Recenze knihy: Nordic Running – Běh s holemi jako zdravější a efektivnější způsob běhání – Milan Kůtek

Recenze knihy: Nordic Running – Běh s holemi jako zdravější a efektivnější způsob běhání – Milan Kůtek

Na knižních pultech se právě objevila novinka a vlastně první kniha na světě o celoročním běhání s holemi. Autor Milan Kůtek čtivou formou popisuje celý příběh o vzniku, vývoji a představení veřejnosti metody nordic running. Pokud vás tento nový sport zajímá, níže si můžete přečíst recenzi knihy.

„Jak vzniká vynález? To všichni vědí, že je něco nemožné, a pak se objeví nějaký blázen, který neví, že je to nemožné, a udělá vynález.“ Albert Einstein

A přesně tak to bylo i s objevem nordic running – byla na to potřeba dávka energie, odhodlanosti, zvědavosti, poctivosti a i trocha toho bláznovství. To všechno měl Milan Kůtek najednou pohromadě, a tak vzniklo běhání s holemi.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Přehledný a čtivý manuál, jak zvládnout běh s holemi

Kniha je rozdělena do pěti hlavních kapitol (a podrobně do 44 podkapitol) – Co je nordic running, Hlavní přínosy a možnosti využití, Správná technika a bezpečnost, Další varianty využití a Příběhy těch, kteří běhají s holemi.

Čtěte také: Trénink s runningovými holemi. Hole vám mohou pomoct při běhu do kopce i po rovině.

Vše začíná historií, jak vůbec nordic running vznikl. Následně autor podrobně představuje svoji metodu, a to jednak z pohledu technického a vědeckého, ale i optikou lidí, kteří si mohli běh s holemi vyzkoušet na vlastní kůži. Špičkoví sportovci, fyzioterapeutka, běžná populace anebo lidé se zdravotními komplikacemi. V knize si můžete přečíst jejich bezprostřední dojmy po vyzkoušení běhu s holemi.

Kniha je napsána velmi precizně, přehledně a je doplněna bohatou fotodokumentací. Autor rozebírá v čem je nordic running odlišný od klasického běhu, jak může zlepšit techniku běhu, jeho zdravotní přínosy, další využití a dokonce i předsudky s nimiž se tato metoda může setkat.

Objev metody Nordic running získal evropské ocenění

Na knize je sympatické nadšení, které z ní přímo sálá. Zanícená touha sdělit světu, že běhat můžou opravdu všichni a ti co běhají, mohou svůj trénink zintenzivnit a hlavně zapojit i horní polovinu těla.

Ještě před napsáním knihy Milan Kůtek přenesl nadšení i na své okolí a za objev metody nordic runningu získal spolu s biomechanikem Alešem Tvrzníkem v roce 2012 dokonce evropské ocenění (European Athletics Innovation Awards), v roce 2015 se pak stal mistrem ČR v nordic runningu v kategorii M40+.

Pokud vás běh s holemi zajímá nebo vás již pohltil, dozvíte se v knize opravdu vše do nejmenších detailů. Přitom se však nejedná o suchou příručku, ale zajímavý příběh, který dal vzniknout zdravějšímu a efektivnějšímu způsobu běhání.

Pro koho je metoda nordic running určena a koho by tedy kniha mohla zajímat?

  • Pro sportovní nadšence, kteří rádi objevují další možnosti pohybu.
  • Pro běžce, kteří chtějí při tréninku zapojit také horní polovinu těla.
  • Pro ty, kteří by rádi vyběhli, ale mají obavy nebo zdravotní omezení.
  • Pro osoby, které prodělaly úraz nebo je trápí bolesti pohybového aparátu.
  • Pro ty, kteří chtějí rychleji a účinněji zhubnout.
  • Pro sportovce, kteří si chtějí víc zamakat.
  • Pro profíky, kteří chtějí vylepšit svůj běžecký styl.
  • Pro obezřetné jedince, kteří při běhu vždycky toužili po zbrani proti obejdům a nebezpečným zvířatům.
  • Pro ty, kteří zkouší rádi nové věci.
Petra KrálovcováPetra Královcová – redaktorkaPetra vystudovala Vodní hospodářství na ČVÚT v Praze. Po letech předstírání jak na tom je s prostorovou představivostí se rozhodla konečně věnovat tomu, co ji opravdu baví – sport, cestování, příroda a psaní. Momentálně zcela propadla běhu, který jí zachránil zdravý rozum na mateřské dovolené. Nejraději má delší běhy v přírodě s kopečkem a nějakou tou srnou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: