RECENZE: Salomon Sense Pro Max – lehoučká bota na delší traily

RECENZE: Salomon Sense Pro Max – lehoučká bota na delší traily

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon Sense Pro Max
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 250 g g
Šněrování speciální Salomon Quicklace systém s nastavovatelnou velikostí, je až 4x pevnější než klasické tkaničky. Kapsa v jazyku navíc umožňuje po nastavení správné velikosti tkaničky schovat, aby se při běhu nepletly.
Sklon pata - špička 6 mm
Podpora nohy neutrální
Vyrobeno v jaké zemi Čína
Infocena 3990 Kč
Dodává Salomon CZ
Více info na www.salomon.cz

Zaujalo mě

  • šněrování
  • lehkost
  • prodyšnost

Shrnutí recenze

Nový model od Salomonu, Sense Pro Max, kombinuje úspěšné a osvědčené technologie již ověřených modelů bot s nejnovějšími trendy a požadavky běžců – bota je lehčí, prodyšnější, a jak už její název napovídá, cílí na zesílení kontaktu s terénem v duchu lehkosti a menšího omezení pohybu. Otestovali jsme za vás.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Salomon Sense Pro Max patří mezi extrémně prodyšné a lehké boty. Svršek je vyroben z textílie, která zejména v létě umožňuje nohám dýchat. Bota disponuje technologií Sensifit a Ortholite Endofit, které obejmou vaši nohu se střední mírou ochrany, tak aby se zachoval kontakt s okolím a terénem.

Vystužená špičkaVystužená špička

Podrážka s gripyPodrážka s gripy

Šněrovací systémŠněrovací systém Quicklace

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Bota poskytuje extra přidanou vrstvu podložení v podrážce, dělanou zejména pro stabilitu i v případě přílišné pronace. Podrážka je navíc stylu Vibe s materiálem Opal a Energy Cell EVA, 17 mm vysoká, pěnová novinka, která tlumí nárazy a mechanické vibrace. Vibrace snižují efektivitu běhu a zvyšují svalovou únavu, technologie Vibe tak může výrazně pomoct a to zejména na delších bězích. Salomon jí nově využívá pro mnoho modelů vyrobených v roce 2017.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka Contagrip je již roky ověřená a zajišťuje velmi dobrou přilnavost v náročném terénu a na sebězích i na mokrém povrchu. Gripy jsou nově ještě agresivnější a odolnější, z tvrdšího materiálu než například u Speedcross, které zužitkujete v kamenitém a lesním terénu. I tady ale platí doporučení omezit běhání po silnicích, kde se gripy rychle opotřebovávají.

Nová technologie Vibe Nová technologie Vibe

Dynamika odrazu

Odraz je velmi dynamický, bota poskytuje extrémně vysoké odpružení a stabilitu díky 6mm sklonu pata-špička a extra přidané, hodí se tak i pro běžce, kteří mají nad 80 kg.

Osobní zkušenost

Boty jsem testovala na lesních cestách a v kopcích, v těžším trailovém terénu. Osobně běhám často v horách a silnice mě zcela míjí, často preferuju trochu větší oporu nohy, kterou v horách využiju.

Bota je lehoučká, hodí se do terénu, do lesů a na traily, především na léto, kdy oceníte její prodyšnost. Ocenila jsem také pro teréní boty již typické gripy na podrážce, které jsou ale z pevnějšího materiálu než například známý model Speedcross, měly by tudíž vydržet déle, než na pár závodů. Bota má zpevněný kotník i špičku, což se v terénu hodilo, na druhou stranu je opravdu lehoučká, tak aby noha pociťovala co největší volnost. Osobně mi toto v terénu vyhovovalo, ikdyž při zkoušení v horském terénu mi chyběla jistota a větší opora v celé botě, kterou poskytuje Speedcross.

Za tuto cenu bych také ocenila, kdyby byla špička více zpevněná pro běhy v kamenitém a náročnějším terénu. I přes zpevněnou špičku jsem nárazy do větších kamenů hodně pociťovala. Pokud poběžíte ve vlhčím terénu a to může být i jenom rosa, počítejte s tím, že se bota díky velké prodyšnosti okamžitě namočí, nemusíte se ale bát, protože také rychle vysychá a vlhkost v botě nezůstává. Bota skvěle drží v terénu, při downhillu i v náročném horském terénu nohu skvěle podrží.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: