Test Icebug Spirit 6 OLX – závodní bota pro orientační běh ale i na extrémní překážkové běhy

Test Icebug Spirit 6 OLX – závodní bota pro orientační běh ale i na extrémní překážkové běhy

Parametry

Značka Icebug
Celé jméno recenzovaného výrobku Icebug Spirit 6 OLX
Pro jaký povrch je bota vhodná Náročný přírodní terén, Bahno, Sníh
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Spíše kratší tratě (do 10 km)
Hmotnost US9: 260g g g
Šněrování klasické
Zpevnění klenby žádné
Sklon pata - špička 4 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 3190 Kč

Zaujalo mě

  • ideální obepnutí mého širokého chodidla
  • odolný lehký svršek
  • pevná podrážka
  • lehce se špiní

Shrnutí recenze

Český reprezentant v orientačním běhu, Jan Petržela, otestoval boty Icebug Spirit 6 OLX. Je to bota s velmi odolným svrškem, který pevně obepíná nohu a poskytuje stabilitu v nejtěžším terénu. V pevné podrážce je 14 karbidových hřebů, které dobře drží i na mokrém dřevě a kamenech.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Woven Kevlar-Polyester / ProtecPU™ je odolný svršek z tkaného kevlaru, polyesteru a PU, který snižuje celkovou hmotnost obuvi, ale je ještě odolnější proti protržení

Za dobu testování nedošlo k viditelnému poškození, svršek působí skutečně pevným a přitom lehkým dojmem. Ani ostré kameny, ani ostružiny nijak svršek nepoškodily. Svršek navíc ani v úplném mokru neabsorbuje příliš vody.

Stříh boty je vhodný pro běžce s širším chodidlemStříh boty je vhodný pro běžce s širším chodidlem

Boty na nohách Jana Petržely při akademickém mistrovskíBoty na nohách Jana Petržely při akademickém mistrovství

Honza boty testoval na závodech v MaďarskuHonza boty testoval na závodech v Maďarsku

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Mezipodešev Compression molded Lightweight EVA with ESS arch stabilizer. Jedná se o závodní botu, takže odpružení boty je minimální, přesto ani na krátkých přebězích po asfaltu nepůsobí nepříjemně.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Velmi pevná pryžová podrážka s 14 karbidovými hřeby, které dobře drží i na tom nejtěžším povrchu. Testováno v krasové oblasti v Maďarsku, bez problému i na ostrých kamenech.

Každá bota má 14 karbidových hřebů, které podrží i na mokrém dřevěKaždá bota má 14 karbidových hřebů, které podrží i na mokrém dřevě

Dynamika odrazu

Na orientační běh dostatečná. Je to závodní bota na orientační běh, takže dynamika boty musí jít lehce na úkor pevnosti a odolnosti boty.

Osobní zkušenost

Střih boty je ideální pro běžce spíše se širším chodidlem. Bota tak za cenu snížené dynamiky umožňuje maximální přizpůsobivost a flexibilitu k přirozenému pohybu a tím pádem výborný pocit i v tom nejtěžším terénu. Je to bota s velmi odolným svrškem, který pevně obepíná nohu a poskytuje stabilitu v těžkém terénu. V pevné podrážce je 14 karbidových hřebů, které dobře drží i na mokrém dřevě a kamenech.

Bota byla testovaná při soustředěních reprezentace orientačního běhu v těžkých terénech v ČR a v Maďarsku. V botech jsem také odběhal lesní závody na akademickém mistrovství světa a byl jsem celkově velmi spokojen. Nejlepší pocit jsem měl v měkkém terénu – v borůvčí, blátě, kde boty krásně držely a přitom na nohu působily příjemně. I na ostrých kamenech se osvědčily a podrážka dostatečně tlumila nárazy. Jediným problémem pro mě byl v začátku materiál podšivky na patě, který mě lehce dřel a nebyl příjemný. Přelepením pat se však dá v začátku zamezit puchýřům a po několika trénincích se pata boty přizpůsobí noze a je to bez problému.

Jsem běžec se širším chodidlem a bota mi padla naprosto ideálně. Svršek mi nohu pevně obepínal a zároveň mi však nesvíral malíkovou hranu nohy, což je problém, se kterým se potýkám u užších bot.

Design i barva bot se mi velmi líbí, bohužel na hrubém svršku a především na gumové obrubni ulpívá velmi lehce bláto a bota tak už po prvním běhání v terénu vypadá špinavě.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: