Ultramaraton Arrowhead 135: extrémní mráz, samota a radost z přežití

Ultramaraton Arrowhead 135: extrémní mráz, samota a radost z přežití

Je mínus třicet stupňů pod nulou, blíží se sněhová bouře a jeden z padesáti nejtěžších závodů na světě – ultramaraton Arrowhead 135 – právě začíná. Závodníky čeká 135 mil, tedy 217 kilometrů dlouhý závod po lesních cestách pro sněžné skútry i po zamrzlých močálech napříč divočinou v severní Minessotě. Počasí během nejchladnějího období roku se prakticky nedá předvídat.

Soutěžící si každý rok vybírají ze tří disciplín: kolo, lyže nebo chůzi. Na dokončení závodu mají šedesát hodin a kromě extrémně mrazivých teplot, sněhovým vánicím musí čelit i nedostatku spánku i možnému podchlazení. Velkou část závodu závodníci absolvují sami v děsivém tichu i temnotě uprostřed minessotské divočiny a jediný kontakt s ostatními závodníky mají během tří kontrol, kde se musí nahlásit. Každý se musí spolehnout sám na sebe, žádný podpůrný tým tu není k dispozici. Boří se závějemi sněhu a neprošlápnutými trasami. Každý si sáhne na dno.

Extrémní závod v -48 stupních

Loni závod dokončilo pouze 47 ze 142 závodníků, letos projelo cílem navzdory extrémním podmínkám 124 závodníků ze 154. „Pro mě je to jízda proti něčemu drsnému. Něco, co vyžaduje hodně úsilí a soustředění. Něco, co představuje překážky, které musíte překonat,“ říká o své motivaci jeden ze závodníků, kteří Arrowhead dokončili. Tři příběhy závodníků z každé kategorie bojujícího nejen s mrazy -48 °C, ale i sami se sebou, sleduje film Arrowhead 135 minessotské režisérky Brendy Piekarski, který je k vidění na letošním Snow film festu. Jak správně rozvrhnout síly? Kolik hodin, nebo spíš minut, spát? Zažijte sílu závodu s Bonnie, Markem a Johnem a nechte se motivovat jejich výkony!

SNOW FILM FEST 2015 právě probíhá ve vašich kinech

Od 19. října do 3. prosince se ve více než 200 českých a slovenských městech promítají filmy o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách. Co udělají dvadobrodruzi z Čech, když je smete lavina? Jak donutit promrzlé tělo spolupracovat během ultramaratónu v -48°C? Kolik prvovýstupů se podaří uskutečnit Mikeovi Libeckimu v nezkrotné Antarktidě? To vše se dozvíte od října do prosince ve Vašem kině!

Slavnostní promítání se uskuteční 3.prosince v pražském Kině AERO (vstupenky můžete zakoupit v předprodeji kina Aero). Partnerem festivalu letos jsou Hudy sport a.s., CK Kudrna, Heli skiing s.r.o. a Alpenverein. Více informací o akci na webu kina Aero a na facebookových stránkách.

Užijte si SNÍH, LED, ADRENALIN!

Další informace najdete na www.SnowFilm.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: