometrů kalifornskými kaňony. Film Unbreakable dechberoucím způsobem zachycuje závod z roku 2010 a skvělou bitvu mezi ultra velikány Kilianem Jornetem, Antonem Krupickou a Geoffem Roesem. Právě Western States 100 byl jeden z mála závodů posledních let, který Kilian nevyhrál. Pokud vás zajímá, jak závod probíhal, rozhodně si tento film nenechte ujít.

Trailer můžete vidět zde.

Summits of My Life – Dejame Vivir

Pokud vás oslovil film A Fine Line, který vzešel ze spolupráce Kiliana Jorneta a Seba Montaze, potom druhý film o Kilianově projektu Summits of My Life nemůžete vynechat. Ve filmu se střídá jedno strhující dobrodružství za druhým. Film diváky provede Jornetovými rekordními projekty na nejrůznějších místech zeměkoule. Jornet nejdříve překonává rychlostní rekord na Mt. Blancu (nahoru a dolu z Chamonix pod 5 hodin), na Elbrusu v Rusku se potýká s nepřízní počasí a otáčí několik stovek metrů pod vrcholem. Dejame Vivir následně graduje rychlostním pokusem o výběh a seběh Matterhornu. Ano, Jornet vyběhl Matterhorn – jednu z nejkrásnějších hor na světě, která je ovšem lezecky poměrně náročná. Díky atletickým a filmařským schopnostem Seba Montaze tak můžeme sledovat neuvěřitelné záběry z hřebenu Matterhornu, jehož výstup a sestup Jornet dokončil v těžko uvěřitelném čase 2 hodin a 52 minut. Dejame Vivir je rozhodně nejlepší outdoorový film, který jsem kdy viděl.

Trailer můžete vidět zde.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: