Recenze Zoot SOLANA 2 – partner pro objemové tréninky

Recenze Zoot SOLANA 2 – partner pro objemové tréninky

Parametry

Značka Zoot
Celé jméno recenzovaného výrobku Zoot SOLANA 2
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 269 g (42,5) g
Šněrování Klasické
Sklon pata - špička 8 mm
Podpora nohy neutrální
Vyrobeno v jaké zemi Čína
Infocena 3299 Kč
Dodává Campingaz
Více info na www.zootsports.com

Zaujalo mě

  • design
  • pohodlí
  • materiál svršku

Shrnutí recenze

Značka Zoot není mezi českými běžci moc známá. Zatím! S radostí jsme se proto vrhli do testování silniční novinky jara 2016. A závěr? Boty SOLANA 2 nás přímo dostaly svým komfortem!

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

BareFit™ Internal Liner s vysokou prodyšností

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Sklon pata-špička (tzv. drop) 8 mm v kombinaci se vstřikovanou ZVA mezipodešví nabízí optimální úroveň tlumení a skvělý komfort právě při delších trénincích. I přes dobré tlumení je podrážka dostatečně tuhá na to, aby vás bota dobře podržela ve chvíli, kdy se do běhu trochu „opřete“. To vše díky použití moderní technologie karbonové gumy, která zajišťuje potřebnou tuhost bez zbytečných gramů navíc. Bota velice rychle a dobře reaguje na změny tempa a je na objemovou botu velice živá.

Podrážka je z karbonové gumyPodrážka je z karbonové gumy

Solana 2 mají měkké polstrování, které oceníte při běhání bez ponožekSolana 2 mají měkké polstrování, které oceníte při běhání bez ponožek

Jazyk je připevněn prodyšnou síťovinouJazyk je připevněn prodyšnou síťovinou

Prohlédněte si další fotografie k článku…


Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka s karbonovou gumou a technologií Constant Ground Contact. I přes dobré tlumení je podrážka dostatečně tuhá.

Osobní zkušenost

Jarní novinka v moderním designu

Testovanou botu SOLANA 2 představuje firma Zoot jako svou vlajkovou loď pro letošní běžeckou sezónu. Novinka navazuje na velice úspěšný model Zoot SOLANA. Ten získal po svém uvedení na trh ocenění nejlepší běžecké novinka jara 2015 od světoznámého běžeckého magazínu Runner’s World. Model SOLANA 2 pak přišel s několika novinkami a vylepšeními, které slibují ještě větší pohodlí než jeho úspěšný předchůdce.

Po rozbalení krabice na první pohled zaujme moderní a svěží design bot. Model SOLANA 2 se prodává ve dvou pánských a dvou dámských barevných provedeních. To nejlepší ale přichází ve chvíli, kdy si boty nazujete a vyběhnete na trénink.

Komfort na prvním místě

Pocit naprostého pohodlí a běžeckého komfortu byl od začátku až nečekaný. Boty nebylo potřeba rozběhávat ani si na ně zvykat. Ani první tréninky nebyly poznamenány žádnými otlačeninami, které bývají celkem běžné.

Na vnitřní konstrukci bot SOLANA 2 je vidět více než třicetiletá zkušenost značky s výrobou prvotřídní obuvi pro triatlety. Technologie BareFit™ Internal Liner použitá ve vnitřní části boty zajišťuje maximální pohodlí běžce a to i při běhu bez ponožek. Díky bezešvé vnitřní konstrukci jsou také značně omezena místa, na kterých by mohly vznikat nepříjemné otlačeniny a puchýře.

Karbonová guma velmi dobře a rychle reaguje na změnu tempaKarbonová guma velmi dobře a rychle reaguje na změnu tempa

Boty výborně drží celou nohu a skvěle na ní sedí. Patní část boty má speciální vylepšenou konstrukci, která pevně obepíná Achillovu šlachu a poskytuje jí tak výbornou ochranu.

Jazýček je k vnitřní části připevněn elastickou a prodyšnou síťovinou a celý je pak tvořen velice pohodlným a měkkým polstrováním. To oceníte zejména při delších bězích nebo při běhání bez ponožek. Svrchní materiál je pak vysoce prodyšný a zajišťuje výborné větrání.

Bota je navíc velice lehká, s váhou pouhých 269 g (mužská, 235 g ženská) může směle konkurovat dokonce i některým závodním botám! Model Zoot SOLANA 2 je díky svým vlastnostem přímo předurčen pro běžce, kteří chtějí mít i při dlouhých trénincích nohy v maximálním pohodlí.

Objemová bota, která umí „podržet“

Po dobu testování jsem v botách SOLANA 2 naběhal necelých 300 km. To je přibližně třetina obecně udávané životnosti běžeckých bot. Žádné známky opotřebení, sníženého komfortu nebo ztráty vlastností jsem po této době nezaznamenal. Většinu testovací kilometráže tvořily objemové tréninky na silnici s občasnými tempovými běhy. Boty jsem však otestoval také na prachových a štěrkových cestách a párkrát jsem jim dal zabrat i na trávě a v lehkém terénu. I tam mě pevnější podrážka překvapivě dobře podržela.

Novinka Zoot SOLANA 2 je v prodeji od jara 2016 u vybraných prodejců značky Zoot. Cena 3 299 Kč je sice trochu vyšší, vzhledem k vlastnostem ale rozhodně zaslouženě.

Závěrečné hodnocení

Novinka SOLANA 2 od Zootu nabízí výborné pohodlí a je tak ideální objemovou tréninkovou obuví. Nezklame vás však ani když na to pořádně „šlápnete“. Pokud hledáte dobrou botu pro každodenní trénink v maximálním pohodlí, budete s modelem SOLANA 2 určitě spokojeni. Tak jako já.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: