Recenze knihy: BĚŽECKÝ ROK aneb S ÚSMĚVEM SE BĚHÁ LÍP – Miloš Škorpil, Milan Kůtek

Recenze knihy: BĚŽECKÝ ROK aneb S ÚSMĚVEM SE BĚHÁ LÍP – Miloš Škorpil, Milan Kůtek

Po dočtení knihy mě napadly dvě věci – ten člověk, co to napsal, má neuvěřitelnou fantazii a nemá v hlavě nic jiného než běhání.  A je fakt, že dvojice autorů Miloš Škorpil (ultramaratonec a jeden z největších propagátorů běhů v Čechách) a Milan Kůtek (učitel tělocviku, společenských věd a propagátor běhu s holemi) mojí úvahu potvrzuje.

ilustrace: černobílé ilustrace Mirek Vostrý

vazba: brožovaná

formát: 19×11,5 cm, 144 stran

rok vydání: 2014, vydání 1.

vydavatelství: Malvern

Svižná a vtipně napsaná kniha popisuje netradiční formou běžcův rok. Je rozdělena do 4 kapitol – jaro, léto, podzim, zima a následně do dalších 40 podkapitol.

Hlavním spojujícím prvkem celé knihy je mystifikace, několikrát jsem při čtení zažila silný pocit zklamání, když jsem autorům opakovaně „skočila na špek“ doufaje, že se něco užitečného dozvím. Jsem už taková naivní osoba. Po pár kapitolách mě touha po informacích opustila a já se bavila. Někdy více a někdy méně.

Zdánlivě neslučitelné prvky autoři ladně propojují a vplétají do hravých vět. Nelogické rady najednou dávají smysl. Napadlo by vás třeba, jak může rybí pult zbavit nervozity hobbíka? Nenapadlo? Víte, jak by se správně měla dělat běžecká abeceda nebo co znamenají všechny ty běžecké zkratky, které na vás pípají a blikají na běžeckých sporttesterech? Nevíte? V knize Běžecký rok vám to všechno s trochou nadsázky vysvětlí. Běháme totiž přece hlavně pro radost, a tak není třeba brát vše smrtelně vážně. Tak na mě působila celá podstata knihy.

Nečekejte tedy od knihy rady, jak zlepšit svoji běžeckou formu, jak si vylepšit osobák nebo jaké si vybrat boty. Nečekejte vůbec nic, nechte se překvapit a povolte otěže svojí představivosti a věřím, že se u knihy nejednou zasmějete.

Jen dobrá rada na závěr – nezkoušete rady a tipy od Miloše a Milana realizovat, protože pokud se rozhodnete ozdobit vánoční stromek „běžecky“ hrozí vám rozvod nebo doktor Chocholušek.

Petra Královcová

Petra Královcová
– redaktorkaPetra vystudovala Vodní hospodářství na ČVÚT v Praze. Po letech předstírání jak na tom je s prostorovou představivostí se rozhodla konečně věnovat tomu, co ji opravdu baví – sport, cestování, příroda a psaní. Momentálně zcela propadla běhu, který jí zachránil zdravý rozum na mateřské dovolené. Nejraději má delší běhy v přírodě s kopečkem a nějakou tou srnou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: