Kniha Born to Run se dočká filmového zpracování

Kniha Born to Run se dočká filmového zpracování

Světový bestseller Born to Run amerického autora Christophera McDougalla se po šesti letech dočká filmového zpracování. V hlavní roli se představí oscarový herec Matthew McConaughey.

Filmové zpracování

Americký herec Matthew McConaughey přijal podle dostupných informací roli v nově připravovaném filmu na motivy známé běžecké „bible“ Born to Run (česky Zrozeni k běhu). Na scénáři adaptace pracuje Matthew M. Carnahan, který psal scénář například k filmům Království, Na odstřel nebo Světová válka Z a připravuje též adaptaci známého kriminálního dramatu Sněhulák norského spisovatele Jo Nesbø. Na produkci nového filmu se budou podílet společnosti Di Bonaventura Pictures, Outlaw Productions a LD Entertainment. Datum uvedení filmu zatím není známo. Role dokazuje McConaugheyho přechod od romantických komedií k vážným rolím, kterým se věnuje v posledních letech. To potvrzuje ve filmech Obhájce, Mud nebo v dramatu Klub poslední naděje. Právě za tento film obdržel v roce 2014 Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

McConaughey je také aktivním a zapáleným běžcem. Podle svých slov se snaží běhat každý den hodinu, ať už natáčí kdekoliv. V roce 2008 se též zúčastnil triatlonového závodu Nautica Malibu Triathlon, kde zaběhl závěrečnou 6,4 km dlouhou běžeckou část za 27:25.

Bestseller, který motivuje lidi běhat

Kniha „Zrozeni k běhu“ vypráví příběh amerického novináře a nadšeného běžce, kterému pro jeho častá zranění doporučili lékaři úplně skončit s běháním. Místo toho se ale autor vydává do nebezpečných a zdánlivě opuštěných kaňonů v Mexiku, aby prozkoumal tajemství neúnavného běhu národa Rarámuri (Tarahumarů). Jeho příslušníci jsou schopni překonávat obrovské vzdálenosti v obtížném terénu bez jakýchkoliv zranění. McDougall pak v knize naznačuje, že za zdravotní problémy, kterými trpí obrovské procento moderních běžců, mohou moderní odpružené běžecké boty.

Kniha Born to Run se udržela 178 týdnů v žebříčku nejprodávanějších knih NYT Bestseller, celkem se jí prodaly přes 3 miliony výtisků po celém světě (z toho přibližně 2 miliony v USA). V České republice vyšla kniha pod názvem „Zrozeni k běhu“ až v roce 2011. Téměř okamžitě se však i u nás stala čtenářským hitem. Kniha také díky McDougallově kritice moderních běžeckých bot nastartovala obrovský trend tzv. barefoot (česky bosého) stylu běhání. Po jejím zveřejnění se spustil doslova boom minimalistické běžecké obuvi. Tu dnes nabízí téměř každý výrobce běžeckých bot.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: